Coreea de Nord, acuzată de încălcarea drepturilor omului cu scopul de a se militariza

S.B.
Internaţional / 18 august

Coreea de Nord, acuzată de încălcarea drepturilor omului cu scopul de a se militariza

Coreea de Nord este acuzată în Consiliul de Securitate al ONU de încălcări "atroce" şi "neimaginabile" ale drepturilor omului ale populaţiei nord-coreene în scopul dezvoltării programelor sale de înarmare nucleară şi balistic, vizate de sancţiuni internaţionale, informează news.ro.

"Multe încălcări la care mă refer susţin creşterea militarizării RPDC (Republica Populară Democratică Coreeană)", a acuzat joi, într-o legătură video, Înaltul Comisar Onu însărcinat cu Drepturile Omului Volker Turk.

La cererea Statelor unite, care prezidează în august Consiliul de Securitate al ONU, o reuniune publică - prima din 2017 - a fost consacrată exclusiv drepturilor omului în Coreea de Nord.

De exemplu, a detaliat Turk, "recurgerea la scară mare la muncă forţată - inclusiv a deţinuţilor politici şi elevilor la strânsul recoltelor -, confiscarea salariilor muncitorilor din străinătate, toate acestea susţin aparatul militar de stat şi capacitatea sa de a fabrica armament".

Consiliul a invitat un "tânăr reprezentant al societăţii civile", Ilhyeok Kim - care a figit din Coreea de Nord şi a cărui familie s-a refugoat în Coreea de Sud.

Ilhyeok Kim a citit un text în limba engleză în care a denunţat "izolarea" şi "pedepsele" populaţiei nord-coreene, "sângele şi sudoarea" poporului pentru "viaţa de lux a conducătorilor".

"Însă Guvernului nu-i pasă, el îşi face griji doar să-şi păstreze puterea dezvpltând armament nuclear şi difuzându-şi propaganda pentru a-şi justifica faptele", acuză tânărul.

"Încălcările şi atingerile drepturilor omului pe care tocmai le-aţi relatat sunt atât de atroce, încât sunt neimaginabile", i-a răspuns emoţionată ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield.

"Controlul totalitar şi represiv al societăţii de către (dictatorul nord-coreean) Kim Jong Un şi negarea la scară mare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale asigură regimului resurse pentru a-şi dezvolta programele ilegale de armament de distrugere în masă şi de rachete balistice", a denunţat ambasadoarea americană.

Coreea de Nord este vizată - începând din 2006 - de sancţiuni internaţionale - sporite în trei rânduri în 2017.

Măsurile luate în 2017 în unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului - cu scopul de a-l constrânge să-şi întrerupă programele nuclear şi balistic - limitează importul nord-coreean de petrol.

Din 2017, Consiliul de Securitate al ONU nu mai este unit pe tema Coreei de Nord.

În mai 2022, China şi Rusia s-au opus prin veto unei rezoluţii care prevedea noi sancţiuni şi nicio rezoluţie sau declaraţie nu a mai fost adoptată de atunci, în pofida unei multiplicări a tirurilor de rachete nord-coreene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb