Când vom "investi" şi în obligaţiuni cu maturitatea la cinci secole sau un mileniu?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2020


Călin Rechea

După succesul emisiunii de obligaţiuni din 2017 cu o maturitate de 100 de ani, guvernul Austriei a lansat o emisiune similară în urmă cu câteva zile.

Datele de la Trezoreria austriacă arată că împrumutul a fost de 2 miliarde de euro, cu un cupon de 0,85%, care se plăteşte anual şi are scadenţa în 30 iunie 2120.

Pe fondul unei cereri de circa 8 ori mai mare decât oferta, obligaţiunile cu ISIN-ul AT0000A2HLC4 au fost plasate la un preţ mediu de 98% din valoarea nominală, ceea ce corespunde unui randament de 0,88%.

Bloomberg scrie că "noua emisiune a Austriei arată cât de disperaţi sunt investitorii pentru a obţine obligaţiuni cu rating superior şi care au şi un randament pozitiv, indiferent cât de mic este acesta".

În condiţiile unui rating suveran AA+, obligaţiunile pe termen foarte lung ale Austriei sunt considerate deosebit de atractive, în special pentru fondurile de pensii şi societăţile de asigurări.

Agenţia de ştiri mai arată că "obligaţiunile cu maturitate foarte mare sunt atractive şi din cauza reacţiei lor la variaţia randamentelor", respectiv "creşterea preţurilor este mult mai puternică atunci când scad randamentele decât este scăderea atunci când randamentele cresc".

O astfel de dinamică s-a observat pentru emisiunea anterioară de 100 de ani, prin care s-au atras 6 miliarde de euro la o rată a cuponului de 2,1%.

Preţurile acestor obligaţiuni au înregistrat apoi o creştere accelerată pe piaţa secundară şi au ajuns până la un maxim de 231,1% din valoarea nominală (vezi graficul 1), în condiţiile în care randamentul a coborât până la un minim de 0,404% (vezi graficul 2), conform cotaţiilor de la Bursa din Frankfurt.

În ultimele săptămâni, preţul emisiunii din 2017 s-a stabilizat în jurul a 190% din valoare nominală, în condiţiile unui randament de circa 0,8%.

"Experienţa pozitivă a Austriei cu obligaţiunile pe termen lung arată că este foarte posibil să urmeze astfel de emisiuni şi la nivelul altor ţări europene", mai ales că "în condiţiile actuale obligaţiunile de 30 de ani vor fi considerate cu maturitate medie", după cum mai scrie Bloomberg.

Atunci de ce nu ar urma şi emisiuni pe mai multe secole sau, pentru cei îndrăzneţi cu adevărat, şi emisiuni de obligaţiuni la un mileniu?

Ipoteza este absurdă dintr-un motiv destul de simplu: cererea pentru astfel de titluri ar alimenta comportamentul iresponsabil al autorităţilor guvernamentale în ceea ce priveşte gestionarea datoriilor publice.

Dar absurdul a devenit noua normalitate şi totul este posibil.

Iar una dintre scenariile posibile, după cum scrie Zerohedge, este ca băncile centrale să renunţe la promovarea ideii că aceste obligaţiuni vor fi rambursate vreodată integral şi să treacă la monetizarea lor directă, cu scopul final de "preluare" integrală a statelor suverane, după ce se va finaliza naţionalizarea pieţelor private ale obligaţiunilor emise de companii.

"Dacă doriţi să ştiţi cum va arăta viitorul, încercaţi să vă imaginaţi o cizmă care calcă o faţă umană - pentru totdeauna", scria George Orwell în "1984".

Încă mai este timp pentru a opri băncile centrale să transforme această "viziune" în realitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceste obligatiuni pe 100 sau 1000 de ani sunt de fapt obligatiuni perpetue care echivaleaza cu sclavia perpetua. Practic statul care se imprumuta in acest fel devine sclav la finantatori pe termen lung, cetatenii trebuind sa plateasca un impozit fix anual, numai pentru aceste titluri.

    Acest impozit platit direct bogatanilor planetei este echivalent cu sclavia feudala cand iobagii legati de glie, aveau de plata cote fixe care nu aveau legatura cu venitul sau cu vreo activitate, doar in baza statutului de sclavi pe care il aveau fata de feudali. Asa va fi si acum. 

    Obligatiunile perpetue sunt de fapt TAXE PE SCLAVIE, o suma luata garantat din buzunarul oamenilor pentru a fi transferata direct la oligarhia financiara mondiala.

    In acest fel guvernul mondial isi asigura o finantare perpetua colectata prin forta de pe tot globul.  

    Economia mondiala - o frauda uriasa construita cu bani produsi de imprimanta. Inflatia va bate la usa mai repede decat COVIDu.. Populatia lumii, aflata deja in saracie crunta, va fi adusa la exasperare de neo-marxisti si va ajunge sa cerseasca singura un stat socialist pentru a nu muri de foame.

    In acest timp, stapanii banilor, care au produs frauda si criza mondiala, vor sta la cotitura sa-si puna in aplicare planul de confiscare a proprietatilor si instituire a unui guvern mondial comunist.  

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb