China respectă deplin suveranitatea daneză şi integritatea teritorială în privinţa Groenlandei, i-a declarat luni ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său din Danemarca, Lars Lokke Rasmussen, cu care s-a întâlnit la Beijing, transmite Reuters.
Şeful diplomaţiei chineze a cerut în schimb ca guvernul de la Copenhaga să adopte o poziţie similară în privinţa preocupărilor de suveranitate ale Chinei.
Preşedintele american Donald Trump a insistat în ultimele luni că Statele Unite ar trebui să preia Groenlanda, teritoriu semiautonom al Danemarcei situat strategic între Oceanul Atlantic şi Arctica.
Partea chineză speră că Danemarca 'va continua să sprijine poziţia legitimă a Chinei în problemele care privesc suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei', a spus Wang, conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.
Potrivit Reuters, cei doi diplomaţi de cel mai înalt nivel s-au întâlnit după ce China a criticat Danemarca pentru primirea făcută săptămâna trecută preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen. Aceasta s-a întâlnit cu parlamentari danezi şi a ţinut un discurs la un summit pe tema democraţiei organizat la Copenhaga.
China revendică Taiwanul, guvernat democratic şi independent de facto, drept un teritoriu chinez, pretenţie respinsă de guvernul de la Taipei. Legăturile neoficiale între Danemarca şi Taiwan sunt o problemă în relaţiile bilaterale chino-daneze, observă Reuters, remarcând punctul de minim din 2009, când liderul spiritual tibetan Dalai Lama a făcut o vizită la Copenhaga.
Ulterior, relaţiile respective s-au ameliorat; Danemarca a acceptat oferta Chinei de a primi doi urşi panda, în cadrul aşa-numitei 'diplomaţii panda' chineze. Urşii panda, specie vulnerabilă care în libertate trăiesc doar în China, sunt de câteva decenii doar împrumutaţi unor grădini zoologice din străinătate, pe baze selective, conform criteriilor politicii Beijingului.
În prezent cele două ţări cooperează în special în privinţa soluţiilor ecologice; danezii dispun de experienţă în energia eoliană, iar chinezii fac eforturi către o tranziţie 'verde'.
Wang a afirmat în dialogul cu Rasmussen că China este dispusă să întărească cooperarea cu Danemarca şi în domeniile economic şi comercial. El a adăugat că ambele părţi sunt de acord în multe chestiuni care privesc multipolaritatea globală şi comerţul liber, iar Beijingul doreşte să intensifice dialogul şi cooperarea cu întreaga Uniune Europeană.
Opinia Cititorului