Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a semnat, la data de 13 mai, un protocol de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Çerkezköy (Turcia), în cadrul unei întâlniri oficiale dintre reprezentanţii celor două instituţii, conform unui comunicat emis redacţiei. Întâlnirea, în cadrul căreia au fost prezenţi atât antreprenori români, cât şi oameni de afaceri din Turcia, a avut loc la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Reuniunea a constituit o oportunitate deosebită pentru explorarea direcţiilor concrete de
cooperare bilaterală, fiind subliniată atât de preşedintele CCIB, domnul Iuliu Stocklosa, cât şi de domnul Ahmet Çetin, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Çerkezköy, deschiderea fermă pentru susţinerea iniţiativelor comune în domeniul comerţului, investiţiilor şi sprijinului mediului antreprenorial. Ambele părţi au exprimat dorinţa de a construi un parteneriat sustenabil, în beneficiul membrilor celor două camere şi al economiilor naţionale.
"Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti are numeroase protocoale cu Camerele de Comerţ de pe teritoriul Turciei, inclusiv Camera din Istanbul, din Ankara, din Tekirdağ şi multe altele. Avem colaborări foarte bune şi ne bucurăm să primim noi parteneri alături de noi. În acest moment, Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene. În România, avem la ora actuală, circa 19.000 de firme cu capital turcesc. Considerăm Turcia o ţară prietenă, cu o cultură foarte apropiată de cea a României. Ne bucurăm să semnăm acest memorandum cu Camera de Comerţ şi Industrie Çerkezköy", a declarat Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Conform comunicatului, în calitate de fondator al Federaţiei Camerelor de Comerţ Dunărene, CCIB joacă un rol-cheie ca punct de legătură între regiunile riverane Dunării şi restul Europei. Cu 19% din totalul exporturilor româneşti, 32% din importuri şi aproximativ 30% din suprafeţele de comerţ la nivel naţional, capitala României şi Camera sa de Comerţ reprezintă o poartă strategică pe drumul economic către Europa.
Regiunea pe care Camera de Comerţ şi Industrie Çerkezköy o reprezintă este caracterizată de un mediu economic dinamic şi beneficiază de o poziţionare geografică esenţială, în imediata vecinătate a Europei şi într-una dintre cele mai dezvoltate zone ale Turciei, precum şi în regiunea Trakia.
Potrivit sursei, relaţia economică şi comercială dintre România şi Turcia este una complexă şi solid structurată, în cadrul căreia dimensiunea comercială reprezintă un pilon de forţă, alături de componenta investiţională. Comunitatea turcă de afaceri din România este bine reprezentată şi activă în ultimele decenii, fiind înregistrate peste 19.200 de companii cu capital turc (2025), iar valoarea capitalului subscris se ridică la aproximativ 1.060.442 mil USD, reprezentând 1,6% din totalul capitalului subscris de investitorii străini.
"Ne aflăm aici pentru a putea să ne ajutăm reciproc şi să susţinem legăturile istorice dintre România şi Turcia. Urmărim, de asemenea, să creştem importurile şi exporturile dintre cele două ţări. Camera de Comerţ şi Industrie Çerkezköy este pregătită să ofere sprijin oricărei companii româneşti care doreşte să facă afaceri pe piaţa din Turcia. Cred cu tărie că România şi Turcia, prin implicarea noilor generaţii de antreprenori, pot construi o sinergie autentică, un parteneriat solid care să devină o forţă economică emergentă în Europa", a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Çerkezköy, Ahmet Çetin.
Delegaţia oamenilor de afaceri din Turcia a fost însoţită, de asemenea, de către Ercan Çölmekçi, antreprenor turc stabilit în România.
Opinia Cititorului