Blogul cu obsesii şi site-ul cu informaţii

Dan Suciu, director de comunicare la BNR
Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2017

Dan Suciu

Dan Suciu

Disputele dintre Banca Naţională a României (BNR) şi fostul bancher Lucian Isar par fără final. BNR îi răspunde din nou domnului Isar, printr-o reacţie pe care ne-a trimis-o la replica fostului bancher publicată astăzi, 13 ianuarie 2017, în ziarul BURSA şi intitulată "Manipularea şi intoxicarea timp de 26 de ani are un punct de saturaţie".

La rândul său, textul lui Lucian Isar de azi vine ca răspuns la articolul publicat, ieri, 12 ianuarie 2017, pe blogul BNR ("Dezinformări în serie privind politica monetară a Băncii Naţionale a României", semnat de Oana Udrea), acest articol fiind el însuşi o replică la unele aserţiuni pe care domnul Isar le-a făcut, ultima dată în urmă cu trei luni, în cadrul unor articole şi interviuri publicate în ziarul BURSA.

Redăm mai jos articolul semnat de domnul Dan Suciu, director de comunicare al BNR, ca reacţie la replica de astăzi a fostului bancher Lucian Isar.

Ultima producţie (articol? declaraţie? e doar vina mea că nu prea înţeleg ce gen publicistic foloseşte...) a domnului Lucian Isar, preluată de ziarul BURSA şi publicată pe blogul personal (inutil intitulat "Macroeconomie şi banking contemporan") arată încă o dată că domnul respectiv are mai degrabă o autentică obsesie pentru persoane. Nu pentru idei, fapte, analize. Persoane! Asta nu ar fi atât de rău dacă s-ar manifesta în cadrul vieţii private, dar în cazul domniei sale se manifestă în cazul vieţii publice. O explicaţie detaliată şi clară a directorului adjunct al direcţiei de politici monetare legată de politica monetară în anii de criză (care demontează aberaţiile domniei sale la adresa BNR) nu-i stârneşte domnului nostru decât nemulţumire pentru simplul motiv că nu e a domnului guvernator Isărescu. Personală! ("Isărescu continuă să se ascundă după diferiţi angajaţii BNR" spune/scrie sau ceva de genul ăsta domnul Isar). De fapt, nimic nu contează din ce face/spune/produce Banca Naţională - deşi mecanismul de decizie este unul formalizat şi simplu de înţeles - dacă nu e personalizată de guvernator, şi asta nu atât ca funcţie publică, ci din nou ca... persoană! Numele lui Mugur Isărescu îi bântuie scrierile (?) dincolo de orice idee, relevând nu doar o obsesie pe care nu reuşeşte să o depăşească, ci şi un dezinteres, probabil inconştient, faţă de eventualii cititori care caută acolo texte de macroeconomie şi banking contemporan.

Nu trece o zi fară să-i pomenească guvernatorului numele, musai în titlul postării. Evident că nu reuşeşte să adune atâtea idei câte postări, dar insistă să creadă că poate compensa calitatea prin cantitatea atacurilor fără noimă şi număr la persoană. Pe tot parcusul anului 2016, la BNR am încercat să trecem de obsesia persoanei şi să ne chinuim să identificăm teme de interes public în producţiile (articole, declaraţiile sau ce or fi) domnului Isar. Şi am reuşit să venim cu clarificări ale specialiştilor noştri legat de subiecte care au un anumit grad de dificultate tehnică, dar care pot fi utile pentru cei care chiar vor să ştie lucruri despre BNR. Nu ne-a fost uşor, pentru că acuzaţiile de la care plecăm sunt atât de rupte de realitate şi îmbâcsite în limbaj, încât compun o lume paralelă în care clasica dihotomie adevărat/fals, miciună/adevăr pare să nu mai fie suficientă. Pentru că, dacă domnul Isar a reuşit ceva în cursul anului 2016, atunci a reuşit să devină cel mai activ exponent al bloggerismului "post factual" - poate prea frumos spus faţă de mizeriile ventilate - strategia care a spulberat realitatea media în întreaga lume. Este acea strategie prin care neadevărurile puse cap la cap cu consecvenţă ca un şirag de mărgele contrafăcute compun o "realitate" paralelă care nu mai poate fi contrazisă simplu factual, prin afirmaţii adevarăte care să le înlăture natural pe cele false. Tehnica a triumfat şi în Vest, ca urmare a succesului pe care social media pare să-l aibă, aşa încât revista The Economist scria recent că pentru 2016 cuvântul anului este "post truth". Ce mai rămâne după adevăr? Obsesia faţă de persoane, probabil... Sau faţă de posturi...

Totuşi, încercarea dificilă de a clarifica punctual (factual) unele acuzaţii ciudate a dus la o serie de articole care reuşesc cel puţin să răspundă concret unor întrebări la care oricine care gândeşte încă în termenii "demodaţi" adevărat/fals mai poate să găsească informaţii relevante. Seria de acuze "post factuale" este lungă, pestriţă şi absurdă. Cum să răspunzi la aberaţia că "BNR a aruncat România în criză în 2008"? Şi totuşi, specialiştii BNR s-au străduit să dea un răspuns punctual/factual cum au făcut şi atunci când au răspuns la "Supradimensionarea împrumutului cu FMI pentru a încasa guvernatorul bonus în criză!!!", sau la "dispariţia" prin pierderea accesului la rezervă a aurului depozitat la Londra! Sau legat de suma fantezistă care s-ar putea obţine de pe urma unei contrapartide cu aurul respectiv, ca să nu mai vorbim de un împrumut gajat tot cu aur la BRI! Toate aceste aberaţii îşi găsesc replici în încercarea dificilă de a răspunde factual unor acuzaţii post factuale. Pentru nostalgicii adevărului sunt convins că lectura blogului opiniibnr.ro care curpinde asemenea articole este relevanată. Pentru promotorii diversiunilor post adevărate, e probabil inutilă. Cu atât mai mult cu cât obsesia legată de persoana guvernatorului este mai mult decât orice o dorinţă de a clarifica eventuale întrebări, iar blogul cu lumea paralelă a domnului Isar e singura jucărie colorată care i-a mai rămas.

Opinia Cititorului ( 20 )

 1. Isarescu e minor cumva? nu e capabil sa răspundă singur?

  Suciu, mai era unul de care vă băteați joc înainte de criza din 2008, Ilie Șerbănescu.

  Din prima zi în care Isărescu dispare din fruntea BNR, blogul obsesiv cu puține idei va fi confirmat la virgulă de realitate. 

  Isar pana la urma a avut dreptate cu salariul nesimțit a lui Isarescu si ca a mai si încasat prima de pensionare fara sa fie pensionar

  1. Isar a spus de 40 de mii, de pensie ... cand cineva afirma ceva de 3 ori mai mare tu spui ca este adevarul? Daca atat te duce capul, asculta-l pe Isar, un mincinos notoriu.

   Dl. respectiv a inceput trei doctorate, dar nu a terminat niciunul? Sa incerce unul in Kompromat, s-ar putea sa ii iasa...

   fact! Banii de concediu ai lui Mugur Isărescu: 42.727 de lei

   Corect! bine punctat! daca nu are doctorat nu are credibilitate!

   Foarte bine pentru el, vorbești de sume și sporuri. Isar a spus 40000 € pe lună ... Minciună.

   PS: Știu foarte bine ce scrie Isar. Din păcate, spune adevărul, rațional, analitic, doar în o frază din 10. Pentru mine efortul de a înlătura gunoiul (ca de exemplu, de a împărți 40000 la 3 sau 4 ca să aflu venitul real) este prea mare. Isar este compromis din punct de vedere public. A spus atâtea minciuni că niciun partid nu-l va mai lua în calcul pentru nimic.

   in romania salariu mediu la bugetari este de 450 euro/luna.

   Isarescu angajat la stat are 15.000/luna. Salariu stabilit si aprobat chiar de Isarescu, in timpul liber, cand nu recomanda tăierea veniturilor bugetarilor din considerente macroprudențiale. 

   "in o" hmmmmm

   este corect si asa: in o fraza, in doua case, in una dintre

   Brasovul in o suta de poezii - Nicolae Stoie, pret 42 de lei

   Dl. academician Solomon Marcus

   "Din tot ceea ce citesc aici si in o mie de alte documente, inteleg ca educatia e reprezentata ca asimilare de cunostinte si formare de abilitati cognitive. Mi se pare ca nu aici este esentialul, eu as inlocui formularea cu o alta: a formula capacitati de intelegere si de comportament atat in situatii standard cat si in situatii inedite." 

   "In o clipă feara cruntă vărsînd foc pă patru nare

   Lunecă dîn mînuri moarte şi să perde hăt în zare" 

   hă hă hă, este Levantul de Mircea Cărtărăscu (sic) de la mine de pe noptieră. 

  Suciule ai un fel de a spune nimic !

  OpiniiBNR reprezinta o sursa foarte buna de informare.

  Acum ceva vreme, am citit pe acest site un articol semnat de Adrian Vasilescu in care spunea ca cu este mai mare salariul guvernatorului cu atat este mai bine pentru popor, iar un salariu mare inseamna incasari mai mari la bugetul statului din taxe. 

  1. CE aveti ma cu salariul lui Isarescu. Este de 3 ori mai mic decat a zis Isar. Ati ajuns pesedei cu totii si vreti salariu de proletar pentru bnr?

  În Pistruiatul !!acolo e locul tau suciule😂iar al masonului la Jilava.

  Cel mai mare risc sistemic a fost la nașterea ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro