Aprecieri marginale pentru şapte dintre indicii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 octombrie 2018

Aprecieri marginale pentru şapte dintre indicii bursei

Rulaj de 39,86 milioane de lei

Şapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au terminat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii uşor în teritoriul pozitiv, în contextul în care lichiditatea înregistrată vineri, de 39,86 milioane de lei, s-a apropiat de valoarea medie zilnică din acest an, de circa 40,6 milioane de lei.

Peste o treime din valoarea tranzacţiilor înregistrate vineri a fost asigurată de tranzacţiile cu titlurile OMV Petrom (SNP), care au însumat transferuri în valoare de 14,75 milioane de lei, în timp ce coşul de acţiuni BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat cea mai bună evoluţie din cadrul tuturor indicilor bursieri.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia şedinţei de tranzacţionare de vineri: "Evoluţii preponderent ascendente ale indicilor BVB. Acestea au fost cuprinse între -0,1% pentru BET-BK şi +0,5% în cazul BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 8,5 milioane euro în contextul în care acţiunile OMV Petrom au asigurat din nou o bună parte din rulaj. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile Nuclearelectrica (SNN) +0,75%. La polul opus avem acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) cu o scădere de 1,72%, în condiţiile în care la mijlocul şedintei de tranzacţionare înregistrau o creştere de peste trei procente".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,395 lei/acţiune, cu 0,51% peste referinţă.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,34 lei/titlu, în scădere cu 0,64%, valoarea tranzacţionată cu titlurile societăţii bancare însumând 5,6 milioane de lei.

Acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 34,5 lei, în creştere cu 0,29%, pe fondul unei valori transferate de 5,56 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,946 lei/titlu, în creştere cu 0,21%, în contextul unui volum de 3,53 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost încheiată nicio tranzacţie.

Indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a înregistrat o apreciere marginală de 0,01%, în timp ce indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o apreciere minoră, de 0,09%.

Indicele energetic BET-BG a consemnat un avans de 0,24%, iar indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, s-a retras cu 0,02%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Well" (PTR): +4,61%

2. "Transilvania Construcţii" (COTR): +4,42%

3. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +3,25%

4. "Vrancart" (VNC): +2,50%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +1,27%

-

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -4,55%

2. "Aageş" (AAG): -3,54%

3. "Amonil" (AMO): -3,45%

4. "Cemacon" (CEON): -1,97%

5. "IAR Braşov" (IARV): -1,83%

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro