CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF: "Din punct de vedere economic, cea mai mare provocare în pandemie a fost să păstrăm angajaţii"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 15 iunie 2022

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Cea mai mare provocare a antreprenorilor în pandemie a fost păstrarea angajaţilor, a spus ieri Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în cadrul unei conferinţă de presă.

Domnia sa a afirmat: "Ultimii doi ani au fost plini de provocări. A trebuit să ne adaptăm unor condiţii pandemice, apoi a trebuit să ne adaptăm creşterii preţului energiei, inflaţiei, războiului de la graniţa de Nord-Est şi în tot acest timp cea mai mare provocare a fost să ne păstrăm angajaţii. O trăsătură comună a celei mai mari probleme pe care o au toţi antreprenorii este deficitul de forţă de muncă calificată".

Cristina Chiriac a adăugat: "În 2019 am lansat un proiect pe care l-am intitulat sugestiv «Pactul pentru Muncă» şi atrăgeam atenţia că dacă există programe de redresare naţională, fonduri europene şi aşa mai departe, prin care putem contracara anumite aspecte economice negative pe o perioadă temporară, problema deficitului forţei de muncă calificată este la nivel general. Iar lucrul acesta rezidă în faptul că antreprenorii nu au capacitatea să plătească salarii competitive cu cele din alte ţări membre ale Uniunii Europene (...). Din punct de vedere economic, cea mai mare provocare în pandemie a fost să păstrăm angajaţii, pe unii dintre ei să-i trimitem în şomaj tehnic - faţă de angajaţii din sistemul de stat, administrativ, bugetar, care nu au avut parte de acelaşi tratament".

Preşedintele CONAF a subliniat că, atât timp cât taxele pe salarii vor rămâne mari, antreprenorilor le va fi extrem de greu să le ofere angajaţilor salarii motivante.

"Astăzi, în cadrul unui interviu de angajare, potenţialul angajat îşi doreşte un salariu mare, iar dacă s-ar putea să lucreze într-o companie la care statul este acţionar majoritar sau la o autoritate este mult mai bine. Pentru că acolo este protejat de pandemie, de faptul că ar putea să intre în şomaj, de creşteri de preţuri şi aşa mai departe, pentru că există pachete salariale motivante, competitive. Lucruri pe care în mediul privat nu-l putem oferi. Pentru a putea reduce acest decalaj al salariilor minime din mediul privat faţă de cele competitive din sistemul bugetar cred că este nevoie de un efort de echipă. Atât timp cât taxele pe salarii sunt extrem de mari din punctul nostru de vedere, va fi extrem de greu să-i dai unui angajat un pachet salarial care să-l motiveze, să rămână şi să lucreze pentru tine", a spus Cristina Chiriac.

În opinia sa, pentru ţara noastră este foarte important să se reuşească reducerea evaziunii fiscale, iar marea majoritate a companiilor care nu îşi plătesc taxele sunt de stat.

"Pentru că tot se vorbeşte despre modificarea codului fiscal, de impozit progresiv, pachete motivaţionale şi reducerea anumitor cote, etc., cred că ar fi extrem de important dacă chiar am reuşi să reducem evaziunea fiscală. Şi ne-am uitat la ceea ce înseamnă mari contribuabuli pe de o parte şi mici contribuabili pe de altă parte, care nu îşi plătesc taxele la stat. Am avut o surpriză şi am văzut că cei care nu plătesc taxele la stat în marea lor majoritate nu sunt din mediul privat. Sunt companiille de stat, iar aici mă refer fie la acele companii la care statul fie este acţionar majoritar, fie prin diferite instrumente financiare a ajutat compania respectivă să rostogolească nişte datorii", a spus preşedintele CONAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb