CRISTINA PRUNĂ, VICEPREŞEDINTE USR: "Perversitatea celor două instrumente financiare o reprezintă riscarea banilor publici în companii private"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

Cristina Prună

Cristina Prună

Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare sunt două instituţii problematice, atât timp cât banii alocaţi iniţial provin din bugetul public, afirmă deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România.

Cristina Prună ne-a declarat: "Fondul propus de PNL va avea o capitalizare iniţială de 300 de milioane euro, iar Banca Naţională de Dezvoltare - un miliard lei. Perversitatea celor două instrumente financiare o reprezintă riscarea banilor publici în companii private. Nu este rău să existe aceste investiţii, dar nu este bine ca ele să se facă din bani publici. Există posibilitatea ca de fondurile ce vor fi alocate prin BND şi FRI să profite şi unele companii de stat, care s-au dovedit de-a lungul anilor că sunt adevărate găuri negre în privinţa tocării banilor publici. Ori de câte ori a fost vorba despre bani publici, în ultimii 30 de ani, au apărut nişte băieţi deştepţi care au ştiut cum să acceseze fondurile respective, iar oamenii cinstiţi care încearcă să îşi dezvolte o firmă, să îşi plătească taxele şi angajaţii, au avut cel mai mult de suferit. Culmea, tocmai ei nu reuşesc să acceseze banii publici, pentru că ştim foarte bine că în unele sectoare lipseşte digitalizarea, că există funcţionari publici care nu înţeleg mecanismele pe care trebuie să le aplice şi nici nevoile acestor firme".

Domnia sa consideră că era mai bine ca banii respectivi să rămână în economie, printr-o reducere de taxe şi atunci fiecare companie ar fi ştiut unde să îşi aloce şi unde să parieze că s-ar dezvolta o activitate sau alta.

"Vorbim despre un pariu, despre un risc pe care ar trebui să îl lăsăm la latitudinea celui care are un interes să îl facă. Aşa, dacă tot punem banii noştri într-un coş comun şi dăm putere statului să investească şi să aloce capitaluri, am văzut în ultimii 30 de ani care au fost rezultatele şi ce tunuri s-au dat pe banii publici", a arătat vicepreşedintele USR.

O altă problemă în viziunea acestuia o constituie motivul înfiinţării Băncii Naţionale de Dezvoltare.

Cristina Prună ne-a spus: "Dacă ne uităm, statul român are deja două bănci - Eximbank şi CEC Bank - şi doreşte să achiziţioneze şi Banca Românească. Deja am avea trei bănci ale statului. De ce trebuie să se mai înfiinţeze o a patra bancă de stat, care va fi capitalizată iniţial cu fonduri publice, adică bani din taxele şi impozitele cetăţenilor? Chestiunea aceasta cu crearea unei bănci... Există deja bănci de stat. De ce trebuie să mai creăm o a patra bancă? Haideţi mai întâi să vedem ce infrastructură avem dacă Guvernul se gândeşte să pună în aplicare astfel de instrumente de finanţare. De ce să apeleze la o nouă structură în care să angajeze noi oameni, pentru că nu este atât de simplu să creeze o astfel de structură? Până la urmă este important că ai o viziune pentru economie, să investeşti, dar una este ca statul să îşi asume acest lucru şi să ia banii din taxele şi impozitele noastre şi să îi rişte... Noi nu ştim dacă aceste investiţii sunt unele viabile. Nu ştiu unde aţi mai văzut ca funcţionarii publici să decidă asupra alocării acestor resurse, când de fapt banii aceştia ar putea fi lăsaţi în economie şi privaţii să îşi rişte banii lor, să vadă care sunt oportunităţile de afaceri la un moment dat în economie. Noi avem în continuare taxe foarte mari pe salarii, iar USR a precizat că, dacă guvernul PNL vroia să facă o diferenţă reală în buzunarele oamenilor şi să relanseze economia, atunci lăsa aceste taxe IMM-urilor şi reducea fiscalitatea pe muncă pentru primii 2000 lei din salariu".

Prună a precizat că, în viziunea USR, dezvoltarea României trebuie să se facă pe baza industrializării în jurul resurselor naturale pe care ţara noastră le are.

"Industria se poate dezvolta pe baza resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, dar proiectul legislativ privind exploatarea acestora stagnează din 2018. Domnul ministru Virgil Popescu susţine că nu există consens la nivel parlamentar, dar nu a existat niciun demers al domniei sale pentru constituirea unui astfel de consens. Proiectul respectiv poate aduce un plus economiei româneşti şi o poate ajuta să se relanseze. S-ar putea dezvolta, pe baza resurselor de gaze naturale, şi alte industrii, care să ducă la dezvoltarea altor ramuri economice în următorii patru ani de guvernare", ne-a spus Cristina Prună.

Domnia sa susţine că este nevoie de un plan de relansare economică în actualul context local şi internaţional, dar şi-ar fi dorit ca liberalii să se fi consultat şi cu cei de la USR, pentru că planul prezentat este pentru 10 ani, adică pentru două guvernări şi jumătate. În opinia sa, un punct nevralgic al acestui plan este că finanţarea se bazează aproape în totalitate pe fondurile europene, în condiţiile în care media absorbţiei acestora în ultimii ani a fost una care s-a situat în general sub media Uniunii Europene.

Cristina Prună mai arată că există şi o problemă bugetară, din cauza creşterii în ultimii ani a cheltuielilor bugetare, iar liberalii par să ignore că nu deţin la bugetul statului fondurile necesare implementării unora dintre măsurile prevăzute în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cristina Pruna face in mod constant lobby in favoarea unor corporații interesate să sugă gazul din Marea Neagra aceasta resursă care aparține de fapt poporului român.

    1. Poporul roman nu e interesat sa suga gazul din Marea Neagra, dar daca vrei tu s-o faci, eventual cu paiul, iti uram "Supt placut".

      ce usor este luata in deradere o problema de interes national!

      pacat 

      pacatele tale Cristiane e mai multi neuroni lipsa

      esti apervertit ca Pruna asta, adicatelea nici eu nu inteleg unde bate ea exact dar nici pe tine nu te consider cu sira spinarii dreapta _____>>>> GARGARISTULE  

    Prunelo, cele două instituții sunt sau vor fi?

    De ce te hazardezi in necunoscut?? 

    Între sunt si vor fi este distanță, problema e să o poti sesiza!.

    Ai sesizat? m-aș mira. 

    Prunelo, esti ceva neam cu "fosta" doamna Prună? Daca da, ciocu' mic!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb