ANALIZĂ:Apartamentele noi din Bucureşti înregistrează creşteri de preţuri ale chiriilor de aproximativ 7%

V.G.
Companii / 10 noiembrie 2022

Apartamentele noi din Bucureşti înregistrează creşteri de preţuri ale chiriilor de aproximativ 7%

Preţurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din Bucureşti au continuat evoluţia crescătoare şi în al treilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, aşa cum relevă analiza comună Premier Estate Management şi Imobiliare.ro, informează un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, analiza ia în calcul preţurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 10.146 de anunţuri de închiriere listate în Imobiliare.ro.

Creşterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium şi lux se situează la 13% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut şi cu 7% faţă de trimestrul anterior al acestui an. Astfel, în acest trimestru, preţurile medii pe metru pătrat util variază între 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuinţelor noi şi 20 de euro pentru locuinţele din segmentul de lux.

LOW-MARKET - CREŞTERE DE 24 %

Zonele cu cele mai ieftine chirii din Bucureşti au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă faţă de anul anterior, şi anume 24%. Fenomenul este cauzat în principal de diminuarea accesibilităţii creditării pentru potenţialii cumpărători ai aceste pieţe. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru pătrat (aproximativ 340 EUR pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 45 mp). Zonele avute în vedere sunt Ghencea, Militari şi Rahova.

MASS-MARKET - CREŞTERE DE 9 %

Segmentul de locuinţe accesibile (mass-market) a avut cea mai mică creştere comparativ cu celelalte segmente ale pieţei. Faţă de perioada similară a anului trecut, în perioada iunie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate de închiriere au crescut cu 9%, iar faţă de trimestrul anterior doar cu 2%. De exemplu, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp, chiria medie solicitată este de 400 euro, însemnând un preţ mediu pe metru pătrat de 8 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Păcii, Theodor Pallady şi Titan.

SEGMENTUL MEDIU - CREŞTERE DE 13%

În ceea ce priveşte segmentul de locuinţe mediu, cu preţuri medii solicitate de 9.5 euro/mp util, se observă o creştere de 13% în trimestrul III al anului curent faţă de trimestrul III al anului trecut şi de 6% faţă de lunile anterioare. Un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafaţă de 52 mp, se închiriază cu un preţ mediu de 500 de euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Bucureştii Noi, Crângaşi, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon şi Vitan.

SEGMENTUL MEDIU-SUPERIOR - CREŞTERE DE 9%

În perioada iulie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high au cunoscut o creştere comparativ cu 2021 de 9% şi de 4% faţă de trimestrul anterior. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 11 euro/metru pătrat (aproximativ 560 EUR pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 52 mp).

Zonele analizate pe acest segment includ Băneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi şi Tineretului.

SEGMENTUL PREMIUM - CREŞTERE DE 11%

Segmentul premium, adică locuinţele din zonele Aviaţiei, Dacia, Eminescu, Romană, Universitate şi Victoriei, a cunoscut o scumpire de 11% în trimestrul al III-lea al acestui an faţă de trimestrul similar din 2021 şi o creştere semnificativă faţă de lunile anterioare, şi anume de 13%. Pentru acest segment, preţul mediu pe metru pătrat util se ridică la 13 euro, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 55 metri pătraţi, ajungând în medie la 710 euro.

SEGMENTUL DE LUX - CREŞTERE DE 15%

În ceea ce priveşte segmentul de lux - proprietăţi cu preţuri în medie de 20 euro/ mp util, se constată o apreciere de 15% faţă de anul trecut, respectiv de 9% în perioada iulie-septembrie faţă de lunile anterioare. Un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 60 mp, preţul mediu la închiriere se ridică la 1.200 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Dorobanţi, Floreasca, Herăstrău, Kiseleff şi Nordului.

"Creşterea costurilor traiului şi a utilităţilor, împreună cu scumpirea creditării a determinat o reorientare a cumpărătorilor de apartamente noi, cel puţin momentan, către opţiunea închirierii unei proprietăţi, fapt care a determinat creşterea constantă a preţurilor solicitate pentru închiriere. Aceşti factori, cumulaţi cu oferta în scădere a apartamentelor noi in Bucureşti, previzionată de blocajul PUZ-urilor şi de costurile de construcţie încă ridicate, nu pot să indice decât o estimare a creşterii a chiriilor solicitate pe această piaţa" explică Andreea Comşa, Managing Director, Premier Estate Management.

"Nevoia de locuire nu dispare, doar modul în care relaţionăm cu ea se transformă în funcţie de contextul socio-economic în care ne aflăm. După doi ani de restricţii pandemice care au generat schimbări fundamentale pe piaţa muncii prin apetitul general pentru telemuncă, cât şi prin organizarea online a anului universitar, fapt ce a scăzut apetitul pentru chirii, dar şi valoarea acestora cu până la 20%, iată că acest segment revine în atenţia noastră, înregistrând creşteri semnificative, recuperând toată scăderea înregistrată în 2020 şi 2021, odată cu reîntoarcerea la birou şi în sălile de curs, dar şi sub impactul creşterii costului de achiziţie. Pe fondul acestei cereri ridicate, creşterea impozitelor pe locuinţe, a taxelor pe veniturile generate de chirii şi a costului vieţii in general impactează deja valoarea chiriei lunare şi sunt mici şanse ca lucrurile să se oprească aici" subliniază Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate invatam ceva din povestea Vienei dragi speculatori Imobiliari.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb