Atos sprijină dezvoltarea Vega-C, noua rachetă a Agenţiei Europene Spaţiale

V.G.
Companii / 22 septembrie

Atos sprijină dezvoltarea Vega-C, noua rachetă a Agenţiei Europene Spaţiale

Atos anunţă că sprijină Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în îmbunătăţirile planificate pentru Vega-C, noua rachetă cu un singur corp, a cărei lansare inaugurală a avut loc pe 13 iulie 2022, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei.

Atos contribuie la acest program prin furnizarea de echipamente esenţiale de testare pentru lansatorul principal şi furnizează, de asemenea, echipamente de testare pentru vehiculul spaţial reutilizabil "Space Rider", care va fi lansat pe Vega-C, mărind versatilitatea şi capacităţile de transport spaţial ale acestui nou sistem european de lansare.

Conform sursei citate, Vega-C este o rachetă de nouă generaţie, mai puternică şi mai flexibilă decât predecesorii săi şi cu o capacitate mai mare de a transporta sateliţi şi nanosateliţi. Aceasta sprijină competitivitatea globală a Europei, permiţând misiuni spaţiale importante, care răspund nevoilor instituţiilor şi industriei europene.

Atos face parte din echipa care dezvoltă o unitate de testare pentru racheta Vega-C în cadrul activităţilor de îmbunătăţire a competitivităţii lansatorului. Echipa de experţi spaţiali Atos, cu sediul în Republica Cehă, furnizează un sistem numit "Vega Navigation Ground Support Equipment", conceput special pentru a testa noua Unitate de Referinţă Inerţială a lansatorului. În plus, experţii Atos cu sediul în România contribuie la vehiculul spaţial "Space Rider", care va fi lansat cu ajutorul rachetei Vega-C şi va orbita timp de aproximativ 2 luni, înainte de a reveni pe Pământ. "Space Rider" va funcţiona ca un laborator robotizat fără echipaj şi va fi primul sistem de transport spaţial reutilizabil din Europa.

Mai precis, echipa Atos implementează echipamentul electric de sprijin la sol, care acceptă integrarea şi validarea pentru diferite subsisteme ale "Space Rider". Acest echipament include un sistem central de verificare, un echipament special de control pentru energie, frecvenţă radio, telemetrie şi telecomenzi, un instrument de validare ombilical, un simulator de matrice solară, precum şi multe alte simulatoare pentru diferite alte subsisteme.

"Suntem mândri să oferim cea mai bună tehnologie - inclusiv testarea şi monitorizarea prin satelit şi analiza datelor spaţiale - pentru o gamă largă de misiuni spaţiale ale clienţilor noştri europeni, naţionali, de apărare şi comerciali. Cu mare emoţie am urmărit lansarea inaugurală a Vega-C, un program ambiţios şi un foarte bun exemplu de cooperare europeană de succes în domeniul spaţial!" a declarat Bruno Milard, VP, Head of Business Unit Aerospace & Defense Electronics, Atos.

România este un contributor esenţial la programul Vega-C. Experţii români din diverse organizaţii au efectuat teste aerodinamice şi acustice, verificări şi validări ale sistemului de navigaţie Vega-C, precum şi integrarea şi validarea sistemelor pentru nava spaţială "Space Rider" care zboară cu Vega-C.

"Participarea României la programul de lansare ESA şi în special la Vega-C, Ariane 6 şi Space Rider reprezintă o investiţie importanţă în viitorul domeniului spaţial românesc. Am deschis calea organizaţiilor româneşti de a contribui la realizarea celor mai noi rachete şi vehicule spaţiale europene. Colaborarea cu integratori europeni şi companii europene deja consacrate în dezvoltarea vehiculelor spaţiale a contribuit la dezvoltarea capacităţilor critice în ţara noastră", a menţionat dr. Phys. Marius-Ioan Piso, Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Atos în România este un centru de competenţe esenţiale pentru soluţiile globale ale Atos în domeniul spaţial. Echipele locale au o experienţă vastă în domeniile echipamentelor electrice de sprijin la sol, sisteme de control al misiunii, staţii la sol şi managementul identităţii federate.

Experţii Atos au contribuit deja la diverse alte misiuni importante ESA şi non-ESA, cum ar fi Euclid, Juice, Proba-3, MetOp SG, Plato, Sentinel 5 & 6 şi OneWeb, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro