Cui dă fiori noul Cod Penal

A.B.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2018

Era o dimineaţă ploioasă în Bucureştiul blocat. M-am urcat într-un taxi cu gândul că voi ajunge mai repede la destinaţie, dar conversaţia care a urmat m-a făcut să ajung şi puţin mai deştept. Şoferul, un munte de om puţin încruntat şi vizibil sictirit de muncă "s-a agăţat" de un bizon din trafic pentru a-mi ţine o pledoarie despre civilizaţia din alte ţări.

"Am fost în Italia dom'le, am fost în Spania; acolo nu vezi aşa ceva. Nu e ca la noi. Acolo oamenii aşteaptă civilizaţi la trecere, iar maşinile opresc imediat când văd un om aproape de trecere", îmi spunea cu patos în timp ce îşi mai trecea mâna stângă pe deasupra cheliei. A continuat apoi cu o lis­tă de ţări europene prin care spunea că fusese. Mi-a prezentat mai multe legi din acele ţări cu tot cu pedepsele aferente. Le ştia foarte bine. De fiecare dată începea întrebător cu "ştiaţi că...?".

Părea o lecţie de drept penal internaţional de la care lipsisem. Eram pe punctul de a-l întreba dacă a făcut Facultatea de Drept, când îl aud: "Am vrut să mă duc şi în America, dar când am văzut ce pedepse au ăia pentru furt sau alte de-astea cu care mă ocupam eu, mi-a fost frică. Să mor eu că mi-a fost frică! Păi ce, sunt prost să stau pe viaţă la mititica pentru câteva miişoare?!?". Părea atât de logic şi informat că am vrut să îl întreb cât ar sta, prin comparaţie, în România conform Codului Penal (cel nemodificat care funcţiona pe atunci). Mi-a fost frică să nu mă facă de râs.

Mi-am dat seama că ştia bine şi legile noastre. Spre final mi-a spus că "poţi să trăieşti bine şi în România". N-a specificat din ce meserie.

Când am ajuns la destinaţie am coborât din taxi mai bogat. În înţelepciune. Mi-am dat seama că niciodată nu m-a interesat ce pedepse sunt în Codul Penal. Dar ei, cei care au astfel de gânduri, se interesează. O fac probabil ca să vadă dacă merită să le fie frică sau nu. Iar când celor care dau cu pumnul nu le mai e frică, atunci celorlaţi ar trebui să le fie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro