CJUE vrea ca Belgia să regularizeze situaţia a două reactoare nucleare

M.A.
Internaţional / 29 iulie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene consideră că Belgia trebuie să-şi regularizeze situaţia reactoarelor nucleare Doel 1 şi 2, situate în apropiere de Antwerpen (nord), a căror durată de viaţă a fost prelungită în 2015, prin furnizarea unei evaluări de mediu, relatează AFP.

Dosarul urmează să fie tranşat de Curtea Constituţională belgiană, ţinând cont de această interpretare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), solicitată în urma unei plângeri depuse de două asociaţii belgiene de protecţia mediului.

Potrivit CJUE, Belgia nu a respectat reglementările atunci când a decis să prelungească durata de viaţă a două reactoare nucleare - fără un studiu prealabil de mediu.

Un asemenea proiect este echivalent cu deschiderea unei noi centrale şi necesită, astfel, acest tip de evaluare, potrivit cadrului prevăzut de directiva UE "Habitate" cu privire la protecţia naturii, precizează CJUE.

Însă, "dreptul Uniunii nu se opune ca evaluările să fie efectuate cu titlul de regularizare, în contextul în care proiectul este în curs de realizare sau chiar după ce este realizat", se precizează într-un comunicat ce însoţeşte hotărârea.

Belgia a decis, în 2003, să pună capăt producţiei de electricitate nucleară şi s-a angajat să-şi scoată din serviciu centralele după 40 de ani de serviciu.

Două dintre cele patru reactoare ale centralei de la Doel ar fi urmat să fie închise în 2015, însă guvernul a decis anul acesta să le prelungească activitatea cu zece ani, până în 2025.

Această decizie antrenează lucrări de anvergură, estimate la 700 de milioane de euro.

În al doilea rând, CJUE "apreciază că o prelungire naţională poate, dacă dreptul naţional o permite, să menţină în mod excepţional efectele" măsurilor de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor.

Doel 1 şi Doel 2 sunt cele mai mici dintre cele şapte reactoare belgiene, cu capacităţi de 445 şi, respectiv, 433 de megawaţi.

Centralele belgiene se află în apropiere de frontiera de nord şi de est, iar două dintre ele (Doel 3 şi Tihange 2) au cuve fisurate şi sunt considerate "epuizate", chiar periculoase, de către vecinii ţării, Olanda, Luxemburgul şi Germania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro