Cinteză: Subsidiarele greceşti au pierdut depozite de 1,2 miliarde euro

Elena Voinea
Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2011

Băncile cu capital grecesc de la noi au pierdut, de la sfârşitului lui 2010 până în prezent, depozite de circa 1,2 miliarde de euro, pe fondul ştirilor apărute în Grecia, a declarat, astăzi, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la seminarul EU-COFILE, organizat la Sinaia de BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank. Domnia sa a adăugat că atât deponenţii persoane fizice, cât şi companiile s-au temut de un posibil faliment şi au depus banii la alte instituţii de credit din sistem.

Nicolae Cinteză a precizat: "În toată perioada asta, de la sfârşitul lui 2010, pe fondul a ceea ce se întâmpla în Grecia şi pe fondul ştirilor care apăreau, băncile cu capital grecesc au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro".

Domnia sa a adăugat că cel mai mare risc pentru sistemul nostru bancar vine din lipsa de încredere: "Nu există riscuri majore care să afecteze sistemul bancar. Eventualele şocuri, la care se adaugă lipsa de încredere, sunt riscuri. Suspiciunea care se naşte dintr-un zvon generează lipsă de încredere".

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a menţionat că una din băncile cu capital grecesc, pe fondulul unei performanţe mai scăzute, a fost obligată să provizioneze suplimentar şi era riscul ca solvabilitatea să scadă destul de mult. Problema a fost că ea a fost percepută şi în piaţă ca având probleme, a adăugat domnia sa.

Situaţia a fost rezolvată după ce BNR s-a adresat autorităţii de supraveghere din Grecia şi s-a efectuat o majorare de capital, potrivit lui Nicolae Cinteză.

Domnia sa a adăugat: "Acum banca nici nu mai intră să împrumute bani. De la banca aceasta a început discuţia cu FMI despre bridge bank".

Deşi ştirile apărute în Grecia au determinat clienţii să-şi retragă banii din băncile cu capital grecesc, acestea au o solvabilitate şi o lichiditate foarte bună şi fac faţă cu succes pieţei, potrivit oficialului BNR.

Nicolae Cinteză a declarat că solvabilitatea băncilor cu capital grecesc este peste media sistemului bancar: "Dacă sistemul are o medie de 13,5%, media solvabilităţii băncilor cu capital grecesc este de circa 15% şi au o calitate foarte bună a activelor".

Şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR a adăugat că problema băncilor cu capital grecesc nu mai este de aceeaşi amplitudine ca acum ceva timp.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb