BOGDAN MAIOREANU (ETORO):"Ţara noastră este cea mai puţin inovatoare din regiune"

Companii / 21 noiembrie 2022

"Ţara noastră este cea mai puţin inovatoare din regiune"

România continuă să coboare pe scara inovaţiei, după cum arată cel mai recent Index Global al Inovării - GII 2022. Ne aflăm spre finalul clasamentului în Europa. Chiar şi Bulgaria este cu 14 locuri înaintea noastră în indicele global.

Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată o creştere a activităţii de cercetare-dezvoltare în România în 2022. Cheltuielile în domeniu reprezintă 0,48% din PIB, din care 0,29% s-au dus către sectorul privat şi 0,19% către cel public. Numărul angajaţilor din sectorul de cercetare-dezvoltare a crescut cu 3,8% faţă de anul 2021, ajungând la 47.011 persoane. Însă creşterea s-a datorat angajărilor făcute de sectorul privat, în timp ce personalul din sectorul public şi din învăţământul superior a scăzut. Activitatea de cercetare-dezvoltare a fost finanţată în proporţie de 51,8% de către companii şi doar 31,6% din fonduri publice, inclusiv cele destinate universităţilor.

Deşi la prima vedere creşterea activităţii de cercetare şi dezvoltare din România este o veste bună, în Indexul Global al Inovării, ţara noastră a coborât, pierzând trei locuri din 2020. În cea mai recentă ediţie a indicelui, publicată în 2022, România a ajuns pe locul 49 din 132 de economii din lume. România este plasată pe locul 31 din toate cele 39 de economii europene. Indicele este publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale.

Acesta este un rezultat surprinzător pentru o ţară cu o comunitate IT puternică şi cu politici menite să sprijine acest sector. Chiar şi investitorii români favorizează tehnologia în detrimentul altor industrii, după cum arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Mai mult de două treimi dintre investitorii chestionaţi au în portofoliu acţiuni sau alte active legate de sectorul tehnologic.

Conform GII 2022, România se află în urma tuturor economiilor comparabile din regiunea noastră. Cehia se află pe locul 30, Slovenia pe 33, Ungaria pe 34, Bulgaria pe 35, Polonia pe 38 şi Slovacia pe 46. Economii mai mici, precum Republica Moldova, se află în urma noastră, pe locul 56. Raportul scoate în evidenţă punctele slabe ale României, cele mai mari fiind instituţiile româneşti, mai ales în ceea ce priveşte politicile legate de mediul de afaceri. Alte puncte slabe sunt legate de sofisticarea pieţei, referindu-se la creditul intern acordat sectorului privat ca procent din PIB şi valoarea investiţiilor făcute prin capital de risc. Suntem foarte slabi şi în ceea ce priveşte valoarea cheltuielilor din PIB pentru educaţie. Avem şi puncte tari, cele mai bune fiind legate de nivelul de cunoştinţe şi de rezultatele obţinute de sectorul tehnologiei şi infrastructura IT&C

Liderii mondiali în materie de inovare, conform indicelui, sunt, în ordine, Elveţia, Statele Unite şi Suedia. Marea Britanie se află pe locul patru, urmată de Olanda şi Coreea de Sud. Germania, cea mai mare economie europeană, se află pe locul 8, China pe locul 11, urmată de Franţa pe locul 12. În top 20 se mai regăsesc Japonia, Israel, Austria şi Estonia, din blocul ţărilor din Europa de Est.

Pandemia din 2020 a accelerat cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea, iar tendinţa a continuat şi în 2021. Cele mai mari companii care cheltuiesc la nivel global pentru cercetare şi dezvoltare şi-au majorat aceste cheltuieli cu aproape 10%, ajungând la peste 900 de miliarde de dolari în 2021, mai mult decât înainte de pandemie. Această creştere a fost determinată în principal de patru industrii: hardware şi echipamente electrice pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, software şi servicii IT&C, produse farmaceutice şi biotehnologie şi construcţii şi metale industriale. Tranzacţiile cu capital de risc (VC) au explodat cu 46% în 2021, înregistrând niveluri comparabile cu boom-ul internetului de la sfârşitul anilor 1990. Regiunile America Latină şi Caraibe precum şi Africa au înregistrat cea mai puternică creştere a investiţiilor de capital de risc. Potrivit indicelui, pentru sfârşitul anului 2022 estimările sunt mai temperate, preconizându-se că înăsprirea politicilor monetare şi efectul asupra capitalului de risc vor duce la o decelerare a investiţiilor respective.

Anul 2022 a adus o schimbare semnificativă în top 15 inovatori, Statele Unite, Singapore, Germania şi China urcând în clasament, aceasta din urmă depăşind Franţa. Turcia, India şi,

într-o oarecare măsură, Republica Islamică Iran au continuat să avanseze în clasament. Conform GII 2022, România a continuat să piardă poziţii în clasament, încetinită de propriile instituţii şi politici economice, deşi are o comunitate şi infrastructura IT&C puternice. Această situaţie poate aduce pericole, cum ar fi acela de a deveni doar un subcontractant de servicii tehnologice, aşa cum industria confecţiilor a devenit furnizorul preferat de servicii şi forţă de muncă pentru economiile occidentale în anii '90.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. este normal sa se intample asta.

  avem prabusire demografica si cu cin si vai incercam sa livram in piata tineri si noi copii nascuti. 

  noroc cu ceva migratie ieftina ca forta de munca. 

  in romania ne asteptam la inovatii majore poate dupa 5-7 ani(cand mai intra portiunea de youth in piata la minca asta daca nu migreaza si ei ca pondere din populatia productiva) si mai intens poate dupa alti 10-15 ani. 

  iar referitor la postarea: ANPC controlează comercializarea produselor second hand ar face bine domnu sa vada cat costa un plovar in mal ca procent din menitul minim sau medi al populatiei!!! Venitul net. 

  deci e clar ca salariile nu au mai crescut dar altele s-au dublat in preturi. 

  s c cret 

  cum adica, smecherii Balcaniilor are stiu toate scurtaturile si se descurca in orie situatie, aia care rezolva totul, de la sigurante electrice la nave spatiale cu un cui si o sarma, sunt ultimii la inovare? clasamentul asta e facut pe pile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro