BEC: Operaţiunile de numărare a voturilor în secţii - înregistrate audio-video

S.B.
Politică / 4 mai

BEC: Operaţiunile de numărare a voturilor în secţii - înregistrate audio-video

Operaţiunile de numărare a voturilor în secţii, duminică, după închiderea urnelor, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar preşedintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul şi citeşte cu voce tare prenumele şi numele candidatului votat şi arată buletinul celor prezenţi, potrivit news.ro.

Votarea se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea de a se prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la rând.

Potrivit BEC, după încheierea votării şi închiderea localului secţiei de votare din ţară, preşedintele biroului electoral se va asigura că operatorul de calculator va accesa, în aplicaţie, butonul de închidere a secţiei, numai după ce au fost validate în sistem datele persoanelor care şi-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale şi/sau după ce au fost preluate şi validate datele alegătorilor, menţionate în ''Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncţionalităţii SIMPV', dar nu mai târziu de ora 23:59.

Operatorul de calculator va aşeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor şi va porni înregistrarea audio-video a operaţiunilor din secţia de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuităţii înregistrării audio-video a operaţiunilor din secţia de votare.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, în prezenţa celorlalţi membri, numără voturile şi deschide buletinele de vot unul câte unul; la deschiderea fiecărui buletin de vot, preşedintele citeşte cu voce tare prenumele şi numele candidatului votat şi arată buletinul de vot celor prezenţi; buletinele de vot deschise se grupează pe candidaţi, se numără şi se leagă separat. Toate aceste operaţiuni sunt înregistrate prin intermediul tabletei.

Tot preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operaţiunilor realizate de la încheierea votării şi până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelaţiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucţionată de către nicio persoană prezentă în secţie.

Totodată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din ţară organizează activitatea de consemnare a rezultatelor votării şi stabileşte sarcinile pe care membrii biroului electoral sunt obligaţi să le ducă la îndeplinire în cadrul acestei operaţiuni.

În prezenţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare şi a celorlalte persoane care au dreptul să asiste la operaţiunile de numărare a voturilor şi de consemnare a rezultatului scrutinului (candidaţi sau persoane acreditate), preşedintele acestuia efectuează următoarele operaţiuni:

verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor, introduce ştampilele cu menţiunea ''VOTAT' într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei. Dispariţia uneia sau mai multor ştampile sau a amprentei de cauciuc cu menţiunea ''VOTAT' se va consemna în procesul-verbal;

anulează buletinele de vot neîntrebuinţate;

stabileşte numărul alegătorilor prezenţi la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secţia de votare, respectiv lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară şi extrasul de pe listele electorale cu care s-a deplasat urna specială;

desigilează urna de vot şi urna specială, numără voturile şi consemnează rezultatele votării.

În cazul secţiilor de votare organizate în unităţi administrativ-teritoriale în care, la aceeaşi dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru preşedintele României, sunt organizate alegeri locale parţiale şi/sau referendumuri locale, desigilează, pe rând, toate urnele de vot, inclusiv urna specială, şi separă buletinele de vot pe categorii, în funcţie de tipul de scrutin.

Pentru prevenirea consemnării eronate a voturilor ca urmare a situaţiilor în care alegătorii, din neatenţie, introduc buletine de vot în altă urnă decât cea specifică fiecărei categorii, numărarea voturilor va începe doar ulterior definitivării operaţiunii de separare a buletinelor de vot pe categorii.

Până la operaţiunea de numărare efectivă a voturilor, buletinele separate în acest fel trebuie aşezate astfel încât să fie încadrate în perimetrul în care este realizată înregistrarea audio-video.

Biroul electoral al secţiei de votare din ţară sau străinătate, cu votul majorităţii membrilor acestuia, poate decide renumărarea voturilor, la solicitarea oricărui membru, înainte de consemnarea rezultatului votării în procesul-verbal, potrivit BEC.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3330
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8378
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.2343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb