Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus, astăzi, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii SRTV pentru refuzul acesteia de a permite accesul la contractele încheiate cu colaboratorii, conform unui comunicat al SRJ MediaSind remis, astăzi, Redacţiei noastre.
"Având în vedere că, în presă, au apărut mai multe informaţii privind 'dezmăţul financiar' făcut de conducerea TVR, prin încheierea, în mod preferenţial, a unor contracte de colaborare de ordinul zecilor de mii de euro, cu mai multe persoane care prestau exact aceleaşi activităţi cu angajaţii din instituţie, mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie ai SRTV, între care şi reprezentantul salariaţilor, membrii ai Comisiilor de Cultură şi Mass-Media din Parlamentul României, precum şi organizaţii sindicale au cerut explicaţii oficiale preşedintelui-director general Doina Gradea. Aceasta a refuzat, tratând cu aroganţă inclusiv pe membrii Comisiilor parlamentare. Ca urmare a acestei situaţii deputaţii au hotărât constituirea unei comisii de anchetă pentru a verifica cheltuielile respective", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii SRJ MediaSind precizează că, ţinând cont de faptul că aceste cheltuieli sunt informaţii de interes public, SRTV fiind, potrivit legii de organizare şi funcţionare, o instituţie plătită în proporţie de peste 80% de la bugetul de stat, în data de 6 februarie 2019 a depus o cerere în baza Legii nr. 544 /2001 prin care a solicitat lista nominală a terţilor cu care SRTV a încheiat contracte de colaborare şi de cesiune a drepturilor conexe pentru participarea sau realizarea programelor şi emisiunilor televiziunii publice în anii 2017, 2018 şi în luna ianuarie 2019, cu precizarea tipului de activitate prevăzut în contract şi a programului / emisiunii aferente şi sumele plătite de SRTV colaboratorilor externi în perioadele menţionate, cumulate pentru fiecare tip de activitate în parte.
"Conducerea SRTV a răspuns prin adresa nr.130024/ 08.03.2019 că datele solicitate nu sunt informaţii de interes public, susţinând că a respectat Legea 544/ 2001, oferind doar sumele totale pentru anii respectivi, şi anume, 5 869 026 lei pentru contractele încheiate în anul 2017, 8 041 750 lei pentru 2018 şi 304 027 pentru luna ianuarie 2019", se mai notează în comunicat.
În acest context, SRJ MediaSind a depus, în 11 martie, o Reclamaţie administrativă prin care a susţinut legalitatea demersului şi a solicitat o cercetare administrativă a persoanelor care au refuzat să respecte Legea 544/ 2001 şi să ne ofere informaţiile complete.