CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:  Livrările reduse şi inflaţia au pus presiune pe chirii

F.D.
Companii / 16 august 2022

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în Bucureşti, respectiv a doua fază de 25.000 metri pătraţi a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest, stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti ajungând la 3,3 milioane de metri pătraţi, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătraţi, detronând astfel Floreasca - Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 metri pătraţi de spaţii de birouri, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pe locul al treilea se menţine zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri pătraţi de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 metri pătraţi. Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul (51.100 metri pătraţi) şi în Sudul (41.800 metri pătraţi) Bucureştiului.

De altfel, zona Centru-Vest a fost şi cea mai căutată de către chiriaşi în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spaţiilor de birouri tranzacţionate. Alte zone de interes pentru chiriaşi au fost CBD şi Centru, în timp ce în Vest şi Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacţie de închiriere.

În ceea ce priveşte cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacţionat 75.800 metri pătraţi de spaţii, astfel încât totalul suprafeţelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% faţă de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 metri pătraţi.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacţionat, faţă de 59% în primul semestru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condiţiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporţie de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spaţii sunt goale.

Chiria de referinţă din Bucureşti a crescut uşor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în CBD, prima majorare după o perioadă de şase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună. Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului şi în alte subpieţe din Bucureşti, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru şi Floreasca - Barbu Văcărescu.

"Dezvoltatorii de birouri din Bucureşti se uită cu foarte mare atenţie la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că şi-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie deţin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiţii, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri. De menţionat de asemenea şi faptul că cei mai mulţi dezvoltatori pe piaţa de birouri din România au ca strategie construirea de noi spaţii, închirierea acestora şi apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcţiilor noi se vor resimţi şi pe piaţa investiţională", a declarat Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În prezent, în Bucureşti se află în construcţie proiecte totalizând 134.000 metri pătraţi ce urmează a fi finalizate în 2022 şi 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, fiind rezultatul în principal al blocării PUZ-urilor, o situaţie complicată în care foarte puţine proiecte au primit autorizaţie de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb