BLOOMBERG ECONOMICS:Războiul din Ucraina va tăia 190 de miliarde de dolari din economia Rusiei, până în 2026

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie

Războiul din Ucraina va tăia 190 de miliarde de dolari din economia Rusiei, până în 2026

Rusia a evitat o scădere economică semnificativă după războiul declanşat de preşedintele Vladimir Putin în Ucraina, în februarie 2022, dar o reală criză a economiei ţării va fi resimţită abia în anii următori, arată o analiză Bloomberg.

Potrivit acesteia, economia pe care Putin voia, odinioară, să o facă una dintre primele cinci din lume, este pe cale să piardă 190 de miliarde de dolari din PIB până în 2026, faţă de nivelul de dinainte de război.

Bloomberg Economics menţionează că, deşi Rusia a înregistrat al treilea trimestru consecutiv de contracţie la sfârşitul anului 2022, scăderea pe întregul an a fost doar o fracţiune din colapsul de aproape 10% anticipat la o lună după invazia Ucrainei. Conform băncii centrale de la Moscova, economia Ruisiei a scăzut cu 2,5% anul trecut.

Dar, scăderea s-a intensificat, probabil, în ultimul trimestru din 2022, în termeni anuali, iar evoluţia ar putea fi mai rea anul acesta, potrivit analiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Aşteptările acestora arată un declin anual de 4,6% pentru PIB-ul Rusiei, în ultimele trei luni ale lui 2022, ceea ce ar reprezenta cea mai puternică contracţie de la izbucnirea pandemiei.

Ieri, Serviciului Federal de Statistică (Rosstat) a anunţat că economia Rusiei a scăzut cu 2,1% în 2022, comparativ cu 2021. În septembrie, Ministerul Dezvoltării Economice de la Koscova anticipa un declin al PIB de 2,9%.

"Efectul sancţiunilor este de durată", spune Oleg Vyugin, un fost înalt oficial al băncii centrale de la Moscova şi al Ministerului rus de Finanţe, adăugând: "Procesul de aplicare a sancţiunilor nu s-a încheiat. Vor introduse tot mai multe".

Sancţiunile impuse de Occident Moscovei, din cauza războiului, nu au acoperit exporturile majore ruseşti, vitale pentru pieţele mondiale, cum sunt cele dde petrol şi gaze, ori de produsele agricole, deşi unele restricţii privind energia au fost adăugate în ultimele luni.

Potrivit sursei citate, acum este în joc capacitatea lui Putin de a susţine cel mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial, continuând să mobilizeze resurse, dar fără să afecteze populaţia care este din ce în ce mai îngrijorată de bunăstarea sa financiară. Rolul său va fi tot mai greu anul acesta, pe măsură ce guvernul va face eforturi ca să evite colapsul veniturilor din petrol, respectiv va creşte cheltuielile pentru programele sociale.

Conform Bloomberg, costurile mari cu apărarea şi programele sociale au crescut deja cheltuielile guvernamentale federale cu 25% anul trecut.

Deşi va evita o prăbuşire, economia Rusiei va rămâne sub presiune şi este pe cale să scadă cu 8% până în 2026, faţă de nivelul la care ar fi ajuns dacă Putin nu ordona declanşarea războiului în Ucraina, estimează Bloomberg Economics.

Războiul din Ucraina va costa Germania aproximativ 160 de miliarde de euro până la finele anului

Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro sau 4% din Produsul Intern Brut (PIB), ca urmare a diminuării creării de valoare până la finele anului, a apreciat preşedintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), informează Reuters.

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decât ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul Rheinische Post, notează Agerpres.

Industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decât în alte ţări, şi cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia preţurilor energiei, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

Un studiu publicat luna trecută de Allianz Trade arată că industria germană ar urma să plătească un preţ cu 40% mai mare pentru energie în 2023, comparativ cu 2021.

"De aceea, prognoza de creştere pentru 2023 şi 2024 este mai redusă decât în multe alte ţări", a spus Peter Adrian, adăugând că acest lucru este valabil şi pentru anul trecut.

Germania, ţară care timp de decenii s-a bazat pe gazele ruseşti ieftine livrate prin conducte, se confruntă acum cu preţuri mai mari pentru energie comparativ cu SUA, care are propriile sale rezerve de gaze naturale, sau Franţa, ţară care produce o mare cantitate de energie electrică în centralele nucleare.

"Preţul gazelor este de trei până la cinci ori mai mare decât în SUA", a apreciat Peter Adrian, adăugând că preţurile electricităţii sunt de patru ori mai mari decât în Franţa.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 50 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a crescut ulterior până la 51,75 euro, iar la ora 14.51 atingea 50,7 euro.

........................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a urcat cu 1,3% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 84,05 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a crescut cu 1,2%, la 77,29 dolari barilul la ora locală 09.48.

Importurile Indiei de petrol din Rusia au urcat, luna trecută, la nivelul record de 1,4 milioane de barili pe zi (bpd), un avans de 9,2% faţă de decembrie, Moscova fiind cel mai mare vânzător de petrol către New Delhi, urmată de Irak şi Arabia Saudită, transmite Reuters.

În ianuarie, petrolul rusesc a reprezentat aproximativ 27% din cele cinci milioane de ţiţei importate de India - al treilea mare importator şi consumator global de petrol - arată datele de la surse comerciale, notează Agerpres. Rafinăriile din India, care foloseau rar petrol rusesc din cauza costurilor legate de logistică, au devenit principalul client al Rusiei, profitând de reducerile de preţ acordate de Moscova, în contextul efectelor sancţiunilor occidentale.

În ianuarie, importurile Indiei de petrol din Canada au urcat la 314.000 bpd, compania Reliance Industries majorând achiziţiile. Canada este al cincilea mare furnizor al Indiei luna trecută, pe locul patru fiind Emiratele Arabe Unite. De asemenea, importurile Indiei de petrol din Irak au urcat în ianuarie la 983.000 bpd, un avans de 11% faţă de decembrie.

În perioada aprilie 2022 - ianuarie 2023, Irakul a continuat să fie cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, în timp ce Rusia a urcat pe locul doi, înlocuind Arabia Saudită - acum pe locul trei.

........................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 0,2%, la 1.854 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.49, cea spot - cu 0,2%, la 1.846,55 dolari/uncie.

........................................................

Acţiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International au înregistrat ieri o scădere de peste 7%, după ce, vineri, banca a recunoscut că a primit o solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia, transmite Reuters.

Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din ţară, după active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

Vineri, RBI a informat că, în ianuarie, a primit o solicitare de la OFAC pentru "a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina", notează Agerpres. OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen să-şi detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, conform unor surse citate de Reuters. OFAC a solicitat un răspuns, până în februarie, iar avocaţii Raiffeisen negociază o extindere, angajându-se să trimită informaţiile în trei tranşe, în aprilie, mai şi iunie, susţin sursele.

Directorul general al Raiffeisen, Johann Strobl, afirma recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca "nu este un stand de cârnaţi", care poate fi închis peste noapte.

Opinia Cititorului ( 30 )

 1. Dupa cum se stie, la mujici orice sut in fund e un pas inainte...ii intareste:-)

  1. Exact.

   Rusilor nu le este frica de foamete. Au mai facut foamea si cu Stalin si acum il considera erou, desi a omorat gratuit milioane de rusi folositi ca si carne de tun in WW2.

   Pacat de oamenii simpli redusi si fricosi care se lasa condusi de un

   pitic scuns in buncar=PUTIN 

  Tot astazi, un articol publicat in Germania arata ca fiecare neamt a pierdut 2000 de euro din buzunarul personal.

  "Experts estimate that the war in Ukraine cost the German economy €100 billion and made most people €2000 poorer in 2022. But big businesses and the defence industry saw profits rise. 

  It will come as no surprise to most people to learn that the war in Ukraine has had a significant impact on the German economy and individual wealth, as energy prices exploded and inflation rose to a post-war high in 2022. 

  Now, almost a year after the start of the war, the true scale of the economic impact on Germany has become clear.  

  In an interview with the Rheinische Post newspaper, President of the German Institute for Economic Research (DIW) Marcel Fratzscher, said that the Ukraine war and the associated explosion in energy prices cost Germany nearly 2.5 percent, or €100 billion, in economic output in 2022." 

   

  Camera de comert a Germaniei estimeaza ca Germania a pierdut 2.5% din PIB, sau 100 miliarde de euro DOAR IN 2022. 

   

  "According to The German Chamber of Industry and Commerce (DIHK), the impact on the economy as a whole translates to a loss of wealth of around €2,000 for every individual in Germany. 

  The figure comes fr om the 1.8 percent loss in growth that was originally forecast for 2022: the growth that failed to materialise corresponds to around €170 billion, amounting to a loss of around €2,000 per person. 

  The Cologne Institute for Economic Research (IW) expects the war in Ukraine will wipe out around €2,000 of individual wealth in Germany in 2023 as well." 

   

  Fiecare neamt a pierdut 2000 de euro in 2022 si va mai pierde inca 2000 de euro in 2023.

  1. Înduioșător, când iei țeapă de la escrocii ruși, pierzi bani. Cine ar fi crezut?!? pampam

   Deci pierderile masive cauzate de sabotarea NS1 sunt tot datorita rusilor? Aproape in totalite pierderile Germaniei pot fi imputate SUA. La fel ca pierderile altor tari europene. La fel cum putem pune tot in carca americanilor tupeul nesimtit al ucrainienilor in Bastroe.

   Lasă aburelile, dacă ai contract și spui că s-a stricat turbina și oprești livrările și ești tu foarte tare și mincinos și țepar înseamnă că ești un escroc.

   Turbina s-a stricat. A ajuns in Germania si apoi Canada. Niciuna dintre aceste tari nu a zis ca turbina era in stare perfecta de functionare. Ci ambele au sustinut ca da, trebuiau sa treaca prin perioada de intretinere.

   Doar Canada a blocat turbinele.

   Tu esti rau intentionat si mincinos.Deci chiar un escroc. 

   Asked in an interview with Russian television channel Rossiya-1 if Russia would replace the European Nord Stream 2 with the Asian Force Siberia 2, Novak said: “Yes.”

   cu 2 saptamani inainte de explozie. 

   Cum reusiti sa va hraniti la cat sunteti de educati? :) 

   Amice escroc... Conductele NS au fost sabotate de SUA si Norvegia.

   Este istorie deja. Este un fapt consacrat si stiut de intreaga planeta. Mars. 

   Deci marș rămâne? Adunătură de penibili! :)

  Tot din Bloomberg, dec 2022

  "Europe’s $1 Trillion Energy Bill Only Marks Start of the Crisis 

  High prices could last years and aid is becoming unaffordable 

  Relief on global gas markets isn’t expected until 2026 

  Europe got hit by roughly $1 trillion fr om surging energy costs in the fallout of Russia’s war in Ukraine, and the deepest crisis in decades is only getting started." 

  Europa a pierdut un triliard de dolari din cresterea economica din 2022.... SI ESTE DOAR INCEPUTUL. 

  Multumim pentru Traducere!!!

  Va lua si din economia Romaniei, dar asta oricum era in carti din cauza inflatiei(pornita in 2021, deja dinainte de razboi).

  Dobanzile marite si inflatia vor scadea consumul la un moment dat, inclusiv consumul fara limita al Statului, numai anul trecut am avut deficit bugetar 5,8% din PIB, daca o tinem asa 10 ani, ajungem la datorii peste 100% din PIB(acum fiind pe la 50%). Si deja avem dobanzi de 8% la dolari la extern si rank ul de tara o treapta mai sus de junk(bbb-).  

  In Europa nota de plată pentru razboiul energetic se apropie de 800 miliarde euro,tările UE au alocat 681 mld euro pentru a amortiza impactul razboiului econimic asupra companiilor,pe primul loc în topul cheltuielilor Germania cu 270 mld euro

  1. Europa ar fi trebuit să accepte crimele rușilor din rațiuni economice ? Totul are un cost, totul are o limită.

   Europa nu ar fi trebuit sa accepte crimele ucrainiene incepute in 2014. Casa Comertului de la Odesa iti spune ceva? Criminalii nazisti ucrainieni au ars de vii niste oameni in cladire. Doar criminalii nazisti mai sprijina Ucraina azi.

   iulie 2014

   Zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia)  

   298 persoane 

   Lasă propaganda, beți sovietic! 

   Antonime, devii tot mai nesimtit, asta aratand ca esti varza la argumentatie dar profesionist la tupeu!

   Cel mai mare cost plateste Germania,pe care

   aliatii americani au sabotat la gazoductul

   N.S.1+2 ca sa forteze ruptura energetica cu Rusia 

   Adică? Lăsăm cazurile proceselor internaționale și discutăm propagandă sovietică de la bețivi pentru bețivi?

   Sa numesti "betiv sovietic" o persoana despre care nu stii absolut nimic, o persoana probabil mult mai decenta decat tine, demonstreaza tupeul tau nesimtit! Ignoranta si prostia ta le demonstrezi cand arati ca nu stii ca rusii si ucrainienii sunt betivi sovietici in egala masura!

   Bețivi sovietici sunt doar rușii. Nu mă simt amenințat militar/nuclear de către ucrainieni.

   Q. E. D.

   In vara anului 2022 USA Navy a tinut un exercitiu militar numit Baltops 22, cu care ocazie a pus explozibil cu telecomanda la

   gazoductul N.S. 1+2,pe care la 3 luni de zile norvegienii lui 

   Soltenberg au detonat distrugand conductele,sustine ziaristul Seymour Hersh,posesor al Premiului Pulitzer

   Merci, de asta am prezentat argumentul. Q.E.D.

   Nu bai antonime, Q. E. D. era pentru comentariul prin care demonstrai justetea evaluarii mele in ceeace te priveste! Respectiv, pe langa prost gramada mai esti si ignorant!

   Rusia nu a amenințat nuclear pe nimeni? Nu Rusia plimbă nuclearele pe lângă Norvegia? Ce anume te face pe tine neprost gramadă și neignorant? Q.E.D.

   text se propaganda slaba,

   mai schimba canalul de pe CNN 

   Lasă propaganda sovietică. Rușii sunt cunoscuți în România. :)

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro