Conducerea Complexului Energetic Oltenia neagă intrarea companiei în insolvenţă

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2018

Conducerea Complexului Energetic Oltenia neagă intrarea companiei în insolvenţă

Sorin Boza, directorul general al CEO: "Plătim peste 10 milioane de euro, lunar, pentru certificatele de carbon şi ţinând cont de noile reglementări de mediu, ce au obligativitatea de a fi implementate începând cu august 2021, ne aşteaptă o perioadă grea, însă peste care sunt sigur că vom trece şi de data aceasta"

Rumorile lansate cu privire la posibilitatea "iminentă" de intrare în faliment sau insolvenţă a Complexului Energetic Oltenia sunt vorbe aruncate în piaţă de persoane ce nu cunosc situaţia actuală a companiei, ne-a transmis, al finalul săptămânii trecute, Sorin Boza, directorul general al CEO.

Surse din piaţa de energie ne-au declarat că, la nivelul Ministerului Energie, se vorbeşte de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Oltenia din cauza plăţii certificatelor de carbon.

În plus, Greg Konieczny, manager în cadrul Fondului Proprietatea, a declarat săptămâna trecută că, în opinia sa, Complexul Energetic Oltenia este aproape de faliment. FP este acţionar al CEO cu 21% din acţiuni.

În replică, Sorin Boza ne-a spus: "Problema preţului mare de achiziţie a certificatelor de carbon de pe piaţa bursieră EEX afectează, într-adevăr, costul de producţie al energiei, însă este o situaţie ce o avem sub control, previzionând costurile acestor certificate în costul de producţie şi având cash-ul necesar achiziţiei acestora. Desigur că valoarea acestora este foarte mare, însă, prin analizele zilnice de cost efectuate de echipa managerială, încercăm să luăm deciziile cele mai bune pentru a putea ţine sub control întreg costul de producţie.

Faptul că, doar pentru a funcţiona la capacitate normală, plătim peste 10 milioane de euro, lunar, pentru aceste certificate şi ţinând cont de noile reglementări de mediu ce au obligativitatea de a fi implementate începând cu august 2021, ne aşteaptă o perioadă grea, însă peste care sunt sigur că vom trece şi de data aceasta.

Atrag atenţia încă o dată tuturor că munca depusă de toţi pentru a ajunge pe poziţia unde suntem astăzi pe piaţa producătorilor de energie poate fi uşor afectată de orice declaraţie ce nu are nici o legătură cu realitatea. CE Oltenia asigură încă o dată partenerii comerciali şi financiari că declaraţiile apărute în mass-media care «anticipează falimentul şi/sau insolvenţa companiei» nu corespund realităţii".

Reprezentanţii companiei au transmis, la finalul săptămânii trecute, că CEO se află într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, iar solvabilitatea şi lichiditatea se situează în limite normale.

Oficialii CEO au menţionat: "Reamintim că în urma prezentării către instituţiile bancare a activităţii companiei, respectiv a rezultatelor financiare înregistrate la şase şi la nouă luni în 2017, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a trecut din categoria de performanţă financiară D în categoria de performanţă financiară A. Complexul Energetic Oltenia asigură partenerii comerciali şi financiari că declaraţiile Fondului Proprietatea nu corespund realităţii, considerându-le nefireşti, în condiţiile în care sunt făcute de un acţionar al companiei".

Greg Konieczny, manager în cadrul FP, a declarat săptămâna trecută că, în opinia sa, Complexul Energetic Oltenia este aproape de faliment: "Dintre toate companiile la care suntem acţionari, suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am văzut că preţurile mari din energie de anul trecut au ajutat, însă sunt la limita dintre a supravieţui sau nu".

Potrivit raportului prezentat de oficialii FP, la data de 31 decembrie 2017, Complexul Energetic Oltenia era evaluat la 32 milioane lei, în timp ce pentru anul 2016 evaluarea societăţii era zero.

Într-un interviu recent, acordat ziarului BURSA, Sorin Boza ne-a declarat: "CEO are două tipuri de credite, unele pe termen scurt, pe care le folosim zi de zi pentru scrisori de garanţie, dar avem şi credite pe termen lung, cele făcute cu ani în urmă. Întrucât perioada de graţie a trecut, 2017 a fost anul cu cea mai mare rată de rambursare la bănci, undeva la 350 de milioane de lei. Şi în 2018 trebuie să plătim, dar mai puţin decât în 2017. În al doilea rând, CEO, ca producător, trebuie să plătească certificate de CO2. În 2016, valoarea certificatului de CO2 care se cumpără de pe Bursa europeană era în jur de 4,7- 5 euro. Complexul Energetic Oltenia trebuie să cumpere, într-un an, 14 milioane de certificate.

Iar, în 2017, preţul certificatului a urcat la 7 euro. Dacă facem un calcul simplu, trebuie să plătim cu 126 milioane de lei mai mult faţă de 2016, pe certificatele de CO2.

Aşa că banii obţinuţi din vânzarea de energie pe cărbune în 2017 ne-au ajutat să rambursăm ratele la bănci, în termen şi fără penalităţi, şi să plătim certificatele de CO2".

Complexul Energetic Oltenia estimează un profit pentru anul 2017 de circa 200 milioane lei şi, pentru ianuarie 2018, de circa 44 milioane lei, având contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019.

În prezent, CEO are 13.650 salariaţi, fiind al doilea angajator din România, în rândul companiilor de stat, după Poşta Română.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro