Constituirea bursei regionale de energie, în grafic

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2014

Proiectul de constituire a bursei regionale de energie, formată din operatorii pieţelor din România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, este în grafic, ne-au spus surse apropiate situaţiei, care ne-au precizat că o informare asupra stadiului implementării proiectului se află pe masa Guvernului. Astfel, bursa regională va deveni funcţională din 11 noiembrie 2014, aşa cum a anunţat în primăvară Transelectrica SA, acţionarul unic al OPCOM (operatorul pieţei noastre de electricitate şi gaze), mai spun sursele noastre.

Înfiinţarea bursei regionale înseamnă că vom avea un preţ unic al energiei tranzacţionate zilnic în cele patru ţări. Mai mulţi specialişti din piaţă consultaţi de ziarul BURSA ne-au spus, recent, că implementarea bursei regionale de energie are atât avantaje, cât şi dezavantaje pentru consumatorii de energie din ţara noastră: "Partea bună este creşterea siguranţei în alimentare pentru consumatorii din România, dar şi fluctuaţii mai mici de preţuri pe piaţa spot. De exemplu, dacă în România este secetă, preţul urcă vertiginos pe piaţa spot. Dacă va fi implementată bursa regională, atunci se va echilibra mai bine cererea cu oferta, iar energia tranzacţionată va fi ferită de creşteri importante de preţ. Partea mai puţin plăcută pentru consumatorii români este uniformizarea preţurilor din cele patru ţări participante la bursa regională de energie. România are cele mai mici preţuri din regiune, iar bursa regională va mai majora media de preţ pe piaţa spot".

Deocamdată, întreaga regiune se confruntă cu o supraproducţie, după un recul al cererii de energie, mai spun sursele citate, care au subliniat că preţurile din regiune sunt apropiate de cele de pe piaţa noastră. De asemenea, bursa regională de energie va fi şansa producătorilor din ţara noastră să-şi valorifice mai bine producţia la export.

Sursele noastre afirmă că în septembrie se va derula testarea conectivităţii sistemelor informatice şi se vor pune la punct procedurile. De asemenea, Comitetul de Conducere a bursei regionale pune la punct ultimele detalii tehnice şi operative şi a stabilit, pentru luna septembrie, începerea cursurilor pentru participanţii la piaţă.

În şedinţa de ieri a Guvernului, pe ordinea de zi figura discutarea unui memorandum cu tema "Evoluţii în cadrul Proiectului de cuplare a pieţelor de energie electrică din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România şi acţiuni viitoare". Până la închiderea ediţiei, Guvernul nu a comunicat detalii asupra discuţiilor pe acest subiect.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro