Abonament gratuit

BVBBRD - Groupe Societe Generale, cel mai lichid emitent

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

BRD - Groupe Societe Generale, cel mai lichid emitent

După creşterea înregistrată de piaţă în prima zi de tranzacţionare a anului, cotaţiile şi-au continuat aprecierea şi în şedinţa de ieri, cea mai mare urcare, de 1,64%, fiind marcată de indicele BET-NG, al societăţilor din sectorul energetic.

Volumul a rămas redus, valoarea tranzacţiilor efectuate fiind de doar 29,93 de milioane de lei, sub nivelul mediu zilnic din anul precedent, de circa 47,8 milioane de lei, în condiţiile în care nu a fost înregistrată nicio tranzacţie pe piaţa "deal".

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest", a caracterizat evoluţia pieţei în cea de-a doua zi de tranzacţionare a anului: "Din punctul de vedere al lichidităţii, şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost puţin mai slabă faţă de cea de ieri (n.r. alaltăieri), rulajul înregistrat fiind de peste şase milioane de euro. În ceea ce priveşte emitenţii, doar pe BRD - Groupe Societe Generale (BRD) se observă un volum mai mare, de circa 12 milioane de lei, fiind transferate peste 900.000 de acţiuni, în contextul stagnării preţului, la 13 lei/titlu.

Indicii bursieri au crescut, în ton cu aprecierile considerabile avute de pieţele externe. Singurul indice care s-a depreciat a fost BET-FI, a cărui coborâre a fost cauzată de scăderile acţiunilor SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), în ambele cazuri coborârea fiind de peste 1%".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 12,19 milioane de lei.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,17 lei/titlu, în scădere cu 0,23%, în urma unui rulaj de 3,9 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Fondul Proprietatea" (FP) de 3,69 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,891 lei/unitate, în apreciere cu 0,11%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 2,86 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 0,3 lei/unitate, în creştere cu 2,39%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei locale, a urcat cu 0,69%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a consemnat un avans de 0,57%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,05%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,61%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,72%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Artego" (ARTE): +9,59%

2. "Amonil" (AMO): +9,09%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,08%

4. "Vrancart" (VNC): +4,01%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +3,82%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -14,81%

2. "Uztel" (UZT): -14,21%

3. "Dafora" (DAFR): -7,62%

4. "Armătura" (ARM): -7,56%

5. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -6,62%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS