CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Investitorii privaţi investesc acum şi în proprietăţi comerciale generatoare de venituri

F.D.
Companii / 14 noiembrie 2022

Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox

Achiziţia de proprietăţi generatoare de venituri reprezintă o opţiune din ce în ce mai apreciată de investitorii privaţi români sau străini pentru a-şi plasa banii, investitori care până în urmă cu câţiva ani erau interesaţi cu precădere de sectorul rezidenţial, unde ţinteau achiziţia de proprietăţi "trofeu", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, apetitul acestora este pentru pentru toate segmentele de piaţă - birouri, retail, industrial, hotelier, iar bugetele alocate pot porni de la 2-3 milioane de euro pentru o proprietate, dar pot depăşi şi 10-15 milioane de euro, în funcţie de produs, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pentru mult timp, rezidenţialele premium şi de lux au reprezentat pentru aceşti investitori aproape singurul tip de plasament pe piaţa imobiliară datorită randamentelor ridicate pe care le generau, însă pe fondul creşterii preţurilor cu un ritm superior faţă de cel de majorare a chiriilor, randamentele s-au diminuat. În acelaşi timp, evoluţia pieţei a dus la apariţia unor clase de active mai atractive din punct de vedere investiţional prin prisma câştigurilor pe care le pot oferi.

"Această categorie de cumpărători de active imobiliare, pe care noi o numim private investors (investitori privaţi), acoperă un segment de piaţă pe care fondurile şi investitorii instituţionali au o expunere redusă, pentru că nu se încadrează în strategiile lor de achiziţii. Astfel, fie că vorbim despre antreprenori care au lichidităţi disponibile din alte business-uri, fie de familii care investesc de mulţi ani pe piaţa imobiliară, investitorii privaţi sunt extrem de activi şi doar în ultimii trei ani au făcut achiziţii care pot fi estimate la 200 milioane de euro," a declarat Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Aceşti investitori în general nu au nevoie de finanţare, dispunând de lichidităţi şi investesc atât în produse care generează venituri imediat, cât şi în proiecte care prin investiţii pot deveni active aducătoare de venituri. Vorbim aici de spaţii comerciale, diverse clădiri care pot fi modernizate, refurbisate şi apoi închiriate ca birouri, clădiri de birouri mai vechi, dar amplasate în zone ultracentrale şi centrale şi care prin investiţii pot fi aduse la standarde moderne. Investitorii privaţi acţionează fie în nume propriu, fie se asociază în fonduri de investiţii private pentru a achiziţiona produse diverse şi mai valoroase.

Piaţa locală oferă un număr mult mai mare de astfel de produse şi care ar putea atrage aceşti investitori, comparativ cu numărul activelor disponibile la vânzare pentru investitori şi fonduri instituţionale, şi de aceea credem că vom vedea în perioada următoare mai multe tranzacţii, fapt care va contribui la lichidizarea pieţei de investiţii imobiliare în general.

Departamentul de Capital Markets al Cushman & Wakefield Echinox are în portofoliu atât proprietăţi care îndeplinesc condiţiile pentru a deveni o ţintă atractivă pentru investitorii privaţi, dar este mandatat de un număr din ce în ce mai ridicat de astfel de investitori pentru a găsi cele mai bune oportunităţi de plasare a capitalului, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. de ce nu puneti datele cu grafice!!

  eu vad pe glob datele de la investitori MARI de TOP (vedeti raportul global) ca nu mai fac ca VOLUM achizitii in portofolii ci tin ce au cumparat “ieftin” si fac treptat exit la unele active. 

  Cei mai mari investitori globali NU CUMPARA ACUM!!! o arata datele / rapoartele! 

  In urmatoarea perioada vor incepe sa mai faca ceva exituri in trepte. 

  Ps: zilele trecute am inaintat executarea silita la domnul “Dream Residence Rahovita” si prin imprejurimi la altii!! Pe ceva blocuri ridicate si nevandute; pe ce a garat (cu piata, megaul, terenuri alte lucruri). 

  Poate postati o postare pe BURSA RO si despre inceperea Executarilor in trepte la DEZVOLTATORI!!! 

  Da... cu tot cu inflatia si chipurile in ce sa iti plasezi banii... 

  Cand i-am dat credit cu dobanda de 1% nu a plans dar s-a calicit sa ceara sute de mii pe cocioabe in rahova cand cererea era solvabila in piata avand acces la finantare ieftina.. ei s-au calicit si au rupt mufa cererii. 

  Am trecut si prin alte “proiecte resinence ghetouri noi” sa inmanezi executari. 

  Vedeti ca nu e Minciuna cele spuse si facute!!! 

  pss: pe cat de cretine sunt comenturile pe atat de dovedite cu fapte sunt!!! 

  “aveti grija sa stergeti comentul... oricum le indosariezi si fac salvari la pagini” 

  s c cret 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro