COFACE:Cum au performat companiile din Top 500 ECE

J.P.
Companii / 24 noiembrie 2020

Cum au performat companiile din Top 500 ECE

A douăsprezecea ediţie a studiului Top 500 ECE oferă o perspectivă asupra viitorului şi rezumă activitatea economică a regiunii de anul trecut, prezentând Europa Centrală şi de Est ca o zonă prosperă. De asemenea, analiza descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din regiune în funcţie de cifra de afaceri. Declan Daly, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, explică faptul că "în 2019, majoritatea companiilor din regiunea ECE au beneficiat de un mediu economic favorabil continuu, aspect predominant în cazul economiilor mai mici orientate spre export". Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii a crescut cu 5,5%, la 740 miliarde EUR. Din companiile listate, 373 (care reprezintă 74,6% din totalul companiilor, comparativ cu 79% în 2018 şi 80% în 2017) au înregistrat o creştere a veniturilor. Astfel, doar 25,4% au înregistrat o stagnare sau o scădere. Cifra de afaceri medie a celor mai mari 500 de companii a crescut la 1.5 miliarde EUR, comparativ cu 1.4 miliarde EUR în 2018, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Polonia conduce în continuare clasamentul

Polonia ocupă prima poziţie atât la numărul de companii prezente în top, cât şi după cifra de afaceri generată, veniturile agregate ale companiilor poloneze crescând cu 6,6%, ajungând la 283,7 miliarde EUR. Chiar dacă numărul companiilor poloneze incluse în clasamentul Top 500 ECE a scăzut cu 12 (adică de la 175 la 163 companii), structura sa industrială rămâne cea mai diversificată, în ciuda faptului că niciuna dintre cele mai mari industrii nu predomină. Locul doi revine Cehiei, cu un total de 78 de companii, şi o cifră de afaceri agregată de 115,4 miliarde EUR, în creştere cu 2,3%. Ungaria a coborât pe locul trei. Cu toate acestea, cifra de afaceri totală a crescut mult mai mult decât media regională, accelerând cu 6,3%.

Sectoare: poziţii de top pentru automotive şi transporturi, urmat de sectorul petrolului şi gazelor

60% dintre veniturile generate în ECE sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei sectoare cheie: automotive şi transporturi, petrol şi gaze, şi comerţul nespecializat. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în sectorul textile, piele şi îmbrăcăminte (+23,2%) şi în construcţii (+ 3,6%). Potrivit lui Declan Daly, "creştere pozitivă a fost înregistrată doar în

sectoarele construcţiilor, electronicii, informaţiei şi telecomunicaţiilor şi în comerţul nespecializat. Metalele, mecanica şi precizia, precum şi sectorul lemn şi mobilier au generat o cifră de afaceri mai mică comparativ cu anul anterior. Pe de altă parte, profiturile nete au scăzut în toate sectoarele, cu excepţia celor 4 mai sus menţionate."

Primele trei companii din Top 500 ECE, bine cunoscute din clasamentele anterioare, sunt compania poloneza PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) şi compania multinaţională de petrol şi gaze MOL din Ungaria (locul 3). Alte companii au făcut un salt uriaş în clasament: Totalizator Sportowy din Polonia (locul 53) a urcat114 locuri cu venituri care au crescut cu 80%. Strabag Poland (197) a generat venituri cu 40% mai mari comparativ cu anul precedent şi a câştigat 86 de locuri. Compania bulgară Astra Bioplant Ltd (219), producător de combustibil biodiesel, a crescut cu 155 de locuri în clasament, cifra de afaceri crescând cu 61%. Cel mai mare avans în clasament aparţine operatorului slovac de transporturi, Eustream (locul 286), după ce a câştigat 255 de locuri, pe fondul unei creşteri a veniturilor de 76%.

Bazat exclusiv pe numărul de companii, sectorul auto şi transporturi este din nou cel mai important (locul 1). În 2019, vânzările de vehicule noi au fost mai slabe decât în anii precedenţi, dar au înregistrat totuşi o dinamică pozitivă. Potrivit lui Grzegorz Sielewicz, economist regional, Coface Europa Centrală şi de Est, "schimbarea preferinţelor consumatorilor, încetinirea economică şi întârzierile în adaptarea la noile standarde de emisii ale mai multor mărci europene au dus la o uşoară creştere, cu 1,2%, a vânzărilor de autoturisme noi în 2019 în Uniunea Europeană."

Locul al doilea în clasamentul Top 500 al CEE cu 89 de companii (17,8%), aparţine mineralelor, produselor chimice, petrolului, materialelor plastice şi produselor farmaceutice. Cifra sa de afaceri rămâne cea mai mare în 2019 - cu un total 172,1 miliarde EUR. Companiile din acest sector operează în principal în segmentul din aval, adică rafinarea şi prelucrarea petrolului şi gazului. Comerţul nespecializat este reprezentat de 73 de companii în clasamentul actual (+2), ceea ce plasează acest sector pe poziţia a treia, cu o cifră de afaceri de 113 miliarde EUR (+ 9,8%). Scorul mediu de rating este de 6,2, cele mai slabe companii având sediul în Letonia, Polonia şi Republica Cehă, în timp ce cele mai puternice sunt în Croaţia şi Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro