ANDRE CAPPON, FONDATOR CBM GROUP:"Banca de Dezvoltare nu o să aibă suficientă capacitate de finanţare"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

Andre Cappon

Andre Cappon

Banca Naţională de Dezvoltare (BND) este o idee bună în principiu şi un pas pozitiv pentru România, însă instituţia nu va avea destulă capacitate de finanţare, consideră Andre Cappon, fondatorul grupului CBM din New York.

Acesta ne-a precizat: "Ambele instituţii sunt o idee foarte bună, şi Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare, însă cred că nu sunt suficiente. Dacă te uiţi la Fondul de Investiţii, nu mai ţin minte cifrele exacte, dar este o sumă sub un milliard de euro, iar o parte vine de la guvern iar o parte de la fondurile de pensii. Asta într-un fel obligă fondurile de pensii, poate ei nu au chef să investească în ceva din chestia asta, aşa că nu este un sistem liber, free-market, capitalist. În România încă există credinţa că statul rezolvă toate. Asta e o chestie cu Fondul de Investiţii. Despre Banca Naţională de Dezvoltare, e vorba să înceapă cu un capital de 1 miliard şi să treacă la 2 miliarde după un timp. Problema pe care o văd acolo... încă o dată: este foarte bine să se creeze o bancă de investiţii, însă nu o să fie suficient. M-am uitat la programele de infrastructură. E vorba de 100 de miliarde şi ceva peste cei zece ani care vin: cam trei sferturi e pentru rute auto. Asta e o sumă foarte mare. Să zicem că o să se investească câteva miliarde pe an. Această bancă de investiţii nu o să aibă destulă capacitate. Dacă ai un capital de 1 miliard, care este leverage-ul? Acest leverage, la o bancă de dezvoltare, nu poate să fie prea mare. Eu am lucrat cu bănci de dezvoltare regionale şi câteva naţionale, cele regionale au fost în emerging markets, iar acolo leverage-ul maxim permis de agenţiile de rating - eşti o bancă de dezvoltare, trebuie să trăieşti sub dictatura agenţiilor de rating - nu este prea mare dacă vrei să-ţi dea un rating bun. România are acum un BBB-, s-ar putea să-l piardă. Aşa că leverage-ul va fi foarte limitat, nu ştiu dacă o să poată să fie mai mult de 5 ori fondurile proprii, aşa că această bancă de dezvoltare nu o să aibă capacitate suficientă ca să facă creditele pe care vrea să le facă".

Potrivit acestuia, o bancă de dezvoltare adevărată trebuie să se finanţeze din pieţele de capital.

"Dacă e făcută să atragă fonduri europene - foarte bine! Dacă o să fie bani de la stat, la fel, foarte bine. Dar o bancă de dezvoltare adevărată ar trebui să se finanţeze principal prin emisiuni de obligaţiuni. Banca asta nu o să aibă suficientă capacitate, asta este părerea mea în momentul de faţă. Ar trebui o societate de garanţie financiară prin asigurare care să permită un leverage mult mai mare, e un mecanism care poate să mobilizeze mult mai mulţi bani care astăzi dorm în bănci, unde se află 70-80% din economiile românilor. Pentru finanţarea infrastructurii în România, acest BND o să fie un pas pozitiv pentru România dar nu o să fie suficient şi de aceea ar trebui completată prin acest sistem de asigurare", a mai afirmat Andre Cappon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro