CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IULIEBRD - liderul rentabilităţilor din BET

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 iulie 2018

BRD - liderul rentabilităţilor din BET

Cu un salt de 3,5%, faţă de moneda europeană, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) reprezintă cel mai rentabil emitent, pentru intervalul 4 - 11 iulie, din cadrul indicelui BET, ce cuprinde cele mai tranzacţionate treisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri.

În perioada avută în vedere, preţul acţiunii societăţii bancare a oscilat între o scădere de 1,42%, apărută pe data de 4 iulie, pe fondul unui rulaj de 43.275 de unităţi şi o creştere de 1,76% consemnată în ziua următoare, când au fost transferate 41.814 de acţiuni.

Tot în intervalul 4 - 11 iulie, au existat şi trei transferuri "deal" cu acţiunile BRD.

Două dintre acestea, ce au totalizat 95.000 de titluri, au fost realizate pe data 11 iulie, la preţul unitar de 13,1 lei, în urcare cu 1,55% faţă de referinţă, cotaţie similară cu cea din piaţa "regular" din acea zi.

A mai fost realizat un transfer "deal" cu titlurile societăţii bancare pe data 10 iunie, cele 50.000 de acţiuni incluse în operaţiune fiind tranzacţionate la preţul 12,9 lei/unitate, în scădere cu 0,15%.

Recent, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat numirea lui Francois Bloch, CEO-ul BRD, în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al societăţii bancare. Totodată, Banca Naţională a aprobat numirea lui Yann Brun în funcţia de Director General Adjunct Riscuri, membru al Comitetului de Direcţie, precum şi a lui Yves Jean Guenole Lallemeand în funcţia de Director General Adjunct Global Corporates, membru al Comitetului de Direcţie.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia emitentului se află într-o consolidare pe termen scurt, primul suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) găsindu-se 12,5 lei/titlu, iar prima rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei), la 13,5 lei/unitate.

Pe termen mediu şi lung, cotaţia BRD se află pe o tendinţă descendentă, preţul acţiunii tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

De menţionat că mişcare descendentă a debutat pe 8 mai, data-ex dividend, când cotaţia acţiunii a avut o corecţie de 9,43%.

BRD a raportat, pentru primul trimestru al anului 2018, un rezultat net consolidat de 414 milioane de lei, mai mare cu 26% faţă de cel obţinut în primele trei luni ale anului 2017, îndeosebi pe fondul creşterii venitului net bancar la nivel consolidat cu 11,4%, până la 724 milioane de lei, la care au contribuit toate principalele categorii de venituri, specifică banca în raportul trimestrial.

Acţionarul majoritar al BRD este Grupul Societe Generale din Franţa, ce deţine 60,17% din capitalul societăţii bancare.

La preţul de piaţă al acţiunii BRD din data de 11 iulie, capitalizarea emitentului la bursa noastră este de 9,129 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor societăţii bancare în indicele BET, care a scăzut cu 0,07%, în intervalul avut în vedere, este de 11,14%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 0,96%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 - 11 iulie, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai lichide 25 de companii de la bursă a avut o scădere de 0,29%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 5,31%, în perioada menţionată.

Miercuri, 11 iulie, preţul acţiunii SIF1 a crescut cu 2,39%, în contextul unui volum de 119.819 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 45.000 de unităţi.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 19,07%, în timp ce în cazul BET-XT este de numai 3,64%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 4 - 11 iulie, este condus de acţiunile Cemacon (CEON), cu un avans de 7,93%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei este ocupată de titlurile SIF1, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile BRD.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 - 10 iulie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 2,15%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Euro Premium Return, cu o creştere de 1,53%, în timp ce titlurile OTP Global Mix, care s-au apreciat cu 1,21%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,13%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 4 - 11 iulie, cu 0,02%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 3,21%, în intervalul 4 - 11 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.180 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 106,47 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro