Compania Lafarge pledează vinovată pentru acuzaţia SUA de sprijinire a Statului Islamic

F.D.
Companii / 19 octombrie 2022

Compania Lafarge pledează vinovată pentru acuzaţia SUA de sprijinire a Statului Islamic

Producătorul francez de ciment Lafarge a pledat vinovat în faţa instanţei americane marţi (18 octombrie) pentru acuzaţia că a făcut plăţi către grupuri desemnate ca teroriste de Statele Unite, inclusiv Statul Islamic, pentru ca compania să poată continua să opereze în Siria, relatează Euroactiv.

Potrivit sursei citate, Lafarge, care a devenit parte a Holcim listată în Elveţia în 2015, a fost de acord să plătească 778 de milioane de dolari ca confiscare şi amenzi ca parte a acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

Procurorii americani au declarat că Lafarge şi filiala sa siriană Lafarge Cement Syria au plătit Statului Islamic şi Frontului al Nusra, prin intermediari, echivalentul a aproximativ 5,92 milioane de dolari între 2013 şi 2014 pentru a permite angajaţilor, clienţilor şi furnizorilor să treacă prin punctele de control după izbucnirea conflictului civil în Siria. .

Acest lucru a permis companiei să câştige 70 de milioane de dolari din vânzări de la o fabrică pe care o opera în nordul Siriei, au spus procurorii.

Lafarge a evacuat în cele din urmă fabrica de ciment în septembrie 2014, au declarat procurorii americani. La acel moment, Statul Islamic a preluat cimentul rămas şi l-a vândut pentru echivalentul a 3,21 milioane de dolari, au spus procurorii.

Preşedintele Lafarge, Magali Anderson, a declarat marţi în instanţă că, din august 2013 până în noiembrie 2014, foşti directori ai companiei "au fost de acord cu bună ştiinţă şi deliberat să participe la o conspiraţie pentru a efectua şi autoriza plăţi destinate beneficiului diferitelor grupuri armate din Siria".

Într-o declaraţie, Holcim a remarcat că niciuna dintre comportamente nu l-a implicat pe Holcim, "care nu a funcţionat niciodată în Siria, sau nicio operaţiune sau angajaţi Lafarge în Statele Unite şi este în contrast puternic cu tot ceea ce reprezintă Holcim".

Verificarea antecedentelor

Holcim a spus că foştii directori Lafarge implicaţi în comportamentul i-au ascuns Holcim, precum şi auditorilor externi.

Procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, le-a spus reporterilor că compania care a achiziţionat Lafarge nu a efectuat diligenţa necesară asupra operaţiunilor din Siria.

Niciun director al Lafarge nu a fost acuzat în Statele Unite. Monaco a spus că autorităţile franceze au arestat unii dintre directorii implicaţi, dar nu au furnizat numele. Înregistrările judecătoreşti din SUA se referă la şase directori nenumiţi ai Lafarge.

Anderson a declarat în instanţă că persoanele responsabile nu mai erau în companie din 2017 cel puţin.

Eric Olsen, primul director executiv al companiei în urma fuziunii, a părăsit compania în 2017, după ce firma a recunoscut că plăteşte grupurile armate din Siria. Olsen a spus la acea vreme că nu era implicat sau nu cunoştea plăţile.

Grupul Sherpa pentru drepturile omului din Paris, care a depus o plângere împotriva Lafarge în Franţa, care a determinat o anchetă penală pentru a stabili dacă compania a fost complice la crime împotriva umanităţii, a criticat marţi acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Acordul "împiedic(e) accesul victimelor la justiţie şi le privează de un proces public", a declarat Anna Kiefer, directorul de advocacy şi litigii al Sherpa.

Lafarge a negat acuzaţiile că ar fi complice la crime împotriva umanităţii. Ancheta franceză, care se referă la fapte parţial comise în Franţa, este în desfăşurare, a declarat marţi pentru Reuters o persoană apropiată procuraturii antiterorism din Franţa.

SIX Swiss Exchange a suspendat tranzacţionarea acţiunilor Holcim înainte de ştiri. Acţiunile au crescut cu până la 3,2% la reluarea tranzacţionării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb