ANBR: Suprataxarea băuturilor răcoritoare este o eroare economică cu efecte grave asupra consumatorilor şi industriei

A.B.
Miscellanea / 4 iulie, 13:23

ANBR: Suprataxarea băuturilor răcoritoare este o eroare economică cu efecte grave asupra consumatorilor şi industriei

Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare (ANBR) avertizează că noile măsuri fiscale anunţate de Guvern, care includ o majorare de 20% a accizei nearmonizate aplicate băuturilor cu zahăr, reprezintă o eroare economică ce va genera efecte grave asupra consumatorilor, industriei şi economiei în ansamblu, potrivit unui comunicat ANBR emis redacţiei.

„De fiecare dată când se pune problema acoperirii unui deficit bugetar, taxarea băuturilor răcoritoare revine în atenţia autorităţilor, fără evaluarea consecinţelor şi fără un dialog real cu industria”, arată reprezentanţii ANBR, care reamintesc că sectorul pe care îl reprezintă a fost deja afectat de două măsuri fiscale consecutive în 2023 şi 2024: creşterea TVA de la 9% la 19% şi introducerea unei accize nearmonizate discriminatorii, aplicabilă doar băuturilor răcoritoare.

În 2025-2026, acciza respectivă urmează să fie majorată cu încă 20%, în paralel cu o nouă creştere a TVA - de la 19% la 21% - ceea ce va amplifica presiunea fiscală asupra unui sector care contribuie semnificativ la bugetul de stat.

Conform unui studiu PwC România realizat la solicitarea ANBR, aceste măsuri au determinat deja o scumpire de 20-25% în medie la raft, cu vârfuri de până la 50% pentru ambalajele mari, depăşind cu mult rata inflaţiei. Deşi valoarea pieţei a crescut cu 40%, acest avans s-a produs exclusiv pe seama scumpirilor, într-un context în care volumul de vânzări a scăzut cu 3% în 2024 faţă de 2022.

ANBR avertizează că suprataxarea repetată afectează competitivitatea industriei, distorsionează piaţa şi împovărează consumatorii, fără să ia în calcul impactul în lanţ asupra agriculturii, logisticii şi comerţului. Asociaţia solicită Guvernului să renunţe la „măsurile pompieristice” şi să adopte politici fiscale echilibrate, bazate pe dialog şi studii de impact.

„Aşa cum coaliţia guvernamentală şi-a acordat o lună pentru formarea unui nou executiv, acelaşi respect ar trebui arătat şi mediului de afaceri, prin consultări transparente înaintea unor decizii fiscale care lovesc un sector contribuabil onest şi important pentru economia României”, transmite ANBR.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0692
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3149
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8424
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.4699

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb