DIKE

CONFERINŢA "BURSA" FINANŢAREA EUROPEANĂ - OPORTUNITATE A RELANSĂRII ECONOMICEBASEL III va îngreuna accesul la finanţare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Sistemul financiar-bancar, în care sunt incluse şi fondurile de garantare şi contragarantare, trece printr-o restructurare, de la regulile impuse în Basel II la Basel III. Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC) a declarat că acest proces de restructurare nu va face creditarea mai accesibilă pentru companii.

Domnia sa a adăugat: "Să nu credeţi că trecerea la Basel III va face să curgă lapte şi miere din punct de vedere al accesului la finanţare. Accesul la finanţare va continua să fie mai complicat oricât de mult şi-ar dori băncile şi fondurile de garantare să ofere condiţii mai bune şi mai multe facilităţi pentru accesarea împrumuturilor, inclusiv a celor pentru absorbţia fondurilor europene".

Deşi are numai un an vechime FRC şi-a consolidat prezenţa în sistem prin mii de contragaranţii oferite. O contragaranţie ajută beneficiarul de fonduri europene să aibă costuri mai mici cu creditarea. Astfel, la un milion de euro credit contractat costurile sunt mai mici cu 21.000 de euro dacă se apelează la Fondul de Contragarantare.

La rândul său, Rodica Ionescu, reprezentantul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mişi şi Mijlocii (FNGCIMM), a declarat că beneficiarii pot evita lipsa finanţării în implementarea proiectelor din fonduri europene prin pregătirea unei scheme complete bancă - fond garantare - contragarantare încă de la momentul întocmirii devizului investiţiei. Lipsa acestei scheme a creat multe probleme încheltuirea banilor contractaţi. FNGCIMM a acordat cele mai multe garanţii pentru comerţ şi industrie, acoperind până la 2,5 milioane de euro din valoarea proiectelor. Doamna Ionescu a adăugat că încă există o diferenţă mare între între contractele aprobate şi cele semnate şi aflate în curs de implementare, care indică probleme în asigurarea finanţării.

În ajutorul beneficiarilor vine şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care acordă astfel de garanţii celor care nu se află în dificultate financiară, nu figurează cu sume restante în Centrala Riscurilor Bancare, nu figurează cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin, nu înregistrează datorii restante către bugetul general consolidat al statului. Garanţiile se acordă şi pentru care nu s-a instituit procedura judiciară a insolvenţei, care prezintă băncii garanţii colaterale de minim 20% din valoarea creditului şi care nu se află în litigiu cu Ministerul Finanţelor, inclusiv ANAF şi AVAS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie