Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că este posibil ca autorizarea Contrapărţii Centrale să nu aibă loc anul acesta, după cum reiese dintr-un raport al BVB publicat, astăzi, pe site-ul operatorul pieţei de capital.
"Bursa de Valori Bucureşti aduce la cunoştinţa investitorilor că, pe baza informaţiilor care i-au fost aduse la cunoştinţă până la acest moment, autorizarea până la finalului anului 2024 a CCP.RO Bucharest, în calitate de contraparte centrală, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE 648/2012 (EMIR) este supusă unor potenţiale riscuri induse de necesitatea negocierilor ce vor urma în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie pentru administrarea tehnică a sistemului de compensare administrat operaţional de catre CCP.RO", se arată în raportul publicat de BVB.
Serviciile tehnologice sunt furnizate de Euronext Clearing (Cassa di Compensazione i Garanzia SpA - CC&G) în baza unui contract încheiat în 2020 pe şapte ani, după cum reiese din raportările BVB. Cum nu există vreo notificare privind încetarea contractului este rezonabil să presupunem că înţelegerea este în vigoare şi că negocierile ce vor urma sunt legate de anumite clauze din contract.
Dar, miercurea trecută a avut loc adunarea generală de bilanţ a acţionarilor BVB, în care au fost prezentate spre aprobare Raportul Anual aferent anului trecut şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an. Or, în niciunul dintre aceste documente nu se menţionează despre posibile noi întârzieri în autorizarea CCP-ului.
"Proiectul Contrapărţii Centrale a făcut progrese semnificative concretizate prin autorizarea pieţei de instrumente derivate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în luna ianuarie 2023. Autorizarea si operaţionalizarea CCP.RO sunt aşteptate pe parcursul anului 2024", se menţionează în raportul anual.
Conform documentului publicat astăzi de BVB ce face trimitere la un regulament al ASF, termenul limită până la care poate fi depus dosarul complet pentru autorizarea CCP.RO în calitate de Contraparte Centrală este data de 8 septembrie 2024. "La nivelul CCP.RO se fac demersuri pentru transmiterea către autorităţile de reglementare a informaţiilor solicitate în vederea încadrării în termenul menţionat", se menţionează în raport.
În raport se mai menţionează că, Bursa de Valori Bucureşti îşi propune să adopte o abordare prudenţială, ceea ce presupune inclusiv evaluarea necesităţii unei deprecieri parţiale a investiţiei BVB la CCP.RO în cazul în care termenul anterior menţionat nu va putea fi respectat. "Dacă se va lua decizia de depreciere, aceasta va fi reflectată în situaţiile financiare individuale ale BVB", se arată în document.
Conform ultimului raport anual, capitalul social al CCP.RO este de 90,67 milioane de lei, participaţia BVB fiind de 52,4%.
Ziarul BURSA a trimis o solicitare către Bursa de Valori Bucuresti pentru clarificarea aspectelor mai sus menţionate.
În luna ianuarie a anului trecut, CCP.RO a depus la ASF cererea oficială de autorizare în calitate de contraparte centrală, dar dosarul trimis iniţial era incomplet, astfel încât Autoritatea a prelungit cu şase luni termenul până la care entitatea poate transmite documentele şi informaţiile suplimentare solicitate, după cum ne-a spus într-un interviu Gabriela Horga, vicepreşedinte al ASF.
Contrapartea Centrală este o entitate necesară pentru funcţionarea pieţei derivatelor şi a vânzărilor în lipsă.
Proiectul CCP-ului a fost aprobat de acţionarii bursei în noiembrie 2019. Conform planului iniţial, 2020 ar fi trebuit să fie primul an de funcţionare a Contrapărţii Centrale, iar în anul următor societatea ar fi trebuit să facă profit. Tot au apărut întârzieri, astfel încât în strategia de business a BVB pentru perioada 2021 - 2024 se menţionează anul 2022 drept obiectiv pentru lansarea pieţei de derivate.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2024, 17:51)
Oricum nu cred ca o faceau calumea, deci tot o fasaiala, futures pe fiecare companie, n-am mai auzit de asa ceva decat la noi . Nu va fi lichiditate, exact ca la actualele certificate. Americanii au options pe fiecare companie(si nici acolo nu e lichiditate), si futures pe indici, comodities, bonduri, perechi de monezi si cam asta. Acolo da, e lichiditate. De ce ai nostri vor sa inventeze roata, si sa constate ca nu merge , nu stiu. Trebuia un futures pe BET poate si unul pe AERO, unul pe bondurile de stat, si pe companiile mari contracte options. Si aveai lichiditate, fara de care nu au sens.
Da deci nici o paguba ca iar s-a amanat lansarea, din nou, inca odata. Si dc se anuleaza lansarea, tot nu e nici o paguba.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2024, 20:08)
E mai simplu de manipulat o actiune decat un indice
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2024, 09:16)
f usor de manipulat la lichiditatea care e
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2024, 18:14)
Anuntul merge in contradictie cu tot ce sa declarat in presa de prin 2023.
Voi chiar credeti ca ASF avea sa se faca de ras si autorizeze piata derivatelor? Astia de la BVB au dato in bara grav acum la linia de finis - alta explicatie nu exista. NU AVEA ASF SA AUTORIZEZE PIATA DERIVATELOR in Februarie 2024. Ceva sa intamplat grav si se incearca sa se musamalizeze de catre conducerea BVB avand in vedere ca sute de milioane au fost investite in acest proiect.
2.1. Sa dea actiunile primite gratuit inapoi. (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2024, 19:36)
Da,acolo au varat bani si toate SIF=urile in CCP=ul vietii.
Sa dea inapoi actiunile primite gratuit conducerile societatilor care au contribuit la CCP-ul vietii si nu a fost realizat.
Se stiu ele fara sa le nominalizaz.
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 30.04.2024, 10:40)
...
4. hanga & tanase
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2024, 13:50)
hanga & tanase. sclipitori. astia 2 au de facut frumos la bvb dar de fapt nu se suporta. ce viata de ciine pe ei saracii. la comanda de mici, dat cu biciul pe ei ca doar asa se mina sclavetii, asta e. atit s-a putut