CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 MAIIAR Braşov - liderul rentabilităţilor bursei noastre

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

IAR Braşov - liderul rentabilităţilor bursei noastre

Perspectivele unui dividend cu randament de 17% impulsionează cotaţia IARV cu 14,72%, în ultima şedinţă bursieră a săptămânii trecute  

Acţiunile producătorului de elicoptere IAR Braşov (IARV) au urcat cu 12,14%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână de tranzacţionare (intervalul 3 - 10 mai), situându-se pe prima poziţie în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere, evoluţie datorată propunerii din data de 10 mai a Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al societăţii, privind distribuirea a 25,618 milioane lei ca dividende, reprezentând 82,15% din profitul anului trecut, de 31,184 milioane de lei.

Este o sumă mai mult decât dublă faţă de cea înaintată iniţial de Consiliul de Administraţie al companiei, pentru adunarea din data de 31 mai, de 11,515 milioane de lei.

La nivel unitar, valoarea noului dividend este de 1,4015 lei care, raportat la cotaţia IARV din data de 9 mai, de 8,15 lei, oferea investitorilor un randament brut de 17,19%.

Piaţa a reacţionat promp şi, în şedinţa din 10 mai, preţul acţiunii companiei aeronautice a urcat cu 14,72%, până la 9,35 lei, pe fondul unui volum de 49.054 de acţiuni, cel mai mare rulaj înregistrat cu titlurile IARV din luna decembrie a anului trecut şi până în prezent.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în perioada avută în vedere, cotaţia IARV a oscilat între o scădere de 1,83%, înregistrată în şedinţa din data de 6 mai şi o creştere de 1,86%, consemantă în 7 mai, în toate cazurile lichiditatea fiind cu mult sub cea din ultima zi bursieră a intervalului menţionat.

Pentru 2018, profitul net al IAR Braşov a urcat cu 28,9% faţă de cel realizat în anul anterior, în condiţiile în care cifra de afaceri netă a emitentului a crescut cu 34,5%, de la 192,72 mili-oane de lei, la sfârşitul lui 2017, la 259,27 milioane de lei, la 31 decembrie 2018.

Acţionarul principal al companiei aeronautice este Statul Român, care, prin Ministerul Economiei, are o participaţie de 64,89% din capitalul social.

La ultima cotaţie a săptămânii trecute, valoare de piaţă a emitentului la BVB se ridică la 176,52 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noas-tră se situează acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), cu un avans de 11,37%, în timp ce titlurile Romcarbon (ROCE) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, cu o creştere de 5,03%, în intervalul 3 - 10 mai.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,69%, în intervalul 3 - 10 mai, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un recul de 1,74%, în perioada menţionată.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SFG. Ponderea titlurilor operatorului lanţurilor de alimentaţie publică în indicele BET este de 0,66%, în timp ce pentru BET-XT, importanţa acţiunilor SFG este de 0,63%.

Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,94%, în perioada 3 - 10 mai, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), ce au avut un avans de 1,98%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 8,21%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 2 - 9 mai, este condus de titlurile FDI MONOLITH, ce au raportat o creştere de 0,19%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de BRD USD Fond, cu un plus de 0,08%, în timp ce titlurile BRD Simfonia au marcat un avans de 0,07%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,47%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 3 - 10 mai, cu 0,05%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,02%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 21,92%, în intervalul 3 - 10 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.050 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 124,95 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS