BVBBursa de Valori Bucureşti s-a prăbuşit

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie 2018

Bursa de Valori Bucureşti s-a prăbuşit

Rulaj de un miliard de lei

Toţi indicii au închis în scădere

Cea mai mare scădere într-o singură zi înregistrată după toamna anului 2008

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost marcată de prăbuşirea tuturor indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe fondul unui rulaj de 1,05 miliarde de lei, de 25 de ori peste valoarea medie înregistrată în acest an, de 41,44 milioane de lei.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie extrem de negativă, pe fondul evenimentelor de ieri (n.r. marţi) seară, fiind cea mai mare scădere într-o singură zi înregistrată după toamna anului 2008. Indicele BET a pierdut 11,21% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -11,52% (ROTX) şi -5,69% (BET-FI). Indicele BET a scăzut cu peste 12% în timpul şedinţei de tranzacţionare, pierzând întregul câştig obţinut de la începutul anului într-o singură zi. Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost una record, de 226,75 milioane de euro, de 18 de ori mai ridicată decât media zilnică de 12,22 milioane de euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Amonil (AMO), cu +3.85%, pe fondul tranzacţionării unui volum mult peste media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor Fondului Proprietatea (FP) au avut cea mai mică scădere (-2,73%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Banca Transilvania (TLV), de -19,91%, volumul de acţiuni tranzacţionate astăzi (n.r. ieri) depăşind volumul înregistrat în ultima lună. Următoarea cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD, -16,62%) pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular" de la BVB, topul lichidităţii a fost condus de titlurile TLV, care au însumat transferuri de 169 milioane lei/acţiune, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,882 lei/acţiune, în scădere cu 19,91%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de BRD, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,14 lei, în depreciere cu 16,62%, rulajul consemnat cu titlurile instituţiei de credit fiind de 54,48 milioane de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 0,302 lei, în depreciere cu 12,97%, în contextul unei valori transferate de 32,45 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 31,85 lei/titlu, în scădere cu 9,00%, pe fondul unui rulaj de 27,12 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" au fost derulate două tranzacţii. Prima dintre acestea a fost încheiată cu titlurile BRD, în sumă de 2,05 milioane de lei, la preţul unitar de 11,9 lei, cu 10,93% sub referinţa din piaţa "regular".

A mai fost încheiată o tranzacţie cu titlurile Sphera Franchise Group (SFG), la valoarea de 1,24 milioane de lei, la preţul de referinţă de 18,5 lei/unitate, cu 11,48% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o retragere de 10,95%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei, a coborât cu 10,71%

Indicele financiar BET-FI, a scăzut cu 5,69%, în timp ce BET-NG, al sectorului energetic, a coborât cu 9,93%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Amonil" (AMO): +3,85%

2. "Electromagnetica" (ELMA): +2,05%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Banca Transilvania" (TLV): -19,91%

2. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -16,62%

3. "Artrom" (ART): -15,00%

4. "Oltchim" (OLT): -14,89%

5. "MECANICĂ CEAHLĂU" (MECF): -14,62%

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Oare ASF-ul a aflat de prabusirea pietei de capital in Romania ? A fost aprins becul rosu pentru protectia investitorilor ?

  1. Chiar ma faci sa zimbesc....unde ai primit tu protectie ? exista un remediu pentru incontinenta generata de aprinderea becului rosu : Pampers

   draga Theraflu si vehicle cum Blackrock a vandut luni actiuni Erste si a cumparat derivate pe care le-ar fi folosit miercuri....Blackrock e cunoscuta pentru abilitatile sale bursiere...

  Si ce daca?.

  Sa plâns lumea ca nu este lichiditate la bursa. A rezolvat guvernul rapid problema. Peste 5000 de tranzacții pe TLV intr-o ședința.

  1. S-a rezolvat si cu lichiditatea si cu preturile. Daca astea nu sunt preturi "blana" de intrat in Bursa, nu vad care ar putea fi.

   MAKE Romania great again

  Este adevărată informatia potrivit careia impotriva conducerii BVB este formulata o plangere penala? de mai mult timp!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro