Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei: "Nu suntem îngrijoraţi de gradul de concentrare din piaţa bancară"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 25 mai

Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului Concurenţei

Consiliului Concurenţei nu este îngrijorat de gradul de concentrare din piaţa bancară, a afirmat astăzi Bogdan Chiriţoiu, Preşedintele Consiliului, în cadrul unei conferinţe organizată la Sinaia.

"Am autorizat tranzacţii, mai este o tranzacţie în curs de autorizare la Comisia Europeană şi, din ce înţeleg, nici ei nu văd probleme speciale. Dacă cumva apar alte operaţiuni şi ajungem la cote mari de piaţă sau operaţuni ce implică jucători ce au cote mari de piaţă, atunci s-ar putea ca analiza noastră să ajungă la altă concluzie. Dar din ce am avut de analizat şi aprobat în perioada cuprinsă între sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, nu vedem probleme", a spus Bogdan Chiriţoiu.

În luna februarie a acestui an, Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank Romania plus alte companii din grup pentru suma de 347,5 milioane euro, consolidându-şi poziţia de lider în piaţa bancară din ţara noastră. Prin tranzacţie, grupul OTP iese din România.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai afirmat că, investigaţiile aflate în curs legate de sectorul bancar vor fi finalizate cel mai devreme la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. "Sunt două investigaţii realizate pe aceleaşi companii; nu pot spune dacă procedural le vom uni, dar le vom aborda unitar. Vom anunţa concluziile simultan pentru cele două investigaţii, astfel încât, dacă ajungem să dăm sancţiuni, să nu fie excesive", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Anul trecut, Consiliul a început o anchetă privind modul în care unele bănci calculează scorul de credit, suspectând că astfel se blochează accesul unor clienţi la credite şi se îngreunează refinanţarea. De asemenea, autoritatea are în desfăşurare o analiză asupra modului în care băncile stabilesc indicele ROBOR.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa în piaţa românească.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. nu e problema cu “concentrarea”….

  pai cate banci a avut teritoriul nostru drag pe vremea lui Mihai - exilatul… cate in comunism si cate azi… ca tor scade numaratoarea de 100 si cv de ani  

  s c c r e t 

  1. Oricum BRD "dispare" din peisaj in scurt timp, francezii vor vine tot ce merge slab iar BRD merge execrabil daca il comparam cu TLV.

   depinde la ce ne referim "Execrabil"... intre BRD si TLV.... pentru ca la o analiza de portofoliu ..orice ochi antrenat vede ca e o forma de cartel in piata financiara... ei le joaca si le fac fara sa se loveasca intre ei si fara sa se "cocureze real" intre ei.

   Pe baza portofoliilor, riscurilor asumate, creditelor si dobanzilor cat si alte comisione ascunse si etc... se ved din satelit ca NU ESTE CONCURENTA in sistemul ROMANESC BANCAR ci CARTEL VAZUT DIN LUNA! 

   Dar nu vb de asta ca DERANJEAZA AUDIO VIZUAL... iar gov si altii nu pot sa mai mulga pe cat doresc populatia prin concurenta reala si cartel spart. 

   s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb