CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România a atras în ultimii zece ani ISD de circa 12 miliarde de euro

G.D.
Companii / 26 octombrie 2022

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Sectorul imobiliar şi al construcţiilor din România a atras în ultimii zece ani investiţii străine directe (ISD) de circa 12 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a urcat în 2021 la 17,4%, comparativ cu 9,2% în 2012, relevă datele Băncii Naţionale a României analizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în aceste condiţii, imobiliarele şi construcţiile reprezintă al doilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (30% din sold), devansând comerţul (17,2%).

Soldul investiţiilor străine directe (ISD) din sectorul construcţii şi tranzacţii imobiliare a ajuns la finalul anului 2021 la 17,4 miliarde de euro, înregistrând cea mai mare rată de creştere dintre toate sectoarele economice în perioada 2012-2021, respectiv de 219%.

Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea rezidentă în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.

Creşterea constantă a fluxului net de investiţii străine din sectorul construcţiilor şi al tranzacţiilor imobiliare din ultimii zece ani se reflectă şi din evoluţia stocului de spaţii imobiliare moderne, investitorii străini fiind un jucător important pe toate segmentele pieţei.

Astfel, în ultimii zece ani au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial şi logistică în suprafaţă totală de circa 7 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, pornind de la un stoc de 5,5 milioane de metri pătraţi contabilizat în 2012. Mai mult, segmentul rezidenţial a început să beneficieze şi el, cu precădere în ultimii 5 ani, de prezenţa crescută a investitorilor străini, dezvoltatori ce fie au finalizat, fie au în diverse stadii de execuţie construcţia a zeci de mii de locuinţe în principalele oraşe ale ţării.

De altfel, investitorii străini sunt cei mai mari proprietari de spaţii imobiliare moderne din România, pe toate segmentele pieţei, deţinând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spaţii, subliniază sursa citată.

Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: "Cu o medie a investiţiilor de circa 1,2 miliarde de euro pe an, capitalul străin a jucat un rol determinant în evoluţia pieţei imobiliare locale în ultimul deceniu, contribuind totodată la consolidarea României ca hub IT şi logistic major în estul Europei. România este o ţară în care potenţialul de dezvoltare rămâne imens pe toate segmentele, iar alături de capitalul autohton, din ce în ce mai vizibil în ultimii ani, prezenţa investitorilor străini este mai mult decât benefică. Din acest punct de vedere, autorităţile au o mare responsabilitate în crearea unui cadru legal şi fiscal transparent şi predictibil dezvoltărilor şi investiţiilor imobiliare, în condiţiile în care România se află în competiţie pentru atragerea acestui capital. Din păcate, situaţia creată la nivelul Bucureştiului în ultimii 2 ani a determinat numeroşi dezvoltatori să îşi reevalueze opţiunile de investiţii", se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro