BVBPreţurile au crescut pentru majoritatea acţiunilor

RODICA ORJANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2004

Şedinţa de ieri a confirmat evoluţia favorabilă a Bursei în acest an. Deşi valoarea tranzacţiilor a fost mai scăzută decît cea de miercuri, lichiditatea acţiunilor a fost ridicată în şedinţa de ieri (64,29 miliarde de lei). Tendinţa generală a cotaţiilor a fost de creştere, ceea ce a determinat atingerea unor noi maxime istorice.

Indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi de la prima categorie a Bursei, s-a apreciat cu 2,5%, datorită creş-terii cotaţiilor acţiunilor pentru toate acţiunile din componenţa indicelui. Pînă la finalul şedin-ţei, doar trei societăţi au înregis-trat scăderi ale preţurilor de tranzacţionare. Ca urmare, indicele compozit a crescut cu 2,49% faţă de cel din şedinţa de miercuri.

Acţiunile SIF au avut o evoluţie ascendentă, în condiţiile unei lichidităţi în creştere. Cele mai lichide au fost acţiunile SIF "Oltenia", numărul titlurilor transferate depăşind 4 milioane. Cu excepţia acţiunilor SIF "Oltenia", toate celelalte titluri SIF au stabilit în şedinţa de ieri noi maxime istorice.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Lichiditatea acţiunilor BRD a fost mai scăzută în şedinţa de ieri comparativ cu cea precedentă. Valoarea tranzacţiilor încheiate cu acţiunile BRD s-a ridicat ieri la 6,5 miliarde de lei, în condiţiile în care au fost tran-zacţionate aproape 300.000 de titluri. Cursul ac-ţiunilor BRD a crescut ieri pînă la 23.000 lei/acţiune, valoarea ce reprezintă un maxim al ultimelor trei luni. Brokerii au susţinut că majorarea cursului acţiunilor BRD a fost favorizată de existenţa unui număr redus de acţiuni afişate la vînzare, şi nu de cererea prea mare. La finalul sesiunii nu existau mai mult de 90.000 de acţiuni afişate la vînzare, au mai spus brokerii.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Ieri a fost rîndul acţiunilor TLV să intre în atenţia investitorilor, valoarea tranzacţiilor realizate ridicîndu-se la 11,6 miliarde de lei. Preţul maxim la care au fost realizate transferurile a fost de 5.300 lei/acţiune, cel mai mare din ultimul an de tranzacţionare. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor TLV se va stabiliza în jur de 5.200-5.300 lei/acţiune.

"Compa" Sibiu

Odată cu reintroducerea la tranzacţionare, cotaţia acţiunilor "Compa" a crescut rapid. Cotaţia maximă atinsă ieri a fost de 2850 lei/acţiune, ceea ce reprezintă şi valoarea maximă posibilă permisă de regulamentul BVB pentru variaţia zilnică. Ultima tranzacţie a fost realizată la preţul maxim, cu 14% pentru cotaţia din şedinţa precedentă. Volumul transferat a înregistrat o creştere, depăşind 610.000 acţiuni. Brokerii sînt de părere că preţul acţiunilor "Compa" ar putea să mai crească şi în şedinţele următoare, avînd în vedere că la finalul şedinţei exis-tau cumpărători dispuşi să achi-ziţioneze titlurile la preţul maxim al zilei.

"Amonil" Slobozia

Lichiditatea acţiunilor "Amonil" a crescut în şedinţa de ieri, numărul titlurilor transferate fiind de 9,2 milioane. Preţul a crescut pînă la 148 lei/acţiune. Brokerii apreciază că un motiv pentru care investitorii au cumpărat ieri mai multe acţiuni "Amonil" ar fi rezultatele financiare pentru sfîrşitul anului, presupuse bune de investitori.

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro