Bursa din Zagreb - o piaţă mică, în curs de dezvoltare

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 9 august 2021

Bursa din Zagreb - o piaţă mică, în curs de dezvoltare

Ivana Gažić, CEO Bursa de Valori din Zagreb: "Există o puternică aversiune la risc, la nivelul populaţiei, ca urmare a proceselor de tranziţie post-comuniste"

Închisă aproape jumătate de secol de către regimul comunist din Iugoslavia, apoi redeschisă în 1991, Bursa de Valori din Zagreb (ZSE) este astăzi o bursă modernă, activă în regiune, cu planuri mari, în ciuda dimensiunilor mai reduse. Pe lângă faptul că şi-a crescut simţitor prezenţa în regiune, în ultimii ani, bursa croată este prezentă în mai multe grupuri europene de decizie ce privesc bursele europene.

Astăzi, la 31 de ani de la reînfiinţare, piaţa de capital din Croaţia este piaţă de frontieră în ierarhiile MSCI şi FTSE Russell, iar ponderea capitalizării companiilor locale în PIB era anul trecut de aproape 40%, faţă de 10,3% în ţara noastră. Reprezentantarea economiei la bursă este puternică, iar pe lângă faptul că s-au mişcat rapid să repună în funcţie instrumentele pieţelor de capital, după căderea regimurilor comuniste, croaţii s-au mişcat şi bine. Croaţia a fost de altfel una dintre primele ţări care au implementat un sistem electronic de tranzacţionare.

"Dezvoltarea rapidă a ideii de deţinere de acţiuni şi de tranzacţionare în Croaţia este cel mai bine ilustrată de faptul că, în primii cinci ani de la introducerea sistemului electronic de tranzacţionare, între 1995 şi 2000, capitalizarea bursieră a Bursei din Zagreb a crescut de aproape zece ori (982,6%). Companiile au avut nevoie de a atrage capital, procesele de privatizare erau în derulare, a fost necesară educarea tuturor participanţilor la piaţa de capital, să se stabilească un cadru legal şi aşa mai departe. Putem spune că înfiinţarea unei burse naţionale a fost un pas extrem de important pentru economia croată la momentul respectiv", ne-a declarat Ivana Gažić, CEO al Bursei de Valori din Zagreb.

În prezent, potrivit reprezentantului bursei croate, pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est sunt mici, iar populaţia din ţările din regiune suferă de o puternică aversiune la risc ca urmare a proceselor de tranziţie post-comuniste. Oamenii preferă să-şi plaseze în continuare economiile în depozite bancare, capital care trebuie însă mobilizat către investiţii.

Ivana Gažić a mai afirmat că o anumită consolidare a burselor este o cale naturală de dezvoltare pentru pieţele de capital, scopul fiind de a oferi burselor o vizibilitate mai mare, iar investitorilor şi companiilor servicii mai bune şi mai economice, precum şi mai multe oportunităţi atât pentru investiţii cât şi pentru atragerea de capital.

"Cooperăm cu succes cu burse de valori regionale de mai mulţi ani, iar intenţia noastră este să aprofundăm în continuare cooperarea", a spus reprezentantul bursei croate. Ziarul BURSA vă prezintă un supliment dedicat pieţei de capital din Croaţia în care, pe lângă interviul cu directorul general al Bursei de Valori din Zagreb, este redată o mică poză de ansamblu a pieţei şi câteva aspect ce ţin de istoria modernă a bursei croate. Este al treilea supliment de acest tip pe care-l realizăm, după cele dedicate pieţelor din Ungaria şi Cehia, într-un demers care, pe lângă că ne oferă o imagine despre vecini, arată de fapt unde se află piaţa noastră de capital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo Bursa pentru initiativa si realizare! Un ziar specializat financiar, plin de exclusivitati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
aages.ro

Curs valutar BNR

06 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8344
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9860
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7743
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro