COLLIERS: Randamentul Eurobondurilor României la 10 ani a sarit de 8%

G.D.
Companii / 27 octombrie 2022

Bogdan Mitroi

Bogdan Mitroi

Randamentul Eurobondurilor României la 10 ani a depăşit, recent, pragul de 8%, faţă de valori sub 2% în urmă cu 3 ani, în condiţiile în care pentru ţări din regiune, precum şi pentru economii majore, cum ar fi Germania, saltul a fost sensibil mai redus, conform unui comunicat remis redacţiei. Randamentul Germaniei la 10 ani, spre exemplu, a urcat spre 2,4%, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale. Interpretarea evoluţiilor de acest gen reprezintă una din componentele pe care consultanţii Colliers îşi propun să le abordeze în cadrul unui newsletter periodic. Acesta va oferi o serie de instrumente prin care analiştii financiari pot urmări principalii indicatori ai rentabilităţii şi perspectivele investiţiei într-o companie operaţională.

Potrivit sursei citate, chiar dacă economia României va avea în 2022 un rezultat favorabil, cu o dinamica PIB posibil peste 6%, iar firmele vor avea rezultate bune, există multiple alte elemente care influenţează valoarea unei companii. Mai precis, scumpirea creditelor, creşterea dobânzilor şi înrăutăţirea costului cu riscul de ţară au un efect profund negativ, precizează consultanţii Colliers.

"Evoluţia unor indicatori precum randamentele obligaţiunilor titlurilor de stat în lei pe termen lung sau cele ale Eurobondurilor emise de România devin, astfel, elemente importante chiar dacă schimbările nu determină neapărat direcţia pe termen scurt. Totuşi, ar fi de menţionat că Eurobondurile României în euro scadente în 2032 se tranzacţionează la peste 8%, ceea ce reprezintă o deteriorare semnificativă faţă de perioada pre-pandemie. Spre exemplu, la mijloc de 2019, cotaţiile erau în jurul a 2%, chiar mai jos în trimestrele precedente. Poate şi mai important pentru a exemplifica deteriorarea percepţiei de risc a României este faptul că în 2019, obligaţiunile germane la 10 ani, etalonul ratei fără risc pentru euro, aveau randamentul la -0,4%, iar acum sunt la 2,4%. Cu alte cuvinte, spread-ul României faţă de Germania s-a lărgit sensibil în aceşti trei ani", explică Bogdan Mitroi, director în cadrul departamentului Valuation and Advisory Services al Colliers, specializat in evaluarea companiilor.

Mai mult, creşterea dobânzilor face parte dintr-un context mai amplu în care condiţiile financiare sunt tot mai aspre, ceea ce majorează impactul creşterii dobânzilor, atrage atenţia Bogdan Mitroi. Cu alte cuvinte, când dobânzile erau scăzute până în 2020, lichiditatea era abundentă, iar opţiunile de finanţare - foarte răspândite şi la costuri istoric scăzute.

"Acum, după un an şi jumătate de majorări tot mai puternice ale dobânzilor şi randamentelor titlurilor de stat, disponibilitatea finanţatorilor de a oferi bani în aceleaşi condiţii nu mai există, dovadă că, potrivit sondajelor BNR, băncile cer acum o primă mai mare pentru creditele percepute ca fiind mai riscante şi au crescut comisioanele proprii", adaugă Bogdan Mitroi.

În altă ordine de idei, consultantul Colliers subliniază că evoluţia titlurilor de stat, din punct de vedere al volumelor şi randamentelor, este şi o măsură a ratei fără risc, adică rata minimă de rentabilitate care este aşteptată pentru investiţii cu riscuri zero de către investitori într-o anumită ţară şi, implicit, pentru valoarea unei companii din ţara respectivă, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro