CONFERINŢA "DEZVOLTAREA ROMÂNIEI ÎN NOUL CONTEXT FINANCIAR EUROPEAN" / DANIEL DĂIANU, BNR:"Lumea nu începe şi nu se sfârşeşte cu UE"

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"Lumea nu începe şi nu se sfârşeşte cu UE"

Creşterea economică a României poate fi consolidată, în contextul actual, prin modalităţi precum valorificarea rezervelor interne de eficienţă - lupta împotriva corupţiei, spre exemplu -, prin dezvoltarea componentei autohtone în domeniul bancar, prin stimularea creditului rural, o utilizare mai bună a fondurilor europene şi investiţii în sectoare cum este cel al bunurilor exportabile, spune domnul Daniel Dăianu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa menţionează că la fel de importante sunt dezvoltarea pieţei de capital, pentru atragerea de capital statornic, dar şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri cu ţările din afara Uniunii Europene, care au o evoluţie economică solidă. "Lumea nu începe şi nu se sfârşeşte cu UE", subliniază domnul Dăianu.

În privinţa dezvoltării pieţei de capital, domnia sa precizează că observăm doar listări de companii de stat, sectorul privat "mişcându-se greu" în acest sens.

Oficialul BNR aminteşte că piaţa de capital din Europa asigură numai o treime din finanţarea economiei, spre deosebire de SUA, unde proporţia este de 2/3.

Daniel Dăianu afirmă că există creştere economică şi "fără creditare". Domnia sa arată că, în 2013, avansul economic al României a fost de 3,5%, în pofida unei reduceri a volumului de creditare bancară. Conform spuselor oficialului BNR, în decembrie 2013, acest volum de creditare era sub nivelul din decembrie 2012.

"Această evoluţie arată o rupere în relaţia dintre creditul bancar şi dinamica economiei", mai spune Daniel Dăianu.

Oficialul BNR menţionează că, într-o perspectivă pe termen mediu şi mai îndepărtată, avem nevoie de finanţare corespunzătoare, fie bancară, fie din alte surse (piaţă de capital, investiţii străine directe, fonduri europene). "Fondurile europene vor conta enorm pentru finanţarea economiei, dacă vor ajunge la sume nete (fără contribuţia României la bugetul UE) de peste 2,5-3% din PIB", declară Daniel Dăianu. Conform afirmaţiilor domniei sale, este posibil ca stocul de credite în economia noastră să scadă în continuare. În ultimii ani, expunerea bancară pe economia autohtonă s-a redus cu echivalentul a circa 5 miliarde euro, conform datelor prezentate ieri de oficialul BNR.

Domnul Dăianu consideră că este esenţial ca ajustarea stocului de credite către un nou nivel de "echilibru" să nu împiedice credite bancare noi, mai ales într-o economie în care piaţa de capital joacă un rol minor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS