BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO:"Forţa de muncă începe să resimtă presiunea reducerii costurilor companiilor"

F.D.
Companii / 7 noiembrie 2022

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Se anunţă vremuri grele pentru unii angajaţi, în condiţiile în care companiile îşi reevaluează strategiile de dezvoltare şi încearcă să facă faţă creşterii costurilor şi scăderii marjelor, precum şi perspectivelor unei recesiuni. Inflaţia a schimbat deja comportamentul consumatorilor şi afectează cererea. În eforturile companiilor de a-si reduce costurile, de obicei, forţa de muncă este cea care este tăiată prima, afirmă Bogdan Maioreanu, analist eToro, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, în România, rata şomajului a crescut uşor la 5,2% în septembrie 2022, de la nivelul minim de aproape 2 ani, de 5,1% în luna precedentă. Numărul de şomeri a crescut cu 10.200 faţă de luna precedentă, ajungând la 432.700.

Investitorii individuali încep şi ei să resimtă presiunea, deoarece pieţele au fost afectate de creşterea ratelor dobânzilor, în timp ce mulţi ar putea înregistra scăderi ale veniturilor de la locurile lor de muncă obişnuite. Cu toate acestea, în cel mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat, 59% dintre investitorii români s-au arătat încrezători în ceea ce priveşte situaţia locului de muncă. Totuşi 60% nu se simt foarte încrezători în ceea ce priveşte dinamica veniturilor şi a nivelul lor de trai, iar 78% văd negativ evoluţia economiei româneşti. Rezultate similare am văzut şi în SUA, unde 75% dintre investitori sunt încrezători în situaţia lor profesională.

În octombrie, rata şomajului în SUA a crescut cu 0,2%, ajungând la 3,7%, în creştere faţă de minimul ultimelor 29 de luni din septembrie, de 3,5%, şi uşor peste aşteptările pieţei, de 3,6%. Numărul total al locurilor de muncă din sectorul non-agricol a crescut cu 261.000, fiind create locuri de muncă în domeniul sănătăţii, al serviciilor profesionale şi tehnice şi al industriei prelucrătoare.

Însă încep să apară şi unele concedieri în masă. Achiziţionarea Twitter de către Elon Musk a dus la reducerea a aproape 3700 de posturi. Musk a menţionat într-un tweet, că nu a avut de ales în condiţiile în care compania sa pierde 4 milioane de dolari pe zi. Există informaţii potrivit cărora Meta Platforms pregăteşte şi ea concedieri pentru a contracara performanţa slabă a Facebook şi Instagram, combinată cu creşterea costurilor de dezvoltare pentru Metaverse şi pentru hardware-ul asociat, cum ar fi ochelarii Quest VR. Alte ştiri menţionează viitoare disponibilizări în cadrul băncii Wells Fargo din cauza scăderii puternice a cererii de credite ipotecare generată de creşterea ratelor dobânzilor, arată sursa citată.

Un raport recent al firmei globale de consultanţă în materie de plasament Challenger, Gray & Christmas, Inc. arată că reducerile de personal sunt în creştere. Angajatorii cu sediul în SUA au anunţat 33.843 de reduceri de locuri de muncă în octombrie, o creştere de 13% faţă de cifrele din septembrie şi cu 48% mai mult decât cifrele din aceeaşi lună a anului trecut. Sectorul tehnologic conduce clasamentul reducerilor, urmat de cel al serviciilor şi cel al depozitelor de mărfuri. În luna octombrie, principalul motiv pentru desfiinţarea locurilor de muncă este închiderea afacerii, urmată de restructurare şi reducerea costurilor. Pe de altă parte, tot în octombrie, angajatorii au anunţat planuri de angajare a 237.380 de persoane, după un total slab în septembrie, cel mai mic din 2011 încoace, ceea ce semnalează faptul că piaţa forţei de muncă este încă puternica, precizează Bogdan Maioreanu.

Economia americană încetineşte pe măsură ce creşterea vânzărilor decelerează şi marjele de profit se contractă, potrivit unui sondaj al Asociaţiei Naţionale de Economie a Afacerilor. În ciuda acestui fapt, 63% dintre respondenţi au declarat că salariile au crescut în ultimele trei luni, punând presiune pe costuri.

Potrivit unui studiu PWC, acest lucru determină necesitatea de a utiliza mai multe strategii de reducere a costurilor. Pe lângă disponibilizări, companiile încurajează pensionarea voluntară, fac reduceri bazate pe performanţă, îngheaţă angajările şi nu înlocuiesc persoanele care pleacă. Pentru a stimula creşterea, 44% dintre directorii chestionaţi iau în considerare angajări în domenii specifice, 42% plănuiesc reduceri de costuri care nu includ reduceri de personal, iar 26% intenţionează să reducă numărul de angajaţi cu normă întreagă. Toate aceste măsuri sunt considerate importante, deoarece 81% dintre directorii chestionaţi sunt de acord că în următoarele 6 luni va avea loc o recesiune în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro