Arval: Flotele auto din România cresc în ciuda infrastructurii deficitare pentru electrice

I.S.
Comunicate de presă / 28 mai

Arval: Flotele auto din România cresc în ciuda infrastructurii deficitare pentru electrice

Companiile din România sunt încrezătoare în ceea ce priveşte dezvoltarea flotelor auto pe termen scurt şi mediu, conform datelor colectate de Arval România şi prezentate în Observatorul Arval pentru Mobilitate, ediţia 2025, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În acelaşi timp, business-urile din ţară accelerează procesul de electrificare, chiar dacă infrastructura de încărcare nu ţine pasul cu evoluţia pieţei.

Pentru realizarea acestui studiu amplu, care prezintă informaţii din 28 de ţări din Europa, America de Nord, America de Sud sau Africa, au fost realizate peste 8,000 de interviuri cu factori de decizie asupra parcului auto din companii de toate dimensiunile. 250 de companii din România au transmis informaţii, oferind o privire de ansamblu unică asupra pieţei interne. Dintre acestea, 132 sunt companii mici, cu maxim 99 de angajaţi, 68 sunt companii medii, cu cel mult 999 de angajaţi, iar alte 50 sunt companii mari, cu cel puţin 250 de angajaţi, multe având mai mult de 1,000 de oameni în echipă.

Conform sursei, majoritatea respondenţilor din România (88%) se aşteaptă ca parcul auto al companiilor pe care le reprezintă să rămână stabil sau chiar să se extindă în următorii ani, aproape un sfert dintre ei (24%) anticipând o creştere efectivă a flotei. Este o tendinţă ce se păstrează de doi ani în România şi care este în concordanţă cu media europeană. De asemenea, 76% dintre companiile româneşti care anticipează dezvoltarea flotelor auto pun această creştere în seama dezvoltării activităţii. Al doilea motiv care determină creşterea flotelor este reprezentat de nevoile de resurse umane ale companiei, cum sunt recrutarea şi retenţia.

În acest context, tot mai multe companii (44%) recurg deja la vehicule secondhand, folosite preponderent ca maşini de serviciu, dar şi ca element al pachetului de beneficii pentru angajaţi.

Leasingul operaţional se dovedeşte o soluţie tot mai atractivă pentru mediul de business

românesc, 44% dintre companii plănuind să iniţieze sau să extindă în următorii trei ani contracte de leasing, în timp ce 17% îl consideră deja metoda principală de finanţare a flotei. Este o schimbare de paradigmă care a început în urmă cu mai mulţi ani şi care reflectă maturizarea pieţei şi dorinţa de optimizare a costurilor şi a resurselor interne.

În plus, pe lângă deţinerea sau leasingul tradiţional, 24% dintre firme examinează sau au deja în derulare opţiuni de închiriere pe termen scurt sau mediu. Rambursarea transportului public şi bugetele dedicate mobilităţii sunt soluţii alternative deja experimentate de 20% dintre participanţi.

Potrivit comunicatului, motivaţia principală pentru aceste decizii o constituie nevoile de resurse umane, invocate de 38-47% dintre respondenţi, urmate de angajamentul faţă de responsabilitatea socială corporativă, menţionat de 37-46%.

În privinţa procesului de electrificare, companiile din România sunt angajate în adoptarea sa, chiar dacă există şi provocări majore. 59% dintre firme au adoptat deja tehnologii verzi sau intenţionează să o facă, însă doar 28% au trecut efectiv la implementare, sub media europeană de 56%.

Lipsa infrastructurii de încărcare este văzută drept principalul obstacol în calea adoptării

tehnologiilor prietenoase cu mediul înconjurător de 77% dintre participanţi. În acelaşi timp, 87% au început deja să dezvolte sau să planifice o strategie de încărcare, ceea ce sugerează un angajament solid din partea mediului de afaceri, dar subliniază şi necesitatea investiţiilor în reţelele de alimentare.

De asemenea, un aspect foarte interesant ce reiese din studiu este că telematica începe să îşi arate utilitatea: 42% dintre companii au adoptat astfel de soluţii pentru vehiculele uşoare, iar 64% dintre acestea se gândesc să valorifice datele obţinute. Pentru că procentul celor care au utilizat efectiv aceste informaţii până acum este de numai 11%, există un potenţial încă neexplorat pentru optimizarea rutelor, reducerea consumului şi prevenirea costurilor neprevăzute.

În fine, sustenabilitatea devine nu doar un deziderat, ci şi un obiectiv concret pentru că 12% dintre companii şi-au stabilit deja ţinte precise de decarbonizare, iar alte 26% le evaluează în prezent. În următorii trei ani, principalele provocări vizate sunt adaptarea la reglementările tot mai stricte pentru vehiculele cu motoare termice (40%), electrificarea flotei (38%) şi diminuarea costului total de proprietate, aflat în creştere (31%).

"Datele pe care le veţi regăsi în Observatorul Arval pentru Mobilitate sunt foarte interesante şi arată o tendinţă îmbucurătoare, aceea de aliniere a pieţei de mobilitate din România la tendinţele europene. Din ce în ce mai mult, companiile din România realizează ce plus valoare pot aduce flotele auto şi acţionează în consecinţă pentru dezvoltarea acestora sau menţinerea lor la un nivel optim. De asemenea, tendinţa către electrificare continuă într-un ritm susţinut şi mă bucur că în 2025 vedem tot mai multă responsabilitate. Companiile acuză carenţele la nivel de infrastructură, dar acum încep să acţioneze activ pentru corectarea acestora şi plănuiesc investiţii care nu sunt

deloc mici în elemente care susţin încărcarea vehiculelor electrice sau plug-in hybrid. Nu în ultimul rând, este îmbucurătoare şi reacţia autorităţilor, care în acest an au crescut bonusul pentru autoturismele electrice achiziţionate prin programul Rabla, răspunzând unei cereri din piaţă pentru susţinerea segmentului. Nu greşesc dacă spun că Observatorul Arval pentru Mobilitate ne oferă o radiografie în timp real a segmentului de mobilitate în companii, iar tendinţele care reies din această analiză sunt folosite în piaţă", a declarat Roxana Lupescu, General Manager Arval Service Lease Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0667
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0509
Gram de aur (XAU)Gram de aur473.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb