CONTINUĂ ASF SĂ LUCREZE PENTRU GRUPUL LUI BOGDAN DRĂGOI? Termenul legal a trecut de două săptămâni, dar ASF nu a răspuns sesizării investitorilor

Orlando Andrei, Membru fondator AISIF
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2021

Desen de MAKE

Desen de MAKE

ASF trebuia să răspundă la sesizarea investitorilor în maxim 30 zile, dar continuă să tot "analizeze" conflicte de interese evidente

Cineva chiar ar trebui să scrie o carte despre istoria SIF-urilor şi despre cum statul român, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a contribuit din plin la neaplicarea legilor în detrimentul protejării celor câteva milioane de acţionari la SIF-uri. Finalul cărţii încă nu este cunoscut, deci mai avem de aşteptat. Dar cu naivitate, eu am pariat pe principiile şi valorile care se aplică în alte pieţe europene, considerând că bursa românească nu poate să mai rămână la nivelul anilor 1990. Rămâne de văzut dacă acele principii vor prevala. Sunt încă optimist!

În nicio ţară europeană nu există o bursă unde administratorii unor companii listate să folosească banii acelor companii pentru a-şi cumpăra propriile acţiuni prin interpuşi. Dar la SIF-urile româ­neşti sunt atât de multe acţiuni proprii cumpărate, încât administratorii au ajuns să controleze aceste companii cu voturile acţiunilor proprii, deţinute prin interpuşi. Chiar aşa stau lucrurile la SIF Banat Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi tot aşa va fi într-un viitor apropiat şi la SIF Oltenia (SIF5).

La bursele civilizate ale lumii nu se întâmplă aşa ceva pentru că ar fi ilegal. O astfel de practică nu ar putea produce niciun beneficiu economic şi, mai mult, ar putea frauda voinţa investitorilor. În România, lucrurile sunt clare din punct de vedere legal. Legea 31/1990 nu permite cumpărarea de acţiuni proprii prin interpuşi. Legiuitorul român, chiar de la începuturile instalării capitalismului, acum mai bine de 31 ani, a încercat să prevină posibilitatea preluării abuzive a companiilor de către administratori. Dar în anul 2021, ASF-ul permite astfel de practici, care eludează spiritul legii 31/1990 şi-i prejudiciază pe acţionari. Şi cu toate astea, chiar dacă de mai multe luni suntem mai mulţi acţionari la SIF-uri care reacţionăm, scriem şi tot explicăm ceea ce se petrece, funcţionarii ASF rămân impasibili. Să fie vorba numai de rea voinţă sau se mai adaugă şi posibil corupţia?

Numeroşi acţionari la SIF-uri, inclusiv subsemnatul, am făcut sesizări la ASF în privinţa încălcării legii 31/1990, dar şi în privinţa conflictelor de interese existente la SIF1 şi SIF4, mai ales în cazul fondurilor alimentate de SIF1 şi SIF4. În ceea ce priveşte legea 31/1990, ASF ne-a răspuns că nu are competenţa să o interpreteze.

Pe scurt, ASF nu pare prea interesată de faptul că investitorii în piaţa de capital românească sunt prejudiciaţi, cel mai probabil, chiar prin încălcarea legii societăţilor comerciale.

În privinţa conflictelor de interese, ASF ar fi trebuit să ne răspundă în maxim 30 de zile la sesizarea făcută. Dar acest termen a fost de mult depăşit.

S-au întâmplat multe de când noi, investitorii prejudiciaţi la SIF-uri, am demarat în mod independent, dar şi prin Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF), mai multe acţiuni legale, reclamând faptele administratorilor, mai ales ale domnului Bogdan Drăgoi, preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF1.

Apoi, cea mai importantă mişcare a Administratorilor SIF-urilor din această perioadă a fost începerea unui proces de transfer al acţiunilor SIF1 şi SIF4, deţinute de fondurile interpuse, către SIF5. Aparent, administratorii SIF-urilor consideră că prin adăugarea unui strat suplimentar de conflict de interese şi deţineri încrucişate vor crea confuzie în rândul investitorilor şi autorităţilor. SIF1 şi SIF4 controlează SIF5, direct şi prin fonduri interpuse, iar în ultimele două luni SIF5 a început să cumpere acţiuni SIF1 şi SIF4 de la fondurile interpuse.

În timp ce ASF nu a reacţionat, două din fondurile interpuse, administrate de SAI Swiss Capital, cu conflict de interese flagrante cu SIF1 şi SIF4, au transferat 6% din capitalul SIF4 către SIF5. În acest context, lipsa de reacţie a ASF deja produce efecte concrete în piaţă. Acţiuni SIF1 şi SIF4 cumpărate cu banii SIF1 şi SIF4 au fost transferate către SIF5, o companie controlată direct şi prin fonduri interpuse tot de SIF1 şi SIF4. După ce conducerea SIF5 a fost preluată de SIF1 şi SIF4, SIF5 a cumpărat o parte din acţiunile SIF1 şi SIF4 de la fondurile interpuse. E foarte posibil ca intenţia finală să fie mutarea tuturor acţiunilor SIF1 şi SIF4 de la fondurile interpuse la SIF5. Ameţitor când citeşti această desfăşurare, dar este o acţiune bine gândită!

Legea 31/1990 interzice cumpărarea de acţiuni proprii prin interpuşi, dar nu specifică natura interpuşilor. Schema descrisă mai sus foloseşte, însă, interpuşi. Este evident: dacă SIF1 şi SIF4, direct sau indirect, ajung să controleze SIF5, iar SIF5 cumpără acţiuni SIF1 şi SIF4, de fapt ceea ce se întâmplă este că SIF1 şi SIF4 ajung să-şi controleze propriile acţiuni prin două straturi de interpuşi, primul strat fiind fondurile şi al doilea strat fiind SIF5. Astfel de deţineri, în cantităţi nesemnificative raportat la capitalul unei companii, pot fi neintenţionate, accidentale, şi probabil inofensive. Dar în cazul SIF-urilor este vorba de acţiuni proprii deţinute prin interpuşi cu scopul intenţionat şi premeditat de a controla majoritatea voturilor în adunările generale. Acest scop a şi fost realizat, iar de câţiva ani preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF1 şi partenerii săi folosesc resursele SIF-urilor mai mult în scop personal decât în beneficiul proprietarilor SIF-urilor, adică milioanele de acţionari.

Toată această schemă oferă preşedintelui Consiliului de Administraţie al SIF1, Bogdan Drăgoi, şi colaboratorilor săi de la cele trei companii publice, posibilitatea să-şi voteze salarii şi beneficii fabuloase, plus acţiuni gratuite, în timp ce nu oferă mai nimic proprietarilor reali ai SIF-urilor, deoarece nu depind de votul/acordul lor.

Pentru că ASF ignoră prejudicierea investitorilor şi închide ochii la interpretarea legii 31/1990 în spiritul ei, adică în favoarea investitorilor, noi, acţionarii păgubiţi, am făcut ceea ce trebuia să facă de fapt ASF. Am arătat că şi legea la care tocmai ASF are competenţă , pare să fie încălcată de ani de zile sub "supravegherea" ASF. Este vorba de legea 74/2015 care pune în aplicare regulamentul Uniunii Europene 231/2013. Această lege nu permite crearea şi întreţinerea de conflicte de interese în cadrul Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), aşa cum sunt SIF-urile.

Ce a făcut ASF de când a primit sesizarea noastră? De peste o lună şi jumătate ne tot repetă că "analizează" sesizarea investitorilor şi nu face nimic, deşi, conform legii, ar fi trebuit să fi răspuns în 30 de zile. Şi nu e ca şi cum constatarea conflictelor de interese la SIF-uri ar fi ceva complicat. Este vorba de evidenţe clare despre care s-a scris deja foarte mult.

Mă întreb, pe bună dreptate, oare ce mai supraveghează Autoritatea de SUPRAVEGHERE Financiară? Ce fel de supraveghere aplica ASF - una conform obligaţiei ei legale de a proteja investitorii şi asiguraţii sau una care pare să favorizeze diverse grupuri de interese?

ASF nu numai că dispune de toate pârghiile necesare, dar mai are şi OBLIGAŢIA să protejeze drepturile investitorilor din piaţa de capital. Ei bine, ASF până acum şi-a arătat disponibilitatea numai pentru cauza răufăcătorilor, atât din piaţa de asigurări, cât şi din piaţa de capital. Deşi foarte mulţi funcţionari ASF, sau ceea ce se numea CNVM au fost arestaţi şi condamnaţi de-a lungul anilor, unii dintre funcţionarii actuali ai ASF par să nu fi învăţat nimic din asta.

Istoria anilor petrecuţi în Uniunea Europeană ne arată că a fi un răufăcător sau funcţionar public în slujba răufăcătorilor este o opţiune foarte riscantă şi fără perspectivă. Oare am devenit atât de orbiţi de putere, egoişti şi avari? Rămân, totuşi, optimist că o astfel de tendinţă se va opri în ceea ce eu numesc valori de bine şi inteligenţă umană valorificată în folosul comunităţii.

Opinia Cititorului ( 31 )

 1. Cine se aștepta ca Vântu să ajungă ceea ce a ajuns? Și Vântu e un om foarte inteligent. Nici el nu se aștepta.

  Băieții ăștia, Najib, Drăgoi (tata - fiu), Juravle etc când vine vorba de bani nu mai pot gândi, dar n-au nici 1/5 din capacitatea lui Vântu. Și ăștia vor sfârși rău, probabil foarte rău.  

  1. Sa fim milosi cu Marcu, incearca si el sa faca un ban. Hai ca vine Craciunul!

   Marcu ascultă de ăia care l-au pus acolo, și la ASF încasează salariul ăla nesimțit. Dar ce riscuri își asumă pentru banii ăia... nu cred că înțelege. Ce poate înțelege un plagiator? Nu multe.

  Caricatura este geniala prin fidelitatea cu originalul. Sub toate aspectele.???????????????????? ????????

  1. Cu toata stima pentru articolele si comentariile Dvs. , insa va rog sa va concentrati pe faptele reale , deosebit de grave :

   Un exemplu concret :  

   Se vand active profitabile , cu perspective bune pentru viitor ( SNP , TLV ) si se cumpara , la suprapret , alte active avand ca rezultat scaderea activului net . A se vedea : Activ net SIF5 noiembrie din raportul VUAN pe Noiembrie 2021 , Activ net SIF5 octombrie din raportul VUAN pe octombrie 2021 .

   Rezultatul este pierderi pentru milioane de actionari SIF5 . 

   Cu asemenea comentarii jignești inteligenta cititorilor. În noiembrie piață a fost pe "rosu" și din aceasta cauza au scăzut activele tuturor fondurilor de investiții cu expunere pe acțiuni listate De exemplu, în noiembrie una din acțiunile invocate de tine (SNP) a scăzut cu aproape 10%.

  Cine sa analizeze? Marcu? Ce intelege Marcu? In afara de niste interese si jocuri pe care trebuie sa le execute nu pricepe nimic. Si cu cine sa se sfatuiasca? Cu Ionescu care a fost sanctionat cand era la bursa de destept ce era. Sau cu Stefanoiu care nu stie pe ce lume traieste si este pe filiera fostului PDL. Despre ce vorbim? Panarama aia de Gradinescu e varza cu carne.

  1. Și tu, cea mai frumoasa, cea mai deșteaptă , cea mai cinstita, apolitica 100% ai fost data afara din ASF. Marcu și Gradinescu au greșit grav cu tine: te-au pus pe liber mult prea târziu.

   Divita asta asa desteaptă nu poate fi decât Cătălina Sava. Sau vreo fana infocata a ei.

  Wow, este absolut incredibil ce se întâmplă. Cum naiba de nu se iau măsuri?! Ce fel de țară avem?!?!

  Foarte interesant articol, felicitări autorului. 

  1. ...

   Ai auzit de Boboc? Make a scris de el câțiva ani, și până la urmă a fost arestat. Mai știe cineva de Boboc? Make e foarte bine, în continuare este un stâlp al jurnalismului.

   Sigur ca Make e foarte bine, doar pupa inelul lui Madadi. A mai pupat si alte inele, dar ... s-au rupt

   Prostovane... crezi că un investitor, oricare, l-ar plăti pe Make? Pentru ce? Să dai la diverși ziariști din banii altora, cum face Drăgoi e una. Să dea Madadi din banii proprii lui Make e altceva. Make nu scria de rău de Drăgoi înainte să apară Madadi?

   Vai de mintea voastră de hoți... 

  Mi-aduc aminte că anul trecut, impostorul asta de Roman băgase pe furiș un proiect de lege sa le dea imunitate la ASF-isti. Din fericire pentru noi, lumea s-a prins și a făcut gălăgie și proiectul a fost respins la Senat.

  Se gândiseră băieții că era expunerea prea mare la schema Drăgoi/Juravle și vorbiseră cu băiatul plagiator bun la toate sa le bage o lege. Ce sperau ei că scapă... dar n-a fost sa fie. 

  Iar acuma impostorul și-a luat-o in barbă rău. Rusinica! 

  Puneți mâna și faceti-va treaba măcar in ceasul 12. E puțin probabil să mai aveți multe ocazii. 

  1. Pleacă arestați se vor jelii ca sint nevinovați. Creația lui Roman e noaptea mintii. Pușcărie tot fac. In hora cu Dragoi tata-fiu, nici 100 de SRI nu ii salvează. Nici Vântu n-a scăpat. Nici pe langa Base lumea n-a scăpat. La ASF inca se visează adanc in bezna mintii. Pana când iar descind băieții.

   Roman voila sa bage imunitatea si alte avantaje pentru ca este preten cu Marcu. Impreuna au clocit articolele alea care nu au trecut. Marcu vrioa si paza de la jandarmerie si nici asta nu i-a iesit. Se visa cu cu coloana si antemergator ca Oprea.

   Mi-a scazut putin ca vrea Marcu sa scape de mine dar nu ma las. A facut multe si Eu le stiu pe toate cu dovezi. Are nevoie Marcu de banii mei ca vrea el sa ajunga la 20000 eur plus ca face niste angajari strategice ca sa isi asigure linistea. Nu tine! Merg la rupere. Cine rade la urma rade mai bine. Ti-tac, tic-tac!

   putin mai mult, de aia latri

  Bai Gradinescule hai ca m-am enervat. Ai facut praf piata asta de nu se mai intelege nimic si mai esti si tare in clanta . Asteptam ca prostii deciziile tale si bulele tale fara noima si tu nu intelegi ca lucrurile nu merg normal. Decizii proaste dupa decizii proaste. Uita te si tu in alte piete si vezi ce ai facut tu in 3 ani o nenorocire. Nu imi sta in caracter dar poate te si injur acuma de sarbatori.

  Este bine ca se publica aceste articole scrise de actionari si il felicitam Make si redactia Bursa pentru ca tin steagul sus, insa parerea mea este ca decat sa va calculati pierderile si sa va plangeti mai bine angajati niste avocati buni si faceti plangeri la DNA si la DIICOT. Sa nu va asteptati ca se sesizeaza vreun procuror din oficiu. Daca sunt plangeri sunt obligati sa cerceteze. Nu vedeti ca Dragoi si gasca sunt atat de sociopati ca nu le pasa de nimic? Marcu, Dascalu, Gradinescu si-au pierdut si instinctul de conservare daca nu isi dau seama cat de periculos este sa favorizezi o astfel de ilegalitate.

  1. si nastase gandea la fel prin 2005 ... pana l-au agatat cu termopanele

   Si Nastase era profesor pe langa ageamii de acum. Iar procuroarea care a instrumentat cazul era o profesionista cu experienta si curaj. Seful DNA era Daniel Morar. Alta perioada. Cine stie, poate ca si acum or exista procurori destepti si curajosi.

  Oamenii aceia de la ch arlie Hebdo si Le canard anchaine ar trebui sa fie gelosi pe talentul lui Make.

  Este foarte tare contorisionistul si ... aluzia. Pe bune ca nu imi dau seama cum va vin ideile. Imi imaginez cum susotesc toti ASFistii care s-au saturat de bordelul din institutie. 

  Deținerile comune și încrucișare in sifuri sunt incriminate de lege ca acțiuni deținute fictiv in scopul obținerii unei majoritați . Dacă ASF ne crede prosti și dacă Drăgoi crede ca toată mascarada asta va rezista la nesfârșit se Înșeală . Milioanele de euro parcate dintr-o mâna in alta lasă urme și in final o sa se iubească cu capul de capota dubei. Najib a mai experimentat problema. Acum ii pune pe alții sa semneze. Unul e Copariu deconspiratul din ASF care era a servit cooperativa . Văd ca stefanoiu ii calcă pe urme. Ea saraca dacă nu o duce mintea copiază din rapoartele lu Copariu .

  1. Ea face echipa grozava cu Marcu și Gradinescu. A tunat și i-a adunat.

   perfect adevarat.

   Mascarada si posibilitatea astor dețineri sunt creația lui Ursache. Putina obiectivitate. Ursache intaiul era protectorul Najibului. Promotorul doamnei neasemuit de corupte a pieței de capital - Sava. Savarinii ei credincioși sunt scoliti de ea in cultul luatului. Sunt pe baricade. Ducatorii tucalului si tăvii lui Sava si usieresele ei fac ce stiu ei din scoala Sava. Fac mai departe ce a inceput ursache. Stefanoiu e doar aia de la ușa lu Sava si ii ducea tucalul. Face ce a învățat-o sefa-sa. Cum fac toți Savarinii lu Sava. Nu scrie Marcu răspunsul la adresa. Doar semnează Gradinarul ce i se pune in fata de Savarini. Si Gradinarul e doar grădinar, ce stie el? Stefanoiu face ce făcea si Copariu. Se imbogateste slujind Dragoi. Ca mai mult nu e capabila. Dacă Marcu nu desteleneste buruienile astea o vor face alții. Stefanoiu si Savarinii Gradinarului moșteniți de la Sava nu răspund la adresa. Desenul nu e bun. Capatana lu Stefanoiu-Gradinescu-Savarinii ca balaurul cu 3 căpățâni cam goale, in prim-plan.

   E corect, de fapt toți directorii asfisti sunt i mizerie

   Atâția bani iau pupatorii moaștelor lu Sava ???? Sau zecile astea vin pe alte cai la cei mai servili lui Dragoi???

   Unii chiar foarte sulfurosi. Urmați aproape de pupatorii lor in ***.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb