CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 APRILIE - 22 MAI 2014SIF Muntenia, liderul creşterilor din BET-FI

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

SIF Muntenia, liderul creşterilor din BET-FI

Adrian Bărbulescu, Prime Transaction: "Investitorii care consideră că au pierdut trenul la SIF Transilvania s-au mutat pe acţiunile SIF4" 

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au înregistrat cea mai mare creştere dintre titlurile incluse în indicele BET-FI, în perioada 22 aprilie - 22 mai 2014, detronând SIF Transilvania (SIF3), care a ocupat prima poziţie, în ultimele săptămâni, potrivit calculelor ziarului BURSA.

SIF4 a consemnat un avans de 13,76%, urmată de SIF3, cu o creştere de 13,34%, şi SIF Banat - Crişana (SIF1), cu o creştere de 6,24%.

Indicele BET-FI include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP).

Aprecierea titlurilor SIF Muntenia ar putea să fie determinată de interesul investitorilor persoane fizice care consideră că este prea târziu să mai beneficieze de valul de creştere al SIF Transilvania, consideră Adrian Bărbulescu, director general adjunct la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a declarat: "Lichiditatea acţiunilor SIF4 nu este prea ridicată, ceea ce sugerează prezenţa unor investitori de talie mică. Este posibil ca persoanele care simt că < au pierdut trenul > la SIF3 să se fi orientat către SIF Muntenia".

Cele două SIF-uri s-au apreciat cel mai rapid dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare în perioada care a urmat Adunărilor Generale anuale ale Acţionarilor, precizează Adrian Bărbulescu.

"Ritmul de apreciere al SIF Transilvania i-a determinat, probabil, pe unii investitori să se teamă că avansul nu va mai continua pentru mult timp, motiv pentru care s-au îndreptat către cel de al doilea SIF, din punct de vedere al creşterii, şi anume SIF Muntenia", a conchis domnul Bărbulescu.

SIF4 a raportat un profit de 106,5 milioane lei pentru primul semestru al acestui an, de cinci ori mai mare decât rezultatul înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

Acţiunile cu cel mai bun randament, în intervalul 22 aprilie - 22 mai 2014, a fost cele ale "Uztel" (UZT), care au urcat cu 26,58%, raportat la euro. Pe cea de a doua poziţie s-au situat titlurile "Electroputere" (EPT), cu o creştere de 25,68%, podiumul fiind completat cu "Retrasib" Sibiu (RTRA), cu + 14,10%.

Dintre fonduri, cea mai mare creştere, relativ la moneda europeană, a avut-o Certinvest BET-FI Index (+ 3,74%), urmat de Certinvest Dinamic (+ 3,64%) şi de FDI iFond Acţiuni (+ 3,18%).

Din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cel mai bine a performat, în perioada analizată, SSIF Broker (BRK), care a crescut cu 4,56%, faţă de euro. Următoarele două poziţii au fost ocupate de BRD, cu un avans de 4,2%, respectiv de Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri au urcat cu 2,06%.

Dintre companiile care compun indicele extins BET-XT, cel mai bine s-a poziţionat tot SIF Muntenia. SIF Transilvania s-a clasat pe locul al doilea, iar "Electromagnetica" Bucureşti (ELMA), cu o creştere de 9%, raportat la moneda europeană, pe locul al treilea.

Nextebank a oferit, în continuare, cel mai bun randament al depozitelor în lei (+ 1,42%), iar Marfin Bank, cel mai bun randament pentru depozitele în euro (+ 0,21%).

Aurul a urcat, în perioada 22 aprilie - 22 mai, cu 1,15% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 1,11% faţă de euro.

Precizare 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS