ASF, sesizată de încălcarea legii la ultima AGA a SIF1

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2019

ASF, sesizată de încălcarea legii la ultima AGA a SIF1

"Decizia de neconstituire a SIF1 ca parte civilă în dosarul Lakis-Bîlteanu este ilegală pentru că acţionarii nu au avut posibilitatea să îşi exprime voinţa în acest caz", susţine Liviu Ungureanu, acţionar SIF Banat - Crişana

"Nu se explică de ce, la AGA SIF1 din 20 iunie, Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia i s-a permis să îşi exercite dreptul de vot pentru pachetul de acţiuni ce reprezintă 4,9% din capitalul social al SIF Banat-Crişana", este de părere Liviu Ungureanu

Liviu Ungureanu, director general al Flaros SA, acţionar al SIF Banat-Crişana (SIF1), cere ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să solicite Consiliului de Administraţie al SIF1 sau Tribunalului Arad convocarea acţionarilor SIF1, având pe ordinea de zi punctele introduse de grupul format în jurul SIF Oltenia (SIF5) pentru AGA din 20 iunie şi care au fost respinse într-o manieră clară săptămâna trecută.

Atunci, acţionarii SIF1 au votat împotriva demiterea conducerii actuale a SIF1 formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, propunerea ca societatea să distribuie ca dividende, din profitul anului 2016, a sumei de 77,62 milioane lei şi care a fost repartizată la "alte rezerve", precum şi întocmirea şi ducerea la îndeplinire de către conducerea SIF Banat-Crişana a unui plan de măsuri pentru recuperarea prejudiciului creat prin decizia de neconstituire a SIF1 ca parte civilă în procesul Lakis-Bîlteanu.

Acţionarul SIF Banat-Crişana sus­ţine că, având în vedere situaţia creată de conducerile superioare ale SIF1 şi SIF Muntenia (SIF4), ca urmare a plasamentelor efectuate în mai multe fonduri de investiţii, rezidente şi nerezidente UE, a faptului că acestea au efectuat la rândul lor plasamente în acţiuni emise de SIF5, există suspiciuni rezonabile că fondurile au investit şi în acţiunile emise de SIF1 respectiv SIF4.

Potrivit reprezentantului Flaros, la adunarea SIF1 din data de 20 iunie, preşedintelui Bogdan Drăgoi i s-a solicitat să citească lista acţionarilor prezenţi la AGA, precum şi cotele de capital deţinute de aceştia, listă ce trebuia verificată în prealabil de secretariatul de şedinţă, conform prevederilor legale.

Liviu Ungureanu susţine că atât preşedintele SIF1 cât şi secretarul de şedinţă au refuzat să dea curs solicitării ceea ce, coroborat cu neverificarea listei de prezenţă, întăreşte suspiciunea că printre acţionarii SIF1 se regăsesc şi multe din fondurile de investiţii în care duetul SIF1-SIF4 au plasat sume importante de bani.

În plus, reprezentantul Flaros relatează că SIF1 a refuzat să prezinte date concrete privind neconstituirea SIF Banat - Crişana ca parte civilă în procesul Lakis-Bîlteanu, foşti administratori ai societăţii.

Mai mult decât atât, Liviu Ungurea­nu susţine că decizia de neconstituire ca parte civilă în dosar este profund ilegală, pentru motivul că membrii Consiliului de Administraţie al SIF1 s-au substituit acţionarilor, care nu au avut posibilitatea legală să îşi exprime voinţa în legătură cu acţiunea în răs­pundere, afirmaţie probată cu dispoziţiile art 155. alin.1 din Legea nr. 31/1990.

Potrivit directorului Flaros, materialul de informare prezentat acţionarilor de conducerea SIF1 privind motivele neconstituirii societăţii ca parte civilă în procesul Lakis-Bîlteanu nu a satisfăcut cerinţele de informare a acţionarilor şi, mai mult decât atât, există riscul să fie ascunse acţionarilor unele informaţii relevante pentru caz.

Este motivul pentru care directorul Flaros, în calitate de acţionar SIF1, solicită ca ASF să ceară conducerii superioare a SIF1 să furnizeze informaţii şi documente suplimentare privind neconstituirea ca parte civilă în procesul penal declanşat în 2014 faţă de foştii administratori ai SIF1.

O altă problemă ridicată de Liviu Ungureanu în scrisoarea adresată către ASF este legată de exercitarea dreptului de vot de către SIF4 prin adminis­tratorul său SAI Muntenia Invest, pentru deţinerea de circa 5% din capitalul social al SIF1, respectiv de către grupul de firme Torch Investment, Smart Capital şi Aris Capital.

Reprezentantul Floros arată că, dacă în cazul AGEA SIF Oltenia din luna mai a acestui an, ASF a constatat că SIF1 şi SIF4 acţionează în mod concertat faţă de SIF5, nu se explică de ce în cazul adunării acţionarilor SIF Banat - Crişana din 20 iunie, Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia i s-a permis să îşi exercite dreptul de vot pentru pachetul de acţiuni ce reprezintă 4,9% din capitalul social al SIF1.

Mai mult, legiuitorul din ţara noas­tră sancţionează prin norme de drept penal dobândirea de acţiuni ale societăţii în contul acesteia, în anumite cazuri interzise de lege.

De asemenea, situaţia permiterii exercitării dreptului de vot în condiţii nelegale există şi pentru Torch In­vestment, precum şi, posibil, pentru Aris Capital respectiv Smart Capital, în cazul cărora, în opinia lui Liviu Ungureanu, sunt incidente prevederile art. 283 din Legea nr. 297/2004, acţionarul SIF, raportându-se la condamnarea celor doi administratori, drepturile de vot aferente acestora fiind suspendate de drept.

Totuşi, Liviu Ungureanu admite că există posibilitatea ca reprezentanţii SIF Muntenia, respectiv a grupului Torch să nu îşi fi exercitat dreptul de vot, dar în adunare preşedintele de şedinţă nu a făcut această observaţie, iar din procentul de capital prezent ce s-a abţinut la unele puncte de pe ordinea de zi nu rezultă acest lucru, cel puţin la prima vedere.

În plus, reprezentantul Flaros atrage atenţia că o situaţie similară, legată de suspendarea drepturilor de vot, respectiv înstrăinarea acţiunilor dobândite cu încălcarea art 1031 din Legea nr.31/1990, este posibil să rezulte şi în situaţia în care instanţele de judecată vor constata că prin fondurile de investiţii în care SIF1 şi SIF4 au plasat disponibilităţi financiare au procedat în realitate la răscumpărarea neautorizată a propriilor acţiuni, situaţia putând deveni şi mai dificilă pentru piaţă în cazul în care se va constata acţiunea concertată a acestora faţă de SIF5.

Sunt motivele pentru care Liviu Ungureanu cere Autorităţii să dispună ca SIF Banat - Crişana să publice lista acţionarilor şi cotele de capital deţinute de cei prezenţi la AGA SIF1 din 20 iunie, precum şi să aprobe verificarea modului de îndeplinire a atribuţiilor şi obligaţiilor legale ale membrilor CA şi directorilor SIF1, în legătură cu sus­pendarea drepturilor de vot ale ac­ţionarilor, în conformitate cu prevederile legale.

În situaţia în care, după efectuarea acestor verificări se va constata lipsa cvorumului statutar al AGA SIF1, Liviu Ungureanu cere ca Autoritatea să solicite Consiliului de Administraţie al SIF1 sau Tribunalului Arad convocarea acţionarilor SIF1, având pe ordinea de zi punctele introduse de grupul format în jurul SIF Oltenia.

Mai mult decât atât, reprezentantul Flaros solicită ca ASF să ceară conducerii SIF1 convocarea AGEA pentru anularea acţiunilor ce au fost dobândite cu încălcarea legii, în situaţia în care au fost depăşite termenele în care aces­tea puteau fi înstrăinate, respectiv reducerea capitalului social.

Solicitările grupului format în jurul SIF Oltenia pentru adunarea acţionarilor SIF1 din data de 20 iunie au fost formulate ca urmare a deciziei acţionarilor SIF Oltenia din data de 9 mai când, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare convocată la solicitarea SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia, s-a aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.

Recent, SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au solicitat, la rândul lor, convocarea acţionarilor SIF Oltenia, având drept principal scop revocarea lui Tudor Ciurezu din fotoliul de conducător al SIF-ului din Craiova, pe motiv că acesta întârzie pe diverse căi punerea în aplicare a hotărârilor AGA din luna mai.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. In sfarsit cineva zgaltaie din temelie CONDUCEREA sif1 ,DE ANI DE ZILE FAC CE VOR ,PROFITUL SI-L IMPART INTRE EI PRIN CUMPARAREA DE ACTIUNI PENTRU CONDUCERE ,DE NOAPTEA MINTII,SA-I VERIFICE FISCUL LA SANGE,DE ANI DE ZILE NU PRIMIM DIVIDENDE ,AU SCAZUT VALOAREA SIFULUI DE LA 4300 LA 2000 CU SCOPUL DE A LE CUMPARA EI !

    1. Mie mi se pare ca a crescut de la 1 leu la 2

      Ti se pare.

      Pretul actiunii SIF1 a fost in iulie 2007 4.2 lei, in aprilie 2010, 1.63 lei, si atunci cand piata astepta si credea in minunile lui Dragoi, a ajuns in aprilie 2018 la 2.77.  

      Dar ghinion, atunci cand toate lumea a realizat ca Dragoi .... .. ... ....... .. ... Najib si umfla cu pompa VUAN-ul si nu dividende, pretul s-a prabusit la circa 2 lei, tranzactionandu-se in momentul actual cu un discount de 63%.

      ASF ar cam trebui sa ceara explicatii pentru anomaliile astea, ca doar tot vorbeste de vreo 10 ani de piata aia emergenta. 

    Sa se elimine pragurile si sa se termine cu aceasta masinatiune. Sa se vada transparent cine preia controlul si sa-si indeplineasca apoi obligatiile. Nu exista niciun emitent listat pe pietele europene care sa aiba asemenea restrictii!

    1. Da' acuma? Are cineva vreun ditamai pachet cumparat cu bani de-acasa? Si, ca sa intelegem: amu-i cu prag, 5 la suta. Unii, teoretic, in principiu, ar putea avea si 30 la suta, adunati asa, inginereste. Sa spunem, prin absurd, ca nimeni nu i-a concertat... Acu' ce facem, ii legitimizam prin scoaterea pragului? E ca la Mitica Dragomir, in ianuarie '90: strinsese omu' 800 de kile de cafea, 2 kile de aur si 50 de playere prin metode ilicite, in orinduirea in care nu era voie... Democratia a dezincriminat specula si a ramas Miti si cu marfa, si disident, si negustor cinstit...

      Domnule, te vad de citva timp insistind cu una si aceeasi idee: eliminarea pragurilor la SIF-uri.

      Desi ti-am mai explicat asta, atit in articole, cit si in replici directe, in sectiunea de comentarii, iti mai explic o data: situatia de 63% discount (vezi informatia de la comentariul 1.2.) NU permite ridicarea pragurilor, fara ca acest gest sa nu fie calificat drept furt; ridicarea pragurilor devine onesta abia cind aceasta proportie este supraunitara.

      Mai intereseaza-te, intreaba un prieten... 

      In acest caz, conducatorii se pot ingriji ca raportul sa nu devina niciodata supraunitar, ca sa nu se puna problema ridicarii pragurilor.

    Actionarii, fie ei minoritari sau majoritari, care stau la o adunare generala la care se dezbat. potentiale fraude sau operatiuni de management indoielnic al administratorilor, ar trebui sa se cunoasca.

    De fapt in opinia mea acest drept este stipulat in Legea 31 cand la Articolul 178 se spune: 

    (1) Administratorii, respectiv membrii directoratului, sau, dupa caz, entitatile care tin evidenta actionariatului conform prevederilor legale au obligatia sa puna la dispozitia actionarilor si a oricaror alti solicitanti informatii privind structura actionariatului respectivei societati si sa le elibereze, la cerere, pe cheltuiala lor, certificate privind aceste date. 

    (2) De asemenea, sunt obligati sa puna la dispozitia actionarilor si a detinatorilor de obligatiuni, in aceleasi conditii, registrele prevazute la art. 177 alin. (1) lit. b) si f) (adica b) un registru al sedintelor si deliberarilor adunarilor generale; f) un registru al obligatiunilor). 

    Pe de alta parte nestiind cine voteaza nu pot fi constatate eventualele conflicte de interese, a se vedea ca Najib el Lakis administreaza Aris Capital si interdictii de vot, adica actiunile SIF1 si SIF4 din diversele fonduri inchise de investitii finantate exclusiv de SIF1 si SIF4, care ar trebui asimilate actiunilor proprii.

    Avand in vedere ca la societati comerciale unde nu exista limita de detinere exista obligatii de raportare la detineri de 10%, 33%, 50%, prin similitudine la societati cu limita de detinere ar trebui sa functioneze acelasi principiu, adica, in cazul SIF, obligatii de raportare la detineri de 0.5%, 1.65% si 2.5%. 

    ... comenteaza si cineva din afara SIF1 si SIF5...

    1. Chestia cu pragurile e complicata... si artificiala, iar acum orice reglaj aduce in legalitate pe cei din ilegalitate, deci e cam penală.

      Soluția este doar una. Restructurarea profunda si totala a Asf care sa instituie legea acolo unde ea nu se aplica. Asf nu este organ constatator, este SUPRAVEGHEREA, si asta înseamnă Prevenție si control, nu complicitate , nu politica! Înseamnă meritocrație in Asf nu sinecurism, înseamnă aplicarea legii si impunerea de sancțiuni.. inclusiv ridicare de avize. Doar apoi, după ce se face curățenie, se poate ridica pragul! Si când se face curățenie, Gașca veche a SIF - (onarilor) va fi la DIICOT, pe Grivitei, nr.24. Dacă nu se rezolva situația ASF - respectiv incompetenta si hoția de acolo- mâine-poimâine se legalizează si operațiunile de răscumpărare cu schimb de acțiuni din portofoliu, si s-a rezolvat situația portofoliilor seifurilor, după modelul gândit in laboratoarele Sif3.. adică răscumpărare cu Dedicație si cu plata de acțiuni din portofoliu, nu cu bani! 

      Perfect de acord! Intai curatenie apoi ridicarea pragului!

      Vezi 2.2.

    problema pragului e una, sa cumperi actiuni prin frauda e alta. nicaieri in lume nu ai voie sa cumperi actiuni prin frauda si daca o faci exista consecinte. Daca ASF refuza sa vada si sa ia o masura in privinta asta atunci orice discutie e inutila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb