Industria de apărare a Germaniei cunoaşte o dezvoltare accelerată, pe fondul tensiunilor geopolitice din Europa şi din Orientul Mijlociu. În 2024, exporturile de armament au ajuns la 13,2 miliarde de euro, potrivit datelor preliminare citate de CNBC, mai mult decât dublul valorii din 2020, când se ridicau la 5,82 miliarde de euro. Această creştere spectaculoasă este susţinută de un pachet bugetar semnificativ adoptat de guvernul federal pentru modernizarea infrastructurii şi consolidarea capacităţilor de apărare.
O mare parte a armelor produse în Germania ajung în state partenere apropiate. În primul trimestru din 2025, 80% din exporturi au fost direcţionate către ţări din Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Elveţia, Singapore şi Ucraina. Restul de 20% au fost livrate către „alte ţări terţe”, între care, potrivit unor surse guvernamentale, se numără Qatar şi Israel. În perioada 2020-2024, Germania a fost al cincilea cel mai mare exportator de arme grele din lume, conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Principalele pieţe de desfacere în aceşti ani au fost Ucraina şi Egiptul, fiecare cu câte 19% din totalul exporturilor, urmate de Israel cu 11%. Cele mai vândute produse au fost navele de război, vehiculele blindate, rachetele şi motoarele pentru echipamente militare.
Creşterea spectaculoasă a industriei de apărare s-a reflectat şi în evoluţia bursieră a companiilor de profil. Cea mai mare companie din domeniu, Rheinmetall, producător de arme, muniţie şi vehicule blindate, a înregistrat o apreciere de peste 260% a acţiunilor în ultimul an. Hensoldt, firmă specializată în tehnologii de senzori şi apărare electronică, a avut o creştere de 168%. Alte companii importante includ MTU Aero Engines, care furnizează motoare pentru avioane Eurofighter vândute în Orientul Mijlociu, Renk, producător de cutii de viteze pentru tancuri şi nave, şi Thyssenkrupp Marine Systems, implicată în construcţia de nave de război pentru clienţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, potrivit CNBC.
Expansiunea puternică a comerţului german cu armament a provocat însă şi controverse. Livrările către Israel au fost criticate în contextul ofensivei armatei israeliene în Gaza, iar ministrul german de Externe, Johann Wadephul, a recunoscut în luna mai că este posibilă o reevaluare a acestor exporturi, deşi ele vor continua. Germania furnizează Israelului nave militare produse de TKMS, precum şi componente pentru tancurile Merkava, provenite de la Renk şi MTU.
O altă direcţie sensibilă este Ucraina. De la începutul invaziei ruse din 2022, Germania a devenit unul dintre principalii furnizori de arme pentru Kiev. Această decizie a fost contestată atât de stânga radicală (BSW), cât şi de extrema dreaptă (AfD), care solicită stoparea livrărilor şi acuză guvernul că alimentează conflictul.
În ciuda dezbaterilor politice şi a presiunilor publice, cifrele arată că industria de apărare a Germaniei se află într-un moment de vârf istoric, cu o prezenţă tot mai extinsă pe pieţele internaţionale şi un rol-cheie în reconfigurarea sistemelor de securitate occidentale.
1. Asta trebuie sa faca si Romania
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 08:22)
Asta trebuie sa faca si Romania. Nu inteleg ce mai asteapta.. Eu as fi crescut TVA la 40% si as fi facut rost de bani de arme. As fi propus ca orice negociere sa se faca cu armele pe masa..