Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CONFERINŢĂ BURSA / STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEIAnca Vlad, CNPR: "Trebuie să acordăm atenţie investitorilor autohtoni, care mizează pe România"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Anca Vlad, CNPR: "Trebuie să acordăm atenţie investitorilor autohtoni, care mizează pe România"

Capitalul autohton este, în mod evident, o importată sursă de creştere economică, afirmă doamna Anca Vlad, preşedintele "Fildas-Catena Group", prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), arătând că 77% din profiturile nete declarate la nivelul ţării noastre sunt obţinute de companiile româneşti, iar diferenţa de 23% - de societăţile cu capital străin.

Conform spuselor sale, contribuţia capitalului românesc la valoarea adăugată brută este de trei ori mai mare comparativ cu cea a capitalului străin.

Anca Vlad a declarat: "Aş dori să remarc că există un ataşament vizibil al antreprenorilor români faţă de economia naţională. Practic, aproape 100% din capitalul românesc este investit în România. Prin comparaţie, circa 1% din investiţiile străine directe de peste 345 de miliarde de euro în 2014, ale ţărilor din UE, a fost direcţionat către România.

Nu putem considera că există un mare apetit pentru investiţii străine în România, nu convingem până nu rezolvăm problema infrastructurii, până nu avem un cadru economic mai permisiv, mai dinamic".

Domnia sa a subliniat: "Trebuie să acordăm atenţie investitorilor români, care mizează pe România şi continuă să aibă încredere în ţara noastră".

Anca Vlad a adus în atenţie faptul că principalul angajator din România este capitalul autohton: "În companiile româneşti lucrează de două ori mai mulţi angajaţi decât în cele cu capital străin: 2,4 milioane, faţă de aproape 1,2 milioane".

Oficialul CNPR a menţionat că acest capital românesc este şi sursă de dezvoltare regională unitară. Doamna Vlad a afirmat: "Atenuarea diferenţelor de dezvoltare economică la nivel regional s-a realizat în principal cu capital românesc. Investiţiile străine directe sunt orientate preponderent către regiunile Bucureşti - Ilfov (circa 60%) şi Ardeal - 30%. Pentru celelalte regiuni de dezvoltare - diferenţa de 10%, ceea ce nu face decât să accentueze disparităţile regionale".

Anca Vlad a subliniat nevoia de susţinere din partea autorităţilor a companiilor româneşti, pe care le consideră mai vulnerabile. "În perioada crizei, companiile româneşti au pierdut 700.000 de locuri de muncă, iar cele cu capital străin - numai 20.000, întrucât au fost susţinute de societăţile-mamă", a spus doamna Vlad.

Oficialul CNPR a atras atenţia că nevoia de susţinere din partea autorităţilor apare şi în ce priveşte acordarea ajutoarelor de stat. "În ultimii ani, dintre cele mai mari zece ajutoare acordate de stat, nouă au fost alocate companiilor cu capital străin şi numai unul a ajuns la o societate cu capital autohton", a declarat Anca Vlad.

În situaţia dată, reprezentantul CNPR propune ca măsuri pentru susţinerea companiilor autohtone corelarea domeniilor prioritare din strategia naţională de competitivitate cu sectoarele care absorb cel mai mare număr de angajaţi şi susţinerea reală a exportatorilor, prin încurajarea accesului companiilor cu performanţe în export la ajutoare de stat şi fonduri europene.

Anca Vlad: "Domeniul investiţiilor străine directe este important, trebuie să atragem mai multe asemenea investiţii, ele ne ajută şi pe noi, investitorii români, să evoluăm, să fim competitivi. Dar, capitalul autohton este, evident, o importată sursă de creştere economică".

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Decamdata atentie deosebita le acorda investitorilor autohtoni DAN, DIICOT,ANAF, SRI....

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Opinia a fost stearsa deoarece constituie un atac la persoana.

  Va rugam sa respectati regulamentul de postare a opiniilor pe site-ul nostru. [Redactia Bursa] 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS