ASTĂZI Reuniune la nivel european, în cazul cărnii de cal

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2013

- Cantităţi importante de carne de cal au fost descoperite în Marea Britanie, în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită.

- Carnea ar fi fost livrată de un furnizor român, aceasta fiind împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumarea cărnii sale este tabu.

- Producătorul francez "Comigel", specializat în fabricarea preparatelor congelate, a fabricat produse de tip lasagna marca "Findus", vândute în Marea Britanie, care ar fi trebuit să fie din carne de vită şi care, de fapt, conţineau carne de cal.

- O serie de lanţuri de magazine din mai multe ţări europene au retras de pe piaţă produse furnizate de companiile implicate, dar nu numai.

- Grupări mafiote poloneze şi italiene sunt suspectate că ar juca un rol major în cazul cărnii de cal.

- România va fi decredibilizată pentru mulţi ani dacă se vor constata nereguli la expeditor, existând riscul să avem restricţii la export, potrivit lui Traian Băsescu.

- Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins acuzaţiile aduse ţării noastre, afirmând că originea problemei nu este în România.

- Firmele vinovate de scandalul cărnii de cal să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu", spune premierul Victor Ponta, afirmând că producătorii din ţara noastră nu sunt implicaţi în acest caz.

- Scandalul cărnii de cal vine la câteva săptămâni după ce Marea Britanie a lansat o campanie care avea drept scop ocolirea de către români a pieţei muncii englezeşti.

_________________________

O reuniune a responsabililor şi experţilor europeni, în cazul cărnii de cal care ar fi fost exportată din România pe post de carne de vită şi depistată în Marea Britanie, urmează să aibă loc astăzi, la Bruxelles. În cadrul reuniunii vor fi discutate măsurile ce trebuie adoptate la nivelul Uniunii Europene, după cum a anunţat, luni, Irlanda, care asigură preşedinţia UE în primele şase luni ale anului.

Ministrul francez pentru Protecţia Consumatorului Benoît Hamon a anunţat "intensificarea imediată" a controalelor în cazul tuturor produselor incriminate.

"Direcţia pentru combaterea fraudelor va extinde cercetările în cazul principalelor companii implicate - < Spanghero > şi < Comigel > - şi va plasa sub supraveghere toată filiera de carne şi peşte în cursul anului 2013", a spus Hamon, citat de Mediafax.

Carnea, care ar proveni din România, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care ar fi ajuns la procesatorul francez "Spanghero" şi ar fi fost redirecţionată către preparatorul "Comigel", funizor pentru "Findus" şi alţi distribuitori europeni.

"Vier Pfoten" solicită CE să impună o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale, cu ferma de provenienţă şi abatorul unde a avut loc sacrificarea

Organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" se declară scandalizată de "lipsa de control legal asupra etichetării produselor din carne, fapt ce a permis ca importante exporturi de carne de cal să ajungă pe rafturile magazinelor din Europa sub formă de lasagna < cu carne de vită >".

"Acest scandal reprezintă o lovitură la adresa consumatorilor, a bunăstării animalelor şi a modului în care sunt aplicate legile. Plecând de la acest caz, se poate spune că lipsa sistematică a transparenţei în acest proces a permis comiterea unor ilegalităţi", a declarat Gabriel Păun, director de campanii la "Vier Pfoten International".

Etichetarea produselor din carne de vită trebuie să informeze consumatorii UE despre locul în care s-a născut, a fost crescut şi apoi a fost sacrificat animalul, arată un comunicat al organizaţiei.

Acesta precizează: "În cazul de faţă nu doar că s-a pierdut trasabilitatea cărnii, ci s-a produs şi un amestec de două specii de animale. Etichetarea cărnii de vită trebuie să includă mai multe informaţii şi să fie mai bine supravegheată. Controalele ar trebui să aibă loc sistematic şi să fie transparente".

"Vier Pfoten" a demarat propria investigaţie, în prezent monitorizând situaţia cailor sălbăticiţi de la Letea, din Delta Dunării, potrivit lui Gabriel Păun, care subliniază: "Investigaţia noastră va arăta dacă animalele sacrificate pentru produsele implicate în scandal provin din Letea sau nu. O astfel de posibilitate ar reprezenta un important semnal de alarmă pentru instituţiile însărcinate cu aplicarea legii".

De circa doi ani, organizaţia desfăşoară un amplu proiect de protejare a cailor sălbăticiţi din zonă, care, anul acesta, va avea două mari obiective: lansarea unui ambiţios program de control al reproducţiei şi obţinerea statutului de animal protejat pentru caii de la Letea. "Vier Pfoten" a prezentat Guvernului şi ANSVSA un proiect privind adoptarea acestui statut, care va asigura faptul că niciun cal sălbăticit nu va mai fi prins, maltratat şi transportat ilegal de la Letea.

Organizaţia solicită Comisiei Europene să intensifice controalele asupra producţiei de carne şi să impună o etichetare obligatorie pentru toate speciile de animale sacrificate, care să includă ferma de provenienţă şi abatorul unde a avut loc sacrificarea.

ARC: "România vinde către statele UE carne de cal, perfect legal, de peste zece ani"

Asociaţia Română a Cărnii (ARC), organizaţia profesională a sectorului de procesare care produce anual peste 300.000 tone mezeluri, este extrem de îngrijorată şi afectată direct de acest scandal european.

Printre altele, ARC susţine că "schimburile intracomunitare de carne şi produse din carne, deşi deficitare din raţiuni ce ţin de economic, probează că unităţile româneşti sunt la fel de conforme precum cele din industria altor state membre UE" şi că ţara noastră vinde pe piaţa UE "carne de cal perfect legal de peste zece ani, fără a fi înregistrat vreodată cea mai mică plângere, până în prezent".

Rezultatele investigaţiilor efectuate certifică deplina legalitate cu care au fost făcute livrările de carne de cal din unităţile verificate, potrivit unui comunicat al ARC.

Acesta precizează: "Cerem, alături de autorităţile române, ca instituţiile franceze, dar şi din alte state UE, să transmită oficial, complet, toate datele necesare pentru ca acest incident major care riscă să afecteze întreaga industrie europeană, dar în primul rând pe cea română, să fie elucidat deplin şi fără niciun dubiu. (...) În absenţa respectării acestor proceduri binecunoscute, elementare, respingem categoric orice referinţă la România şi la industria sa şi susţinem răspicat că frauda s-a putut foarte bine produce pe orice altă verigă a lanţului comercial şi de procesare, mai puţin în ţara noastră! Cerem ca autorităţile naţionale, precum şi Comisia Europeană, să colaboreze cu adevărat, lămurind imediat un scandal care creşte tocmai din cauza ambiguităţilor şi acuzelor neprobate! Asociaţia Română a Cărnii solicită de asemenea ca, imediat ce situaţia este elucidată, să se aplice cele mai drastice sancţiuni tuturor celor care umbresc prestigiul industriei cărnii din UE, indiferent de naţionalitatea lor - atât a operatorilor frăudători, cât şi a autorităţilor care, eventual, au favorizat această fraudă".

Elveţienii de la "Coop" au retras de la vânzare, "ca măsură de precauţie", un produs tip lasagna fabricat de "Comigel"

Grupul elveţian de distribuţie "Coop" a retras de la vânzare, "ca măsură de precauţie", un produs de tip lasagna fabricat de compania franceză "Comigel", după cum a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al companiei, citat de AFP şi preluat de Mediafax.

Acesta a subliniat că, în prezent, produsele sunt analizate pentru a afla "dacă şi în ce măsură livrările < Comigel > au fost etichetate incorect".

Grupul "Coop" precizează că va continua vânzarea produselor de tip lasagna care au alte mărci, în special ale "Findus Suisse", al cărei proprietar, gigantul agroalimentar "Nestle", a certificat că produsele sale sunt fabricate din carne de vită elveţiană.

"Nestle" a fost, pentru o anumită perioadă, proprietar al mărcii "Findus", pe care a revândut-o în 2000, cu excepţia filialei elveţiene.

"Martin & Servera" din Suedia a retras peste 2,5 tone de lasagna de pe piaţă

Unul dintre liderii suedezi de catering, "Martin & Servera", a retras distribuţia a peste 2,5 tone de lasagna, pe care o suspecta că ar conţine carne de cal.

Filiala suedeză a grupului de produse congelate "Findus" a declarat că se pregăteşte să acţioneze compania "Comigel" în instanţă.

Autorităţile sanitare suedeze au anunţat, ieri, intensificarea controalelor asupra produselor alimentare care au ca preparat de bază carnea, prin efectuarea de teste ADN.

Potrivit lui Peter Braadenmark, oficial al Agenţiei pentru Alimentaţie, au fost efectuat între 50 şi 100 de teste în toată ţara. Rezultatele sunt aşteptate la sfârşitul lunii martie. Produsele în cauză sunt, în primul rând, cele vândute în supermarketuri, direct către consumatori: chiftele, hamburgeri, carne tocată, lasagna. Controalele, efectuate aleatoriu, s-ar putea extinde şi în şcoli şi spitale.

Braadenmark a explicat că aceste teste se înscriu în cadrul unei strategii pe termen lung, "pentru protejarea consumatorului împotriva surprizelor neplăcute, ca aceea de a consuma carne de cal, cu toate că a cumpărat un produs ce trebuia să conţină carne de vită".

Produsele lasagna preparate din carne de cal probabil că au fost consumate şi în şcoli şi spitale din Suedia, potrivit autorităţilor suedeze.

Două lanţuri de supermarketuri olandeze retrag de la vânzare unele produse congelate

Două lanţuri de supermarketuri olandeze au anunţat că-şi vor retrage de la vânzare unele produse congelate, după descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită.

Supermarketurile PLUS au retras lasagna congelată marca "Primafrost" de pe rafturi, "ca măsură de precauţie", a declarat Debbie Huisman, purtătorul de cuvânt al lanţului olandez, adăugând că aceste produse nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar "ar putea" conţine carne de cal fără ca acest lucru să fie înscris pe ambalaj.

Şi supermarketul "Boni" a recurs la aceeaşi măsură, potrivit lui Roel Vincken, un purtător de cuvânt al organismului de supraveghere alimentară şi consum (NVWA) din Olanda.

NVWA a deschis o anchetă, luni, ca să afle dacă produsele ce conţin carne de cal în loc de vită au fost comercializate şi pe piaţa olandeză. Organismul de supraveghere anchetează şi o eventuală implicare a companiilor olandeze, între care un trader care a tranzitat carne găsită în lasagna marca "Findus".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb