AISIF CĂTRE ASF: Bogdan Drăgoi, sancţionat de CNCD pentru xenofobie, nu are ce căuta la conducerea SIF Banat Crişana

N.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2022

Bogdan Drăgoi, sancţionat de CNCD pentru xenofobie, nu are ce căuta la conducerea SIF Banat Crişana

AISIF îi solicită o întrevedere preşedintelui ASF, pentru a discuta despre cum pot acţiona împreună în vederea creşterii încrederii pe piaţa de capital din România

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) i-a trimis preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, o scrisoare prin care îi solicită o reacţie publică legată de sancţiunea pe care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a aplicat-o recent lui Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana, pentru discriminarea publică a investitorului Ben Madadi, la adunarea acţionarilor SIF-ului din noimebrie anul trecut.

Conform scrisorii, după decizia Consiliului, AISIF consideră că Bogdan Drăgoi nu mai întruneşte calităţile necesare îndeplinirii unei funcţii de conducere la SIF Banat-Crişana.

"AISIF vă solicită un punct de vedere legat de prezenţa domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi la conducerea SIF1. Lipsa reacţiei din partea instituţiei pe care o conduceţi ar constitui un semnal extrem de negativ pentru piaţa de capital românească şi mai ales pentru milioanele de investitori la SIF-uri", se mai arată în scrisoarea semnată de directorul executiv al AISIF, Marius Pop.

De asemenea, Asociaţia îi solicită lui Nicu Marcu o întrevedere în care să discute modul în care pot acţiona împreună pentru a contribui la dezvoltarea şi consolidarea încrederii pe piaţa de capital din România.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri:

"Stimate domnule preşedinte Nicu Marcu,

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a cărei misiune este protejarea drepturilor şi intereselor acţionarilor la SIF-uri vă aduce la cunoştinţă că domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1) a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru ură şi discriminare la adresa domnului Behboud Madadi, cetăţean român de origine iraniană, investitor la SIF-uri şi membru AISIF. Evenimentul care face obiectul hotărârii CNCD nr. 161/09.03.2022 (ataşată acestei scrisori) a avut loc în timpul şedinţei AGEA a SIF1 din 25 noiembrie 2021.

Sesizarea la CNCD împotriva domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi a fost iniţiată de AISIF. Am considerat că ura, discriminarea şi xenofobia la adresa investitorului Behboud Madadi nu este un episod izolat, ci se răsfrânge asupra tuturor membrilor asociaţiei noastre (investitori la SIF-uri), constituind totodată un precedent deosebit de periculos şi de îngrijorător pentru întreaga piaţă de capital românească. În consecinţă, Bogdan-Alexandru Drăgoi a fost sancţionat cu 10.000 lei pentru "discurs de ură, care încalcă demnitatea umană a cetăţenilor care aparţin unei minorităţi, potrivit articolului 15 din OG 137/2000" .

Hotărârea CNCD vine să confirme, fară drept de tăgadă, comportamentul incalificabil al domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi faţă de acţionarii societăţii pe care o conduce. Subliniem că acesta nu este în fruntea unei societăţi oarecare. SIF1 are milioane de acţionari şi active nete de peste 3.290.000.000 lei, fiind una dintre cele mai mari societăţi listate la bursa din Bucureşti. În plus, Bogdan-Alexandru Drăgoi a ocupat în trecut portofoliul de ministru al finanţelor şi consilier al preşedintelui României, elemente care fac episodul de xenofobie cu atât mai grav.

V-am scris toate acestea deoarece membrii AISIF aşteaptă o reacţie publică din partea ASF legat de acest caz. Este o reacţie necesară şi importantă pentru toţi investitorii la SIF-uri, mai ales că numirea domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în fruntea SIF1 s-a făcut cu girul ASF. Mai precis la 17.03.2021, potrivit unei decizii publicată pe site-ul ASF Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară "îl autorizează pe domnul Drăgoi Bogdan-Alexandru pentru un nou mandat, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al societăţii S.I.F. Banat - Crişana S.A."

Cel mai probabil, la momentul acestei decizii, ASF a considerat că Bogdan-Alexandru Drăgoi întruneşte toate calităţile prevăzute în "Regulamentului privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară." .

Potrivit acestui document normativ pentru activitatea ASF, "adecvarea, buna reputaţie, onestitatea şi integritatea" reprezintă condiţii necesare şi obligatorii pentru numirea unei persoane într-o poziţie cheie în cadrul unei entităţi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În contextul recentei decizii a CNCD, AISIF consideră că domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi nu mai întruneşte calităţile necesare îndeplinirii unei funcţii de conducere la SIF1.

Acest regulament a stat la baza mai multor decizii ale ASF. În conformitate cu prevederile acestui document, în 2021 ASF i-a retras autorizaţia de administrator al SIF Oltenia lui Adrian Andrici deoarece nu a făcut dovada că are cunoştinţele necesare îndeplinirii funcţiei . La fel, CNVM (instituţia precursoare ASF) nu i-a dat lui Cătălin Chelu în 2008 avizul să preia preşedinţia SIF Moldova (actualmente Evergent Investments) deoarece nu îndeplinea criteriul bunei reputaţii şi integrităţii.

Prin această scrisoare, AISIF vă solicită un punct de vedere legat de prezenţa domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi la conducerea SIF1. Lipsa reacţiei din partea instituţiei pe care o conduceţi ar constitui un semnal extrem de negativ pentru piaţa de capital românească şi mai ales pentru milioanele de investitori la SIF-uri.

Nu în ultimul rând, AISIF vă solicită, domnule preşedinte Marcu, o întrevedere în care să discutăm modul în care ne putem uni acţiunile pentru a contribui la dezvoltarea şi consolidarea încrederii pe piaţa de capital din România.

În situaţia de faţă, colaborarea dintre AISIF, o organizaţie a societăţii civile şi ASF, institiţia statului responsabilă pentru autorizarea, reglementarea, supravegherea şi controlul entităţilor care activează pe piaţa financiară non-bancară din România nu poate să fie decât benefică".

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Sa vedem cand se alatura si dragoii doamnei udrea in brutarie.

  1. Sa faca un mix jail room la Rahova :))

  Marcu si l-a tras pe generalul pensionar sri Voinescu sef de cabinet sa-i fie scut. Pe Voinescu il stiam om profesionist si cinstit. Ma intreb de ce s-a incurcat cu unu ca Marcu sa-si pateze batranetea...

  ASF a devenit o institutie ospiciu care va ramane asa, atata timp cat reteaua de pensionari din servicii va avea acces la resurse.

  Micutul Dragoi este si el un xenofob mic care se bazeaza pe niste batrani din servicii. Evident ca nu are ce sa caute in conducerea Sif 1 ca nici meserie nu stie. 

  1. Bine zici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb