Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

BVBPeste 40% din lichiditate dat de Banca Transilvania

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Peste 40% din lichiditate dat de Banca Transilvania

Cădere de aproape 15% pentru acţiunile Oltchim, pentru a patra şedinţă la rând 

Marcel Murgoci, Estinvest: "În situaţia ipotetică în care Oltchim se va delista, un acţionar care nu este de acord cu retragerea, are dreptul, conform legii, să iasă din societate la un preţ stabilit de un evaluator"

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut parte în şedinţa de ieri de un rulaj de 45,1 milioane de lei, peste cel mediu înregistrat în acest an, de 41,44 milioane de lei, în condiţiile în care toţi indicii bursieri au cunoscut creşteri.

A fost un parcurs ce a avut în prim plan acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie de la bursa bucureşteană în indicele MSCI Frontier Markets 100, care a avut transferuri cumulate atât în piaţa "regular" cât şi în cea "deal" de 19,13 milioane de lei, reprezentând 42,4% din valoarea totală consemnată ieri în piaţă.

Acţiunile Oltchim (OLT) şi-au continuat prăbuşirea, cotaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea coborând cu 14,98%, până la 0,1845 lei/titlu, pe fondul unor schimburi de puţin peste 2.000 de lei, aceasta fiind cea de-a patra scădere de aproape 15% la rând pentru titlurile combinatului petrochimic.

Referitor la situaţia acţiunilor OLT, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "În situaţia ipotetica în care Oltchim se va delista, un acţionar care nu este de acord cu retragerea, are dreptul, conform legii, să iasă din societate la un preţ stabilit de un evaluator, printr-un raport de evaluare a societăţii.

Preţul din acel raport ar putea fi mai mic decât cel actual din piaţă, astfel încât investitorii preferă să îşi vândă acţiunile. Dar, conform legislaţiei actuale, nu identific modul în care ar putea OLT să se delisteze."

Aprecierea directorului de la Estinvest vine în contextul în care, în data de 10 decembrie, tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a preluat o parte din activele Oltchim (OLT) s-a încheiat, combinatul din Râmnicu Vâlcea încasând integral preţul tranzacţiei.

În acel moment, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, ne-a precizat că în continuare se derulează procedura insolvenţei, urmând ca activele rămase nevândute să fie scoase din nou în vânzare.

"La final, Oltchim va fi radiată şi deci delistată", ne-a spus avocatul Gheorge Piperea.

Referitor la ziua bursieră de ieri, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii Bursei de Valori Bucureşti au crescut în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Variaţiile au fost cuprinse între +0,24% pentru BET şi +0,67% în cazul BET-FI.

Valoarea totală a tranzacţiilor a ajuns la 9,7 milioane euro cu un aport substanţial din partea schimburilor realizate cu acţiunile TLV. Din cadrul indicelui BET, doar două companii au înregistrat scăderi: Conpet (COTE) -0,24% şi TLV -0,21%. Din cele zece companii care au crescut astăzi (n.r. ieri), două au avut variaţii de peste două procente: Digi Communications NV (DIGI) +2,30% şi MedLife (M) +2,22%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile TLV, care au însumat transferuri de 15,61 milioane lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,35 lei/acţiune.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 38,85 lei, în apreciere cu 0,14%, rulajul consemnat cu titlurile producătorului de gaze naturale fiind de 11,67 milioane de lei. 

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 0,358 lei, cu 0,14% peste referinţă, în contextul unei valori transferate de 4,01 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 0,97 lei/acţiune, în urcare cu 0,1%, pe fondul unui rulaj de 2,21 milioane de lei. 

În piaţa "deal" au fost realizate două transferuri cu acţiunile TLV, în sumă de 3,52 milioane de lei, la preţul de 2,35 lei, cu 0,21% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele energetic şi al utilităţilor, BET-NG, a urcat cu 0,38%, apreciere similară cu cea a indicelui BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei de la Bucureşti.

Indicele BET Plus, al celor mai tranzacţionate acţiuni de la BVB s-a apreciat cu 0,26%, în timp ce indicele de tip benchmak BET-BK, ce reprezintă un reper al fondurilor de investiţii, a bifat un salt de 0,63%.

  Topul celor mai mari creşteri 

1. "VES" (VESY): +7,79%

2. "Alro" (ALR): +3,17%

3. "DIGI Communications NV" (DIGI): +2,30%

4. "MedLife" (M): +2,22%

5. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +1,75%

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -14,98%

2. "Condmag" (COMI): -3,57%

3. "Electromagnetica" (ELMA): -3,23%

4. "Aages" (AAG): -3,15%

5. "Mecanică Ceahlău" (MECF): -2,27%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS