Cristi Danileţ: "O instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR"

S.B.
Politică / 24 aprilie

Cristi Danileţ: "O instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR"

Judecătorul Cristi Danileţ consideră că o instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024, potrivit news.ro.

"Desigur, dacă se decide altfel, avem de-a face cu o aberaţie judiciară", afirmă Danileţ, adăugând că judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credinţă a legii.

"O instanţă de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cum e cea de anulare a alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024. Cu atât mai mult o decizie CCR care s-a pus deja in aplicare, prin emiterea HG de organizare a unor noi alegeri, în luna mai 2025. Cum să suspenzi să se aplice ceva ce deja s-a aplicat??, întreabă retoric judecătorul Cristi Danileţ.

Acesta consideră că altfel, este o "aberaţie judiciară", precizând că judecătorul de la Ploieşti riscă ancheta disciplinară, că soluţia va fi corectată de instanţă supremă şi că trebuie făcute sesiuni speciale de pregătire a magistraţilor în drept administrativ şi drept constituţional

"Desigur, dacă se decide altfel avem de-a face cu o aberaţie judiciară, care produce următoarele consecinţe: judecătorul respectiv riscă să fie anchetat disciplinar pentru aplicarea cu rea-credinţă a legii; soluţia va fi corectată de ICCJ; INM trebuie să facă sesiuni speciale de pregătire a magistraţilor în drept administrativ şi drept constituţional", mai afirmă Danileţ.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia instanţei nu este definitivă, având drept de recurs în 5 zile, însă suspendă executarea hotărârii magistraţilor constituţionali până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro,că "în acest moment nu se mai fac alegeri", în condiţiile în care "hotărârea aceasta există". Zegrean afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai.

Hotărârea Curţii de Apel Ploieşti nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie, afirmă avocatul Adrian Toni Neacşu.

Decizia, care nu este definitivă, are drept de recurs în 5 zile de la pronunţare, cerere care se depune la Curtea de Apel Ploieşti.

Relamant este Popescu Gheorghiţa, pârât fiind CCR. Acţiunea a fost înregistrată în 10 aprilie.

Hotărârea CCR din 6 decembrie 2024, prevede anularea întregului proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

Potrivit aceleiaşi decizii a CCR, procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. se pare ca ai fost doar sluga in justitie, nu judecator...

    pacat! 

    1. toti magistratii sint slugile sistemului, DEEP STATE, cine le da 30.000 lei/luna salariu si apoi pensie la 48 de ani, net?

    Sa mori tu Danilet! Nu te bucuri ca un judecator a suspendat o decizie a CCR, asa cum vroiati voi acum cativa ani??

    pensionar la 48 de ani!

    cetatenii RO sunt egali in drepturi,asa ca trebuia sa iau pensie de 10 ani dar ,mai lucrez 10,de placere!

    sa traiti bine dom jude pensionar! 

    Danileț nu stie ABC-ul juridic, nu știe că o hotărâre a Curții Constituționale este act administrativ și poate fi atacata în contencios. Acest fost judecător a lipsit de la cursurile de drept administrativ.

    DECIZIA Curții Constituționale Nu poate fi atacată, în speță a fost suspendată și anulată o HOTĂRÂRE.  

    Cu alte cuvinte: Curtea Constituțională dă o DECIZIE în controlul de constituționalitate a unei legi (sau ordonanță) respectiv o HOTĂRÂRE în materie electorală, adică Curtea este o autoritate administrativă în acesta ipoteză. Prof. Iorgovan îl pica la examen pe Danileț, dar cine știe pe unde a făcut el studii.

     

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0028
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.6088

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb