CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Angajaţii vin la birou mai ales pentru a se întâlni cu colegii

V.G.
Companii / 20 septembrie

Angajaţii vin la birou mai ales pentru a se întâlni cu colegii

Modelul de lucru hibrid este aici pentru a rămâne, însă odată cu adoptarea la scară largă a acestuia, angajaţii şi-au schimbat şi motivele pentru care vor să meargă la birou, pe primele locuri fiind socializarea, nevoia de colaborare şi conexiune şi de a avea un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. În acest context, companiile sunt acum preocupate să creeze cele mai bune condiţii pentru a satisface aceste nevoi ale angajaţilor, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

"În România, se remarcă două tipuri de modele hibrid, unul flexibil, când angajaţii respectă un anumit număr de zile de săptămână când lucrează de la birou, de regulă trei, şi unul fix în care există un program setat la nivel de echipă, de comun acord cu managementul. Cu toate acestea, managerii sunt foarte atenţi cum abordează subiectul întoarcerii la birou şi nu doresc forţarea în niciun fel a angajaţilor când vine vorba de acest aspect, mai ales a celor din sectorul IT&C, unde există o provocare continua pentru atragerea şi retenţia talentelor", a declarat Roxana Nicolae, Workplace Manager Asset Services Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit sursei citate, pentru a convinge însă angajaţii să vină într-un număr tot mai mare la birou, companiile au adoptat strategii diverse, existând trei direcţii în acest scop, respectiv configuraţia/designul/funcţionalităţile spaţiului de lucru, crearea de context pentru socializare şi acordarea unor noi tipuri de facilităţi.

Roxana Nicolae, Workplace Manager Cushman & Wakefield Echinox: "Prin intermediul serviciilor de Integrated Facilities Management, oferim companiilor din portofoliul nostru o abordare integrată pentru ca, în calitatea lor de angajatori, să se adapteze cât mai bine noilor cerinţe ale angajaţilor. Astfel, în ceea ce priveşte spaţiile de lucru, companiile au investit în ultimii doi ani bugete semnificative pentru a face ca munca de la birou să fie cât mai atractivă şi eficientă în acelaşi timp. În prezent se pune un accent tot mai mare pe sănătatea şi securitatea angajaţilor, iar în zona de amenajare a birourilor, trendul este pentru spaţii deschise, informale, potrivite pentru întâlniri şi socializare. Beneficiile oferite la birou sunt de asemenea foarte importante: asigurarea de produse bio, vegetariene, diversificate periodic. Dacă ne referim la crearea de context pentru socializare, acesta se traduce prin organizarea de diverse evenimente în cadrul biroului unde angajaţii se pot întâlni, respectiv: happy hours, prânzuri, petreceri tematice etc. Bugetele alocate lunar pentru astfel de evenimente pot să ajungă până la 10.000 de euro".

Prin intermediul diviziei de Asset Services, Cushman & Wakefield Echinox asigură servicii de integrated facilities management începând din 2014 pentru un portofoliu de clienţi din domeniile IT şi FinTech, care ocupă peste 45.000 mp de spaţii de birouri în Bucureşti şi în alte oraşe mari din ţară, precum Timişoara sau Iaşi, având peste 3.000 de angajaţi.

Roxana Nicolae, Workplace Manager Cushman & Wakefield Echinox: "Rolul nostru este să fim în permanentă comunicare directă cu managementul şi cu angajaţii companiilor pentru a le răspunde prompt nevoilor pe care le au şi, mai mult decât atât, să putem anticipa posibile nevoi în funcţie de trendurile din piaţă. Având acces la experienţa vastă pe care Cushman & Wakefield o are la nivel global în zona serviciilor de integrated facilities management, aducem acel plus de valoare pe care fiecare companie îl caută la fiecare furnizor în parte."

Studiile Cushman & Wakefield arată că în funcţie de industria în care lucrează, angajaţii se aşteaptă ca modelul de lucru hibrid să funcţioneze în continuare, cu circa 44% dintre angajaţi care vor să meargă la birou periodic, până la trei zile pe săptămână.

Sectoarele serviciilor profesionale, consultanţă şi farma&medical au cel mai mare procent al angajaţilor care vor să revină în birou în sistem full time, în timp ce în companiile din domeniul tehnologiei se înregistrează cea mai mare pondere a celor care sunt interesaţi de muncă la distanţă.

Principalul motiv pentru care angajaţii doresc să vină la birou este pentru socializare, 52% dintre participanţii la studiul Cushman & Wakefield, indiferent de domeniul de activitate, au indicat că vor să vină la birou, în primul rând pentru a se întâlni cu colegii.

Mai mult decât atât, de-a lungul timpului, angajaţii au ajuns să vadă biroul ca pe un loc pentru interacţiuni personale şi mai puţin unul unde pot accesa instrumentele şi soluţiile necesare desfăşurării activităţii profesionale. Astfel, în 2021, doar 21% dintre angajaţi au spus că merg la birou pentru că le oferă condiţiile optime pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, comparativ cu 31% din 2020. Aceasta este cea mai importantă schimbare înregistrată în ultimul an, şi reflectă cel mai probabil faptul că angajaţii şi-au creat acasă spaţii de lucru mai eficiente.

În plus, 15% dintre respondenţii au indicat că mersul la birou nu le aduce niciun beneficiu. În acest context, companiile trebuie să "promoveze" biroul ca loc de conexiune şi colaborare, dacă doresc să readucă angajaţii înapoi în birouri, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro