Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare, speranţele noastre de lansare economică

George Marinescu şi Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

Fondul Român de Investiţii şi Banca Naţională de Dezvoltare, speranţele noastre de lansare economică

Instrumentele financiare propuse de guvernul Orban prin Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică ar putea constitui o gură de oxigen pentru antreprenorii din ţara noastră şi pentru proiectele de investiţii din toate sectoarele economice. Cu toate acestea, cele două instrumente propuse de guvernul Orban au parte de carenţe ce ar trebui rezolvate, conform specialiştilor şi parlamentarilor, până la data inaugurării acestor instituţii financiare.

Fondul Român de Investiţii (FRI), care ar urma să fie capitalizat iniţial cu 300 milioane euro (200 milioane euro contribuţie de la bugetul de stat şi 100 milioane euro identificate în Fondul European de Investiţii), va fi de tip private equity în jurul căruia ar urma să se coaguleze şi alte forme instituţionale de susţinere a economiei naţionale care să poată acţiona unitar în aspecte de interes economic pe baza unei strategii naţionale agreate trans-partinic. FRI va putea investi în companii private, în domenii de activitate cu potenţial de dezvoltare şi avantaj competitiv pentru a susţine companiile din aceste domenii precum IT, energie, agricultură, etc.. Activitatea FRI se va realiza prin:

a) participarea sa directă la capitalul social al unor întreprinderi, sau, ca finanţator de fond de fonduri, prin intermediul unor fonduri de investiţii de tip private equity, singur ori împreună cu alţi investitori;

b) administrarea directă a investiţiilor sau acordarea unor mandate de gerare către entităţi care administrează fonduri de investiţii de tip private equity cu o experienţă demonstrabilă şi cu o bună reputaţie în executarea unor astfel de mandate.

c) educaţia financiară, promovarea şi comunicarea activităţii de investiţii tip private equity, singur sau în colaborare cu alte persoane juridice de drept public ori de drept privat, din România sau din străinătate, inclusiv organizaţii europene ori internaţionale.

În privinţa Băncii Naţionale de Dezvoltare, ce ar urma să fie capitalizată cu un miliard euro, obiectivele ei sunt:

1) promovarea dezvoltării economice şi a competitivităţii;

2) accesul la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile din punct de vedere economic, inclusiv în perioadele de reducere a intermedierii financiare (financial deleveraging);

3) accesul la finanţare în principal pentru IMM-uri;

4) îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a pârghiilor aferente, precum şi funcţionarea ca administrator de fond alfondurilor conform prevederilor europene relevante;

5) să acţioneze ca intermediar financiar cu rol de atragere a altor surse private(crowding-in);

6) să furnizeze servicii de consultanţă şi de asistenţă tehnică (eventual în parteneriat cu instituţii relevante din UE).

Banca va fi înfiinţată din cauza decalajelor medii de finanţare identificate de Guvern şi care sunt estimate la circa 26 miliarde euro. BND ar urma ca, în perioada 2022 -2026, să acopere 23% din suma respectivă. BND se va înfiinţa ca o instituţie de dezvoltare cu drepturi depline, organizată sub forma uneisocietăţi pe acţiuni, în baza unui act normativ separat. BND va fi o bancă deţinută integral destat, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi va desfăşura activităţi financiare, în special în nume şi cont propriu, în limita obiectului de activitate autorizat de Banca Naţională a României (BNR), dar şi cu mandat din partea statului, pentru activităţi cum ar fi cea de administrator de Fond al Fondurilor (Holding Fund Manager) şi cele din cadrul Fondului Iniţiativei celor Trei Mări, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. BND va fi constituită ca societate pe acţiuni (bancă),deţinută 100% de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte structura de guvernanţă, se propune un sistem dualist de administrare astfel încât BND să fie o instituţie financiară independentă, credibilă şi clasificată în afara sectorului administraţiei publice. Ca urmare a analizelor din modelul financiar, guvernul Orban estimează o valoare a capitalului social de 2,1 miliarde lei, din care capitalul social iniţial al băncii de 1 miliard lei va fi disponibil la momentul înregistrării la Registrul Comerţului şi va fi utilizat pentru acoperirea cheltuielilor de constituire a băncii.

BND ar urma să îşi înceapă activitatea cu un număr de 37 de angajaţi în anul 2021, ajungând la 193 până în 2026.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In teorie niste instrumente bune, in practica vor fi populate de incompetenti politici, cu directia sigura spre dezastru.

    1. O veste uriasa! Aia din vest crapa de invidie. Putem dormi linistiti, Lucovid munceste la greu. Tocmai am aflat si vestea de mai jos.

      In week-end, aflăm că premierul s-a deplasat la Tulcea și a participat la ”semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului tehnic și a documentațiilor de licitație pentru drumul expres Tulcea-Constanța - Tulcea-Ovidiu 

      Statul roman nu mai e actionar majoritar la nicio banca?Pentru ce mai trebuie infiintata BND?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb